Nye coronatiltak:

- Situasjonen er håpløs

Tirsdag strammet regjeringen inn nok en gang. - Tidenes dårligste timing, mener Paal Mangerud

UTFORDRENDE: De nye tiltakene setter næringslivene i en utfordrende situasjon. Foto: Dagbladet
UTFORDRENDE: De nye tiltakene setter næringslivene i en utfordrende situasjon. Foto: Dagbladet Vis mer
Publisert

Både skjenkestopp og meteren er tilbake. Restauranter og utesteder vil nok en gang kjenne på innstrammingene. Det er ikke til å legge skjul på at situasjonen har vært svært vanskelig for næringslivet de siste to åra. Paal Mangerud, deleier i en rekke av Oslos utesteder, har fått nok.

«Drømmer du om å eie et eget utested? Jeg selger nå mine andeler i utelivet, Jeg kan love deg et spennende yrke med lav lønn, hardt arbeid, intet utbytte, magesår, våkennetter, hårtap, lovnader om hjelp som aldri kommer og uforutsigbart regelverk å forholde seg til», skriver han på Facebook.

Mangerud forteller at innlegget ble skrevet med noe ironi, men det er likevel et stort alvor bak det.

Må kompenseres

Mangeurd har eierinteresser i konsertstedet Blå. Han sitter også i styret og er deleier i Internasjonalen, Feber, Bonansa og Fugler. Når de nye tiltakene trer i kraft, har utestedene bare lov til å servere alkohol fram til midnatt.

- Hovedomsetningen vår er mellom kl. 24 og kl. 03, den forsvinner nå.

Tidligere klimaminister Sveinung Rotevatn (V) har den siste tida vært tydelig på at det er behov for rask coronastøtte til næringslivet.

- Dette er ikke en situasjon som kan fortsette. Enten må regjeringen si at folk kan gjennomføre arrangementer, eller så får de være tydelig på tiltakene og stille med støtte til næringslivet, sier Rotevatn til E24.

Mangerud forteller at utelivet selvfølgelig følger de retningslinjene regjeringen gir, men at dette bør kompenseres. Nå frykter han det verste.

- I praksis så har vi et yrkesforbud. Konkursspøkelset lurer hele tiden, sier han.

NYE TILTAK: Regeringen holdt pressekonferanse om de nye nasjonale corona-tiltakene. Video: NTB. Vis mer

Sterk nedgang

Mangerud forteller at han har snakket med flere andre aktører i utelivet i Oslo. Ifølge han har alle disse hatt en nedgang på mellom 50 til 75 prosent i omsetning.

- Situasjonen er håpløs. Forrige uke fikk vi sju timer varsel på å innføre nye retningslinjer. Det er julebordsesong, og rett og slett tidenes dårligste timing, sier han.

Han legger til at de begynte å nærme seg normal omsetning de siste månedene, men at dette nå har snudd.

- Vi er jo i en bransje som slikker sårene etter 18 måneder med strenge tiltak og nedstenging. Frykten ble satt i befolkningen for lenge siden. Det har vi merket på omsetningen. Dersom det kommer kompensasjon burde det gjelde tilbake i tid.

- Jula er avblåst

Kjøkkensjef hos Nedre Foss Gård i Oslo, Erlend Abouradoine Sætherø forteller at de har merket seg en rekke avbestillinger den siste uka.

VANSKELIG: Kjøkkensjefen forteller at det har vært en vanskelig tid, som følge av strenge tiltak. Foto: Christian Roth Christensen
VANSKELIG: Kjøkkensjefen forteller at det har vært en vanskelig tid, som følge av strenge tiltak. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- På mandag ble vi vel kanskje møtt med 300-400 avbestillinger. Jula er jo avblåst for vår del. Over halvparten av gjestene er allerede borte, forteller Sætherø til Dagbladet.

De siste to åra har vært utfordrende for en virksomheter og mange har blitt hardt rammet av coronapandemien.

- Dette var tida vi skulle tjene tilbake pengene vi har tapt de siste to åra, men slik blir det ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer