Etterforsker bedrageri av corona-midler:

Siktet for corona-juks med «spøkelsesansatte»

Politiet har siktet det de mener er et nettverk for å ha bedratt staten for millioner i corona-støtte. De mener nettverket har skapt «spøkelsesansatte» med millionlønn.

HOVEDMISTENKT: Politiet mener at den norskpakistanske forretningsmannen hadde en sentral rolle i nettverket. Foto: Privat
HOVEDMISTENKT: Politiet mener at den norskpakistanske forretningsmannen hadde en sentral rolle i nettverket. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På sosiale medier poserte de med dyre Rolex-klokker til en verdi av mer enn halv million i Dubai, fra photoshoots med modeller på luksushotell i Tyrkia, kjendisfester med profilerte modeller, journalister, advokater og filmstjerner.

De kjørte rundt i rådyre luksusbiler og brukte bilde av en Porsche Panamera som profilbilde, som koster minst 1,5 million kroner ny.

Samtidig sto tre av dem ført opp med en inntekt på 0 til 328 894 kroner i den siste publiserte skattemeldingen fra 2018.

DYRE VANER: Her har en av de hovedmistenkte selv publisert et bilde av en Rolex Yacht-Master til en verdi av kanskje flere hundre tusen. Foto: Privat
DYRE VANER: Her har en av de hovedmistenkte selv publisert et bilde av en Rolex Yacht-Master til en verdi av kanskje flere hundre tusen. Foto: Privat Vis mer

Lagde «spøkelses-ansatte»

Politiet har nå siktet det de mener er et nettverk, med blant annet en norsk-pakistansk forretningsmann og en seriekriminell, for å ha bedratt en corona-ordning for millioner av kroner.

I sommer ble totalt fire personer siktet for bedrageri med corona-midler av Økokrim. Tre av dem ble varetektsfengslet.

Dagbladet har fått tak i A-meldinger og andre dokumenter som viser at nettverket skal ha gjort om lavtlønte til 95 «bedriftsrådgivere» med lønn opp til 1,2 millioner kroner.

De siktede skal ha brukt personnumre til både avdøde mennesker og kjente personer, som visepolitimesteren i Oslo, Sveinung Sponheim, ifølge VG.

Personene som er siktet i saken er tidligere dømt for NAV-juks, forsikringssvindel og ID-tyveri. En 29-åring ble dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for ID-tyveri bare et halvt år før politiet arresterte han på nytt.

Bedrageriet skal ha blitt gjennomført ved å ha brukt fødselsnummer til flere hundre personer, kanskje opp mot 700, opplyser politiet.

Det får store konsekvenser for arbeidstakerregisteret, opplyser politiet.

- Det blir et viktig arbeid framover: Politi må i samarbeid med Nav og skatteetaten reparere arbeidstakerregisteret slik at ett stort antall personer får korrigert grunnlagsdata og unngår skadefølger som restskatt, endrede pensjonsrettigheter med videre, sier politiadvokat ved Oslo politidistrikt, Helge Vigerust, til Dagbladet.

ALVORLIG: - Vi ser veldig alvorlig på disse sakene. De bærer preg av å være organisert, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til Dagbladet.. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB
ALVORLIG: - Vi ser veldig alvorlig på disse sakene. De bærer preg av å være organisert, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til Dagbladet.. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB Vis mer

- Alvorlig

- Vi ser veldig alvorlig på disse sakene. De bærer preg av å være organisert. I sum så er det snakk om store beløp som er bedratt av staten. Ekstra skjerpende er det at det er nasjonal ordning i en krisesituasjon som kan ha blitt misbrukt, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til Dagbladet.

For alle fire gjelder det misbruk av den såkalte lønnskompensasjonsordningen, som skulle kompensere bedrifters og ansattes første periode med lønnsutbetalinger etter permitteringer på grunn av corona-utbruddet.

Potensielt var det mulig å få ut 42 141 per lønnsforhold (18 dager med lønn tilsvarende 6G). Ordningen blir forvaltet av Nav.

A-bedrageri

Dagbladet har ved å gå gjennom bedriftsinformasjon, A-meldinger og annen informasjon fått tilgang til flere bedrifter som politiet mener tilhører nettverket. Det framstår som om de har etablert «spøkelses-ansatte» med millionlønn.

For eksempel har Dagbladet fått tak i A-meldinger som viser at ansatte ble meldt inn med millionlønn fra et firma, som har adresse i en vanlig bygård på St. Hanshaugen i Oslo.

Firmaet, som driver med «Bedriftsrådgivning og annen administrativ rådgivning», hadde 0 ansatte i mars i år og 7 ansatte i september.

I dag er firmaet slått konkurs.

Der ble for eksempel en 32-åring ble meldt inn med 1 173 000 kroner i fastlønn. Mannen, som tidligere jobbet som Bring-sjåfør, hadde 141 364 kroner i lønn i 2018, 31 590 kroner i lønn i 2017, og 0 kroner i lønn i alle foregående år.

Et annet firma, som tilhører et såkalt holdingselskap, fikk lønnskompensasjon for 10 ansatte.

Spøkelser

Etter det Dagbladet kjenner til var flere av de ansatte døde da de ble meldt inn med a-meldinger.

Nav kontroll vil ikke kommentere den spesifikke saken, men de bekrefter at det har vært tilfeller med såkalte «spøkelses-ansatte».

JAKTER SPØKELSER: - Vi har funnet personnummer i en søknad på person som døde i 2017. Det er en åpenbar indikasjon på at forholdet er fiktivt, sier direktør i NAV Kontroll, Ole Johan Heir, til Dagbladet. Foto: NAV
JAKTER SPØKELSER: - Vi har funnet personnummer i en søknad på person som døde i 2017. Det er en åpenbar indikasjon på at forholdet er fiktivt, sier direktør i NAV Kontroll, Ole Johan Heir, til Dagbladet. Foto: NAV Vis mer

- Vi har funnet personnummer i en søknad på person som døde i 2017. Det er en åpenbar indikasjon på at forholdet er fiktivt, sier direktør i Nav Kontroll, Ole Johan Heir, til Dagbladet.

Heir opplyser at de har anmeldt 30 forhold som gjelder bedrageri av lønnskompensasjonsordningen til politiet.

- Vi fant det som trolig er id-misbruk i vår kontroll av lønnskompensasjonsordningen, og ser at samme personnummer i noen tilfeller er benyttet i flere stønadsforhold. Om dette de facto og formelt er id-misbruk, er en del av politiets etterforskning, sier Heir til Dagbladet.

Seriekriminell

En seriekriminell 29-åring, er siktet i saken, viser Dagbladets gjennomgang av bakgrunnen til de tre som ble fengslet. Han er tidligere dømt for flere alvorlige forhold, blant annet vold, ID-tyveri og forsikringssvindel.

Han ble seinest 29. november 2019 dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for ID-tyveri og bedrageri.

29-åringen ble dømt til å betale 1,5 millioner kroner i erstatning til de mange ofrene.

Selv forsvarte 29-åringen seg med at han hadde stor spillegjeld.

Nå er 29-åringen siktet for grovt heleri og bedrageri, blant annet etter å angivelig ha overført 1,7 millioner kroner fra corona til kryptovaluta.

Mannens forsvarer, Albulena Krasniqi fra advokatfirmaet Furuholmen Dietrichson, sier til Dagbladet at hun ikke ønsker å kommentere saken da saken fortsatt er klausulert for klienten hennes.

I sommer gikk Økokrim til det uvante skrittet og advarte folk mot å nærme seg kryptopengene i en artikkel i E24.

Kontoen inneholder i overkant av 18,44 bitcoin, tilsvarende over 1,7 millioner kroner.

- Høy sigarføring

En annen siktet i saken, er en 34 år gammel forretningsmann, som i sommer ble dømt til å betale 200 000 kroner i erstatning til et konkursbo siden pengene kom fra «en straffbar handling».

Han er ikke tidligere straffedømt.

Foreløpig er han siktet for grovt bedrageri på grunn av misbruk av lønnskompensasjonsordningen på i underkant av cirka 500 000 kroner, opplyser forsvareren.

Ifølge Dagbladets opplysninger så var den 34 år gamle forretningsmannen sentral da et miljø fikk kontroll over bedriftsrådgivningsselskapet. Det er han som skal ha kjøpt firmaet fra han som tidligere drev selskapet.

Ifølge Dagbladets opplysninger startet forretningsmannen seint 2019 å kjøpe en rekke selskaper.

I 2015 omtalte VG at flere norske statsborgere ble ansatt i et firma og tatt med til Dubai. Der ble deres navn og opplysninger brukt til å lure banker til å gi ut flere lån. VG intervjuet flere av de ansatte, som pekte ut 34-åringen som sentral i firmaet. Selv avviste han anklagene fullstendig.

«Jeg har et image med høy sigarføring, men det er ikke på noen andres bekostning. Jeg har ikke utnyttet noen», sa han til VG.

- IKKE FORKLART SEG: «Min klient er ikke tidligere straffedømt. Han har ikke tatt stilling til straffskyld, da han etter råd fra forsvarer har valgt å ikke forklare seg i saken på det nåværende tidspunkt», skriver mannens forsvarer Usama Ahmad til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
- IKKE FORKLART SEG: «Min klient er ikke tidligere straffedømt. Han har ikke tatt stilling til straffskyld, da han etter råd fra forsvarer har valgt å ikke forklare seg i saken på det nåværende tidspunkt», skriver mannens forsvarer Usama Ahmad til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Har ikke forklart seg

«Min klient er ikke tidligere straffedømt. Han har ikke tatt stilling til straffskyld, da han etter råd fra forsvarer har valgt å ikke forklare seg i saken på det nåværende tidspunkt», skriver mannens forsvarer Usama Ahmad til Dagbladet, som videre skriver at 34-åringen i en lengre periode har ønsket å forklare seg, «mot at han får innsyn i sakens dokumenter». Det har han ikke fått.

Politiet i Oslo kommenterer 34-åringens rolle slik:

- En person ble pågrepet 23. juli og fengslet for åtte uker. Han ble løslatt da det ikke lenger var fare for forspillelse av bevis. Vedkommende anses som svært sentral figur i ett nettverk. Han har ikke forklart seg for politiet, sier politiadvokat i Oslo politidistrikt, Helge Vigerust.

Politiadvokaten forteller at de etterforsker 20 saker som gjelder ulike forhold med corona-svindel.

500-700 identiteter

- Primærforhold er bedrageri og uriktig forklaring for offentlig myndighet. Subsidiært så gjelder det heleri og hvitvasking, sier Vigerust, som forteller at de nå har hele 10 etterforskere som jobber med Corona-svindel, blant dem 8 nyansatte på «covid-19 vikariater». I tillegg er det to på påtalejurister.

- Vi etterforsker om lag 16 millioner i bedrageri overfor Nav, herav cirka 9 millioner som har blitt forsøkt svindlet, forteller Vigerust, som forteller at mellom 500 og 700 identiteter er misbrukt. Det har blitt gjort beslag i over en million kroner.

- Det er knytinger mellom de fleste sakene, men ikke alle. Vi må seinere ta stilling til om saken hører sammen eller ikke, i en felles tiltalebeslutning mot en eller flere personer, forteller politiadvokaten.

Han viser til flere fellestrekk i sakene: Det gjelder bruk av samme identiteter i flere foretak, bruk av felles konti eller nettverk for spredning av utbytte og ulike digitale verktøy.

- De anmeldte sakene ble fordelt mellom Økokrim og Oslo politidistrikt og flere andre distrikter. Vi har et løpende og godt samarbeid med Økokrim i våre saker, sier Vigerust.

- Hva er status for sakene i dag?

- Vi foretar et stort antall avhør og utarbeider økonomirapporter for en rekke transaksjoner og konti. Dette vil danne grunnlag for en eventuell utvidet siktelse mot den som ble pågrepet i juli og eventuelt andre, sier Vigerust.

Forsvarer Rolex-bruk

Forsvareren til 34-åringen kommenterer siktelsen slik:

«Det har vært varslet fra påtalemyndigheten siden medio september om at siktelsen vil revideres, etter flere purringer har vi ennå ikke mottatt noen revidert siktelse. For min klient er det mer eller mindre umulig å ta stilling til innholdet i en siktelse som er datert i juli altså forut for en etterforskning og uten at verken han eller hans forsvarer har fått innholdet i en revidert siktelse. Vi vil derfor ikke uttale oss om saken som sådan siden han ikke får innsyn i sakens dokumenter eller i det hele tatt vet hva han er siktet for», skriver advokat Ahmad, som kommenterer at Dagbladet skriver om luksusfester, biler og Rolex klokke slik:

«At min klient skal ha hatt en dyr Rolex-klokke er ikke noe mer dramatisk enn at han i flere av de siste åra har hatt en meget god inntekt, hvor han enkelte år har tjent over to millioner i året».

Det er en annen person enn 34-åringen som står ført opp som daglig leder for holdingselskapet i saken.

«Når det gjelder holding-selskapet har vi av hensyn til etterforskningen i saken ingen kommentarer utover at han selv har fungert som daglig leder i selskapet», skriver Ahmad.

En tredje som politiet mener er en del av coronajuks-nettverket, er en 36 år gammel mann, som seinest i 2015 ble dømt til samfunnsstraff for å ha svindlet Nav ved å ha mottatt dagpenger samtidig som han jobbet for Manpower. Han er også siktet for bedrageri og grovt heleri.

Dagbladet har ikke fått opplyst hvem som forsvarer 36-åringen. Dagbladet har ikke lykkes i å komme i kontakt med 36-åringen direkte.

Den fjerde siktede i saken har ikke blitt fengslet og nekter all straffskyld.

- Saken er under etterforskning, og det er derfor begrenset hva jeg kan si, ut over at min klient nekter straffskyld, sier advokat Beatrice Brøndrup fra Advokatfirmaet Hjort.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer