Cruiseskip på grunn

Sitter fast - ingen hjelp å få

Cruiseskipet med 206 passasjerer gikk på grunn utenfor Grønland mandag. Hjelpen lar vente på seg.

STRANDET: Bilder fra det danske luftforsvaret viser luksus-cruiseskipet «Ocean Explorer» på grunn i rolig farvann i Alpefjorden, langt fra nærmeste hjelp. Foto: Reuters / Flyvåpenet / Arktisk kommando

STRANDET: Bilder fra det danske luftforsvaret viser luksus-cruiseskipet «Ocean Explorer» på grunn i rolig farvann i Alpefjorden, langt fra nærmeste hjelp. Foto: Reuters / Flyvåpenet / Arktisk kommando

Vis mer
Publisert

Tidligst fredag er det anslått at den danske kystvakten vil komme fram til «Ocean Explorer», et cruiseskip i luksusklassen som gikk på grunn 1400 kilometer nordøst for Grønlands hovedstad Nuuk mandag.

Nærmeste skip fra Arktisk kommando er rundt 2000 kilometer unna, opplyser kommandørkaptein Brian Jensen i en pressemelding fra Arktisk kommando.

- Et cruiseskip i trøbbel i nasjonalparken er selvfølgelig bekymringsfullt. Hjelpen er langt unna. Våre enheter er ikke i nærheten, og været er utfordrende, sier Jensen i uttalelsen.

I det lengste håpet man at tidevannet ville komme «Ocean Explorer» til unnsetning, ved at høyvann rett og slett ville bidra til at skipet kom seg løs.

Den planen sprakk imidlertid tirsdag ettermiddag, melder BT. Arktisk kommandos inspeksjonsfartøy «Knud Rasmussen» vil tidligst være framme fredag.

Ingen i fare

Eneste lyspunkt så langt er at det ikke er meldt om umiddelbar fare for mennesker eller miljøet.

- Det er betryggende. Vi følger situasjonen tett og tar denne hendelsen på største alvor, sier Brian Jensen.

Han kan også opplyse om at danskene har vært i kontakt med et annet cruiseskip som befinner seg i nærheten av «Ocean Explorer», med en forespørsel inne om bistand dersom situasjonen skulle forverre seg.

En talsperson for det australske cruiseoperatøren Aurora expeditions uttaler ifølge Sky News at alle om bord har det bra.

Norsk design

«Ocean Explorer» er designet av norske Ulstein og ble levert av CMHI-verftet i 2021. Etter et besøk i Oslo i fjor sommer, het det i en oppdatering på Ulstein-gruppens hjemmesider at mannskapets tilbakemeldinger var enestående.

De var «lamslått av fartøyets myke bevegelser i sjøen», og sammenliknet «skipets myke bevegelser med en delfin».

Det ble også rapportert at den buede salongen med panoramavinduer gjorde tilførte skipet en ekstra wow-faktor. Salongen er svært populær blant gjestene, het det videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer