Apple:

Siktet: - Stjal hemmeligheter for Kina

En 35 år gammel mann skal ha stjålet teknologi for selvkjørende biler.

LEKKER TIL KINA: Apples hovedkvarter i Curtino, California. Foto: Jeff Chiu / AP / NTB
LEKKER TIL KINA: Apples hovedkvarter i Curtino, California. Foto: Jeff Chiu / AP / NTB Vis mer
Publisert

Selvkjørende biler er ikke lenger bare noe som hører til i sci-fi-filmer, men noe som i nær framtid kan bli en realitet.

Mange drømmer nok om å klokke inn noen ekstra minutter på øyet i bilen på vei til jobb, og å overlate rattet til teknologien.

I tillegg til at teknologien må være på plass, er det også en rekke moralske spørsmål som melder seg når man overlater transport av mennesker til maskiner.

Derfor er det et kappløp mellom tekselskapene om å lage den første selvkjørende bilen som faktisk havner ut på veien og markedet. Det ville i så fall være et stort framskritt, og en enorm suksesshistorie for selskapet som lykkes først.

- Prøver å jukse

Derfor er det ikke helt unaturlig å tenke at flere er villige til å ty til skitne grep for å vinne løpet. Amerikanske myndigheter har nå pågrepet og siktet en mann for å ha stjålet forretningshemmeligheter fra Apple, og rømt tilbake til Kina, og et tekselskap han visstnok skal jobbe for.

35-åringen ble ansatt av Apple som programvareingeniør i 2016, hvor han også skrev en taushetserklæring. Mannen fikk opplæring i hemmelighold for å beskytte det konfidensielle materialet.

INVOLVERING: Henrik Stålhane Hiim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier forklarer hva som kan skje om Kina involverer seg i Ukraina-krigen. Programleder: Håvard Tanche-Larsen Knutsen Vis mer

Han jobbet i et team som jobbet med å utvikle maskinvare og programvare for automatsystemer, blant annet til nettopp selvkjørende biler.

- Dessverre vil det alltid være noen som prøver å jukse ved å stjele og å tjene penger på fruktene av andres arbeid. Denne saken er bare ett eksempel, sier statsadvokat Ismail J. Ramsey i en pressemelding.

Rømte til Kina

Mannen er siktet for seks tilfeller av tyveri eller forsøk på tyveri av forretningshemmeligheter. Ifølge BBC er dette tredje gang en tidligere Apple-ansatt er anklaget for å stjele tek-hemmeligheter for Kina.

35-åringen forlot Apple i april 2018, to år etter at han ble ansatt. Det skulle seinere vise seg at han allerede fire måneder tidligere hadde takket ja til et tilbud om jobb som ingeniør ved et annet selskap som utvikler selvkjørende biler. Det ikke-navngitte selskapet er basert i Kina.

Myndigheter gjennomsøkte hans hjem i California i juni 2018. Han sa da at han ikke hadde noen planer om å forlate USA. Allerede samme dag satt han imidlertid på flyet til provinsen Guangzhou i Kina.

Dersom mannen blir dømt, risikerer han ti år i fengsel per tiltalepunkt - til sammen 60 år. Apple har ikke kommentert saken offentlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer