Erna Solberg og Sindre Finnes:

- Siste ord er ikke sagt

Økokrim åpner ikke etterforskning mot ekteparet. Det er likevel ikke slutten på saken.

Foto: Geir Dokken / Dagbladet
Foto: Geir Dokken / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Saken oppdateres!

Stortingets saksordfører for habilitetssakene i kontrollkomiteen, Grunde Almeland, sier til Børsen at Økokrims avgjørelse ikke påvirker deres arbeid i saken.

- Selv om Økokrims undersøkelser av Solberg er av stor offentlig interesse, har det likevel mindre å si for kontrollkomiteens videre arbeid med habilitetsproblematikken, sier han.

- Økokrim har bare vurdert om det har foregått straffbar innsidehandel, mens vår jobb som kontrollkomité er å se på i hvor stort omfang Sindre Finnes sine aksjekjøp har gjort Erna Solberg inhabil i saker i regjering. Vi kommer til å fortsette som før med vårt arbeid med å undersøke omfanget av Solbergs inhabilitet som tidligere statsminister, uavhengig av dagens avgjørelse.

Kontrollkomiteen avholder høring i kontrollsakene tirsdag.

- Førstkommende tirsdag vil Venstre og de andre partiene på Stortinget få muligheten til å grave dypere i Solberg og de øvrige statsrådene sine habilitetssaker. Det arbeidet påvirkes ikke av Økokrims beslutning i dag. For Venstre sin del vil vi forsøke å få så mange opplysninger som mulig på bordet før vi forhåpentligvis skal konkludere i alle disse sakene før jul, sier Almeland.

- Ingen frifinnelse

Rødts representant i kontrollkomiteen, Seher Aydar, sier følgende om Økokrims avgjørelse:

- Dette betyr ikke en frifinnelse fra de mest alvorlige habilitetsbruddene Solberg begikk som statsminister, siden habilitetssaken ikke er Økokrim sitt anliggende. Det er altså fortsatt en alvorlig sak som kontrollkomiteen må komme til bunns i, sier Rødts representant i kontrollkomiteen, Seher Aydar til Dagbladet.

- Solberg var inhabil i Hydro-saken, og visste om at det var et vesentlig eierskap i familien i perioden hun var statsminister. Hun fikk tilsynelatende ikke gjennomført en skriftlig eller muntlig habilitetsvurdering av embetsverket knyttet til ektemannens aksjer verken i Hydro eller andre selskaper. Hun fulgte heller ikke oppfordringene fra SMK om å gå til justisdepartementets lovavdeling eller finansdepartementet om aksjeeierskap og lobby-jobb. Akkurat det er det ikke Økokrim, men kontrollkomiteen som skal til bunns i, sier hun.

SLIPPER IKKE UNNA: Høyre-leder Erna Solberg slipper ikke unna spørsmål om aksjesaken, selv på dagen for framleggelsen av statsbudsjettet. - Pinlig, sier Dagbladets kommentator om situasjonen. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet Vis mer

- Sakens kjerne er at Solberg var inhabil i en rekke saker mens hun var statsminister, og omfanget gjør dette til den største politiske skandalen i norsk politikk i nyere tid.

- Det er viktig for oss å komme til bunns i sakene om Solberg og ektemannen uten å ha silkehanskene på. Folk som sliter mest møtes ofte av statens jernhånd, mens folk i maktposisjoner tror de bare kan beklage seg ut av feil de har gjort, som Solberg har prøvd på. Dette kan folk bare drømme om i møte med NAV eller andre offentlige institusjoner, sier Aydar.

- Gjenstår å se

Sindre Finnes har hele veien nektet for enhver befatning med innsidehandel. Erna Solberg har konsekvent avvist at hun har kjent til ektemannens omfattende aksjehandel.

- Det gjenstår å se hva dette betyr politisk, sier Frp's parlamentariske nestleder Hans Andreas Limi etter Økokrims beslutning om ikke å etterforske ekteparet Erna Solberg og Sindre Finnes.

- Det er likevel litt oppsiktsvekkende at Økokrim har brukt sju uker på dette, mens de brukte en time på å henlegge saken med Anniken Huitfeldt og ektemannen, sier Limi.

- Hva innebærer dette rent politisk?

- Det gjenstår å se. I første omgang er dette opp til Høyre å gjøre den vurderingen. Så gjenstår det en høring i kontrollkomiteen hvor dette blir tema. Så siste ord i saken er jo ikke sagt, fastslår Limi.

- Reduserer ikke alvoret

Økokrims beslutning endrer ikke det politiske alvoret i saken, mener SVs representant i kontrollkomiteen, Audun Lysbakken.

- Nå har vi fått avklart at Økokrim mener det ikke er foregått innsidehandel. Men det kontrollkomiteen skal se på, er noe helt annet. Stortinget skal habilitetsbrudd, omfanget og alvoret i det, og hvilke konsekvenser det ville ha fått dersom det hadde blitt kjent den gang Erna Solberg (H) var statsminister, sier Lysbakken til Børsen.

SVs representant i kontroll- og konstitusjonskomiteen slår fast:

- Dette er to forskjellige ting. Økokrims beslutning påvirker ikke vårt arbeid i det hele tatt. Og det reduserer ikke på noen som helst måte alvorsgraden.

- Det er relevant for kontrollkomiteen å diskutere hvilke konsekvenser denne saken hadde hatt, dersom hun var statsminister, understreker den tidligere SV-lederen.

Høyres nestleder, Henrik Asheim og Tina Bru, omtaler på sin side Økokrims beslutning som en «viktig avklaring».

- Erna har vært tydelig på at hun ikke har gitt innsideinformasjon til Sindre, og partiet har hele tiden hatt tillit til den forklaringen. Det er helt naturlig at Høyre kommer til å ha diskusjoner om veien videre i tiden fremover, sier nestlederne i en felles uttalelse.

- I dag har vi fått en viktig konklusjon, men dette er fortsatt en alvorlig sak, og spørsmålene om habilitet er fremdeles til behandling i Stortingets kontrollkomité, fortsetter de.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer