Nytt LO-forbund i dag:

- Siste dråpe må være norsk

- Norge må være det siste landet i verden som skrur igjen oljekrana, krever en ny LO-tungvekter som ser dagens lys i dag.

SISTE DRÅPE: Norsk petroleumssektor, her representert ved oljeplattformen Oseberg Øst, må være sist i verden til å stenge ned, krever forbundsleder Frode Alfheim det nye LO-forbundet IE & FLT. Foto: Roger Hardy / Samfoto/NTB
SISTE DRÅPE: Norsk petroleumssektor, her representert ved oljeplattformen Oseberg Øst, må være sist i verden til å stenge ned, krever forbundsleder Frode Alfheim det nye LO-forbundet IE & FLT. Foto: Roger Hardy / Samfoto/NTB Vis mer
Publisert

Kravlista når LO-forbundene Industri Energi og FLT (Forbundet for ledelse og teknikk) slår seg sammen i dag, er blankpolert og ikke til å ta feil av.

  • Norsk petroleumssektor må være sist i verden til å skru igjen kranene.
  • Full fart på kraftutbyggingen.
  • Krystallklart ja til EØS-avtalen.

- Vi ser jo at det vil bli noen politiske kamper. Men at Norge må være det siste landet i verden som avvikler petroleumsproduksjonen, bør være en enkel sak for den sittende regjeringen, mener forbundsleder Frode Alfheim.

Tungvekter

Fram til i dag var Alfheim leder av LO-forbundet Industri Energi. FLT-leder Merete Jonas blir første nestleder i det nye forbundet som fram til sommeren skal hete IE & FLT, men som deretter skal få «et mer velklingende navn».

OLJEKLAR: Frode Alfheim mener verdens siste dråpe olje må pumpes opp av Norge. Foto: Heiko Junge / NTB
OLJEKLAR: Frode Alfheim mener verdens siste dråpe olje må pumpes opp av Norge. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Vi har et vanvittig arbeidsnavn. Det skal være høyst midlertidig, og i juni er det klart for navnebytte etter at vi har hentet inn litt ekstern hjelp og kjørt gode interne prosesser, sier Alfheim.

- Hva bruker dere på ekstern hjelp?

- Jeg er i hvert fall glad for at vi ikke trenger å gå til Stortinget og spørre om penger, haha. Men litt ekstern bistand skal vi altså koste på oss, humrer forbundslederen.

IE & FLT, som altså heter noe annet fra sommeren, kan skilte med 80 000 medlemmer som jobber innafor bedrifter som står bak 80 prosent av Norges samlede eksport.

- Vi blir et framoverretta LO-forbund som både skal være attraktivt for nye medlemmer og utgjøre en enda større fordel for arbeidsgiversida og norsk industri, slår Alfheim ubeskjedent fast.

«Verdens laveste utslipp»

Frode Alfheim er sjelden redd for å refse Arbeiderpartiet om han mener det er nødvendig, men på stiftelsesdagen for det nye forbundet strekker han ut ei hånd.

- Den vanskelige energisituasjonen har ført til at Europa nå forstår at det ikke er noen quick fix ved overgangen til fornybar energi. Alle skjønner at Europa vil være avhengig av norsk gass gjennom hele dette løpet, og at man i hvert fall ikke setter såkalt grønn hydrogen øverst. Vi har også fått aksept for at fangst og lagring av karbon må være et våpen i overgangen til fornybarsamfunnet, så her vil jeg si at regjeringa har gjort en bra innsats.

- Men litt hårete å kreve at den siste olja i verden skal være norsk?

- Nei, hvorfor det? Det bør være det enkleste av alt i denne programerklæringen for den sittende regjeringen, kontrer Alfheim.

I materialet som Dagbladet har fått tilgang til i forkant av stiftelsen, heter det følgende om oljekravet:

«Klimakrisa er en felles global kamp og derfor må løsningene også være globale. Innsatsen må økes betraktelig for å få på plass utslippsfrie energiløsninger. Men vi ikke kan lukke øynene for at også i overskuelig framtid vil etterspørselen etter fossile brennstoff være stort. Da er det beste for klimaet at de siste som skrur av kranene er de som har minst utslipp i produksjonen.»

- Nordsjøolja er produsert med verdens laveste karbonavtrykk. Alle må innse at den må ha et forrang over amerikansk skiferolje som har dobbelt så høyt utslipp, sier Alfheim.

Krafttak for kraft

Kravet om full fart i kraftutbyggingen kan derimot bli vanskeligst å innfri, lyder forbundslederens analyse. Men ikke desto mindre viktig.

Oljesmurt: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum mener at olje- og gass-produksjonen i Nordsjøen er ekstremt viktig for Norge og Vest-Europa. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Det tar langt tid å komme i gang med utbygging av havvind, og landvind har jo støtt på sine utfordringer. Når vi skriver 2024, vil det nye forbundet begynne å trykke hardt på produsentene. Det handler om å modernisere eksisterende anlegg, øke tilgangen på vann i eksisterende utbygde vassdrag og rett og slett få mer utnyttelse av den krafta som ligger der allerede, sier Alfheim.

At dette også vil innebære naturinngrep er utvilsomt, men Alfheim poengterer:

- Det er snakk om anlegg som allerede er bygget. Det er større aksept for det, og potensialet er ganske stort.

- Skremmende utvikling

Alfheim og Jonas lover videre at det nye forbundet skal jobbe for økt industriforståelse i Norge, arbeidslinja og ryddige forhold i arbeidslivet.

- Det er skremmende å se en utvikling der stadig færre politiske partier og politikere virkelig forstår hvor viktig industrien er for Norge. Norge har verdens grønneste industri. Våre medlemmer produserer materialer og produkter som er helt avgjørende for at verden skal lykkes med det grønne skiftet, uttaler Alfheim.

Jonas legger til at Norge trenger alle ledige hender framover.

- Vi godtar ikke at ledige hender som vil ut i arbeid sitter hjemme uten et tilbud om jobb. Vi har 60 000 tiltaksplasser, men 220 000 som vil ut i jobb. Det er vinn-vinn å få alle ledige hender i arbeid, sier hun til Dagbladet.

- Samtidig skal vi jobbe for å få fram enda tydeligere at deler av det norske arbeidslivet er i ferd med å bli brutalisert, og ikke minst det vakre med den norske modellen. Vi skal ta kampen for det organiserte arbeidslivet, sier Jonas.