Ukraina-krigen

Siktet av USA

Den russiske oligarken Roman Abramovitsj er siktet av amerikanske myndigheter for å ha eksportert to fly av amerikansk opprinnelse til Russland uten lisens.

LISENSPLIKTIG: Den russiske oligarken Roman Abramovitsjs fly. Foto: NTB
LISENSPLIKTIG: Den russiske oligarken Roman Abramovitsjs fly. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske myndigheter har mandag siktet den russiske oligarken Roman Abramovitsj for å ha eksportert to fly av amerikansk opprinnelse til Russland uten lisens.

Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Eksporten er lisenspliktig grunnet amerikanske sanksjoner mot Russland.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Flyttet eierskapet til barna

Ifølge CNBC skal det være snakk om et fly av typen Boeing 787-8 Dreamliner, og et fly av typen Gulfstream G650ER.

Avisa skriver også at Boeing-flyet er verdt 350 millioner dollar, og at det nå ifølge rettsdokumentene befinner seg i Dubai. Gulfstream-flyet skal være i Russland.

Begge flyene skal ha blitt flydd til Russland i mars, som bryter med sanksjonene.

Reuters skriver at det ifølge rettsdokumentene kommer fram at rikingen skal ha flyttet eierskapet av flyene over til barna sine, men at han skal ha fortsatt å kontrollere flyene i etterkant av overførselen.

Russisk-israelsk milliardær

Etter krigen i Ukrainas start 24. februar, har amerikanske myndigheter og Vesten innført en rekke sanksjoner mot Russland og russiske oligarker. Amerikanske myndigheter har likevel ikke enda innført personlige sanksjoner mot Abramovitsj, i motsetning til EU, Storbritannia, Canada, Australia og Sveits.

Sistnevnte er en av de mest omtalte av de russiske oligarkene, blant annet på grunn av sitt tidligere eierskap i fotballklubben Chelsea. Ifølge Forbes eier han hele fire privatfly og seks helikoptre til en samlet verdi av rundt seks milliarder kroner.

Abramovitsj er både russisk og israelsk statsborger, og ble foreldreløs da han var bare tre år gammel. Børsen har laget en større reportasje om de russiske oligarkene, blant annet Abramovitsj, som du kan lese her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer