Russlands invasjon av Ukraina:

Silikon-mangel: - Vanskelig

Prisene på silikonimplantater har økt kraftig i Russland. Årsak: De vestlige sanksjonene. Nå opplever russerne silikon-mangel, skriver russisk avis.

SILIKON-MANGEL: En rekke russiske plastikkirurger melder om silikonmangel som følge av Vestens sanksjoner mot Russland. Her fra Russlands hovedstad Moskva. Foto: Shutterstock / NTB
SILIKON-MANGEL: En rekke russiske plastikkirurger melder om silikonmangel som følge av Vestens sanksjoner mot Russland. Her fra Russlands hovedstad Moskva. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Da Russland invaderte Ukraina 24. februar i år, svarte Vesten i all hovedsak med å gjøre to ting:

  • Sende massiv våpenstøtte til Ukraina.
  • Innføre kraftige sanksjoner mot Russland.

Våpenstøtten har gitt Ukraina mulighet til å drive Vladimir Putins brutale krigsmaskin tilbake. Sanksjonene har blant annet strupte Russlands tilgang til vestlige varer, deriblant mikrobrikker som brukes i nær sagt all ny elektronikk.

Sanksjonene strupte også Russlands tilgang til silikonimplantater, skriver den russiske avisa Moskovskij Komsomolets.

TAP: Generalstaben til de væpnede styrker i Ukraina har uttalt at Russland har mistet over 260 helikoptere i krigen.Russland på sin side har hevdet at tapene er langt lavere. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Video: Reuters. Vis mer

Kraftig prisøkning

Sanksjonene er ikke spesifikt rettet mot implantater, fordi de også har medisinske, og ikke bare plastikkirurgiske, bruksområder. De rammes imidlertid indirekte av sanksjonene som vanskeliggjør varelevering til og generell handel med Russland.

Det har forårsaket silikon-mangel, som igjen har drevet prisene opp.

Kraftig opp.

«Prisen har doblet seg noen steder, tredoblet seg andre steder», skrev en annen avis, Komsomolskaja Pravda, i mai.

Prisene har siden da holdt seg høye, men nå er Russland virkelig i ferd med å gå tom for et spesifikt type silikonimplantat:

Rumpe-implantater.

ANGREP: Russiske styrker skal ha ødelagt flere bruer over elva Dnepr i Ukraina under sin tilbaketrekking. Reporter: Emma Dalen. Video: Telegram / Maxar. Vis mer

- Vanskelig å få tak i

En plastikkirurg fra Novosibirsk, Andrej Lekhner, forteller til avisa Moskovskij Komsomolets at rumpe-implantater ganske enkelt ikke er mulig å importere til Russland mer.

Når det blir mulig, aner han ikke.

På klinikken han jobber, er det bare ett sett implantater igjen, og de er allerede solgt.

- Plastikkirurgi i Russland blir dermed mindre tilgjengelig til mange potensielle pasienter, slik det også var på 90-tallet, sier Lekhner til Moskovskij Komsomolets.

- Som følge av situasjonen i verden, begynte det å bli vanskelig å få tak i medisinske forsyninger, sier en annen kirurg, Anastasija Guzik, til samme avis.

OSCAR: Hollywood-skuespilleren Sean Penn var i Kyiv og ga oscarstatuetten sin til den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Video: AP. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Ikke enig

Ikke alle russiske plastikkirurger opplever mangel. Dmitrij Skvortsov fortalte at de største problemene oppsto i våres.

- Til å begynne med hadde vi vanskeligheter med logistikken, men i dag har vi alle implantater på lager og vi bruker dem. Det eneste er at de har økt om lag 15 000 rubler (2500 norske kroner). Prisøkningen skyldes logistikken, som nå tar lengre tid og må gå over lengre avstander.

I mai var situasjonen langt verre, fortalte kirurgen Dmitrij Melnikov til Komsomolskaja Pravda da.

- Før sanksjonene var det enkelt å få tak i implantater. Vi bestilte rett størrelse og definisjon. Nå må vi ta det vi får. Det er praktisk ikke noen alternativer igjen, sa Melnikov.

32 GRAM: Norge og Storbritannia har kjøpt norskproduserte nanodroner på 32 gram til Ukraina. Video: Twitter / T / Raytheon. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Blir faktisk belyst

At det er åpenhet om varemangel i Russland, kan virke overraskende for mange, tror Russland-ekspert Jørn Holm-Hansen, forsker ved universitetet Oslomet.

- Det er imidlertid, kanskje overraskende, mye åpenhet om disse problemene i massemediene. De reelle problemene blir faktisk delvis belyst. I det jeg leser av russiske medier, er det selvfølgelig en voldsom kraftpatriotisme å spore. Samtidig er det også en viss realisme oppe i det hele, sier Holm-Hansen.

Det er en myte at russere bare blir servert propaganda og feilinformasjon fra russiske myndigheter.

- Folk blir ikke totalt uinformert hvis man leser russiske nettaviser. Der ligger de tyngre artiklene ofte oppe som det første du ser når du klikker deg inn. Her kan man faktisk få en del relativt god informasjon om problemene sanksjonene fører til. Det gjelder særlig i næringslivsavisene, sier Holm-Hansen.

At det er en relativ åpenhet om problemene, er nok også bevisst fra russiske myndigheters side.

- Det at disse avisene kan fortelle om problemene sanksjonene fører til, henger nok sammen med at det kan kombineres med myndighetenes fortellinger om at Vesten er ute etter å ta dem. Jeg både tror og håper at russiske avislesere leser mellom linjene her. Da vil de kunne trekke den konklusjonen at Putin har rota det til for Russland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer