Thomas Tivoli svingte for første gang innom torget i Elverum i 1971, og siden har det hatt en lang tradisjon i byen.
Men også på små og store steder i Norge har den mobile fornøyelsesparken sørget for moro og underholdning gjennom en årrekke.
- Gråter
Nå er det slutt.
- Det går ikke an å beskrive. Jeg vet ikke hvordan man skal si det med ord - man gråter sine tårer, sier daglig leder Arne Grønnesby (52), til Børsen.
Grønnesby forklarer at de har fått meldinger fra hele landet etter den tunge avgjørelsen, som først ble omtalt av Østlendingen.
- Vi har vært her i 30-40 år. Det er utrolig trist. Så er det alt til sin tid, fortsetter Grønnesby.

Strømgigant tar grep etter slakt
Nå skal tivoliet selges. Siste sjanse til å oppleve det blir i Elverum under Grundsetmart'n fra 9. til 12. mars.
- Det blir siste show før vi slukker lysene for godt, sier han.
- Tyngre og tyngre
Egentlig skulle tivoliets sesongåpning, tradisjonen tro gjennom mer enn 30 år, ha vært i Røros. Slik gikk det ikke.
Fjoråret var et knallår, der de skal ha satt ny økonomisk rekord. Grønnesby skryter overfor Østlendingen av de ansattes innsats.

Likevel legger de inn årene. Bakteppet er ifølge den daglige lederen sammensatt:
- Det blir tyngre og tyngre å drive. Det blir stadig større krav. Vi er norsk folkekultur, men myndighetene tar ikke så mye hensyn til det. Vi faller alltid mellom to stoler, hevder han.
Han trekker fram nye dekk-krav fra Statens vegvesen. Dispensasjonen de hadde, skal ha løpt ut under corona. Det gjorde det umulig å komme seg til Rørosmartnan i februar, mener han.
- Da skulle vi plutselig ut med 80 000-100 000 kroner i dekk for å kjøre tur-retur.
- Går ikke lenger
Det var ikke det som veltet lasset, men mange ting, understreker han.
De skyhøye strøm- og dieselprisene har heller ikke vært noen fornøyelsestur, og har rammet tivoliet særlig hardt.
- Vi betaler mye i strøm. Det går ikke an å beskrive. Det går ikke lenger. Hovedsikringa holder til 15 store villaer. Da kan man tenke selv hva det koster å holde det i gang for publikum. Da går det varmt, sier han.

Coronatida har også gjort noe med dem. De siste to åra skal ha fått dem til å innse at livet kan bestå av mer enn tivoli.
- Før corona var alt mye billigere. Det er mye vanskeligere å drive. Det er ikke like morsomt lenger. Før så satt svigermor og gjorde regnskap, nå har vi fire ansatte som bare driver med kontorarbeid.
Tradisjonsrikt
Tivoliets elverumshistorie strekker seg tilbake til 70-tallet. Grønnesby forklarer at danskene kom med traktor til Norge.
Femte generasjons tivoliarving fra Danmark, nå avdøde Thomas Jakobsen junior, forelsket seg i legedatteren Grete Norberg fra Elverum allerede under det første besøket.

- Sparket av Musk
De to ble et par, og Grete fikk ansvaret for tivoliets økonomi, mens Thomas håndterte det praktiske, ifølge Østlendingen.
I 1979 kjøpte Thomas' far, den danske tivolikongen Thomas Jakobsen senior, en villa i Norge, der hans sønner ble samlet under ett tak.
Siden den gang har Thomas Tivoli vært en del av Elverum, og elverumsingene en del av tivoliet.