Ernas mann «usynlig» forfatter bak lobby-brev

Siv Jensen: - Visste ikke

Daværende finansminister Siv Jensen visste ikke at statsministerens mann sto som skjult forfatter av et lobbybrev om statsbudsjettet, men tar det med «et skuldertrekk». Det gjør ikke Seher Aydar i Rødt.

INNRØMMER: I et intervju med Dagbladet innrømmer Erna Solberg at aksjesaken er så omfattende at den fort hadde kostet henne jobben som statsminister. Reportere: Steinar Suvatne og Anders Holth Johansen. Video: Maja Walberg Klev / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nei, det var jeg ikke klar over.

Det sier Siv Jensen (Frp) om at statsministerens ektemann står som skjult forfatter av et lobby-brev hun som finansminister fikk i 2019.

Brevet er undertegnet Stein Lier-Hansen, sjefen i NHO-foreningen Norsk Industri.

Men slik Børsen avslørte fredag, står et annet navn i forfatterfeltet i dokumentets «usynlige» elektroniske informasjon:

Statsminister-ektemann Sindre Finnes, ansatt som fagsjef i Norsk Industri (se illustrasjon med skjermdump av brevet lenger nede).

- Mange lobbyinnspill

For Siv Jensen spiller ikke dette «så veldig stor rolle».

- Jeg føler ikke at jeg har blitt lurt, sier Jensen til Børsen. Hun påpeker at det var veldig mange lobbyinnspill, og tar saken med «et lite skuldertrekk».

VAR INVOLVERT: Høsten 2019 la statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020 fram for Stortinget. Noen måneder før var Solbergs mann involvert i sin arbeidsgivers innspill til det samme budsjettet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

VAR INVOLVERT: Høsten 2019 la statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020 fram for Stortinget. Noen måneder før var Solbergs mann involvert i sin arbeidsgivers innspill til det samme budsjettet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB


Vis mer

I lobbybrevet fra Norsk Industri argumenterer brevskriveren blant annet mot grunnrenteskatt for oppdrettsnæringen - et synspunkt som fikk gjennomslag i regjeringen.

- Kan brevet fra Norsk Industri ha medvirket til det?

- Ikke isolert. Det var mange som hadde synspunkter på lakseskatt, sier Jensen, og påpeker at motstanden mot denne skatten var omfattende.

Sakens mer prinsipielle sider vil hun ikke kommentere.

- Vil ingen ende ta

Rødts Seher Aydar ser derimot alvorlig på saken.

Hun er Rødts representant i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, som i høst behandler flere habilitetssaker om regjeringsmedlemmer.

- Dette vil jo ingen ende ta, er hennes første reaksjon, da Børsen ringer om lobby-brevet fra Norsk Industri hvor Finnes står som «usynlig» forfatter.

SKJULT FORFATTER: Om man sjekker dokumentets elektroniske spor, dukker Sindre Finnes opp som forfatter. Foto: Skjermbilde
SKJULT FORFATTER: Om man sjekker dokumentets elektroniske spor, dukker Sindre Finnes opp som forfatter. Foto: Skjermbilde Vis mer

Erna Solberg finner det derimot ikke problematisk at Finnes deltok i utarbeidelsen av et dokument internt i Norsk Industri.

«Sindre hadde ikke yrkesforbud», skriver Solberg til Børsen.

Lier-Hansen: - Finnes deltok

Saken om lobby-brevet er en ny utvikling i Erna Solbergs habilitets-skandale grunnet ektemannens aksjehandel i selskaper berørt av regjeringsvedtak - blant annet i oppdrettsselskaper.

Før hun tiltrådte i 2013, advarte Statsministerens kontor (SMK) om at aksjehandelen og Finnes' fagsjef-stilling i Norsk Industri kunne gi kona habilitetsproblemer.

SMK tilrådet en vurdering fra Justisdepartementet, og at han ikke opptrådte som rådgiver «for bedrifter og aktører opp mot staten i enkeltsaker».

Likevel jobbet han for Norsk Industri med lobby-innspill mot regjeringen.

VED ERNAS SIDE: Sindre Finnes (t. v.) har i mange år stått trofast ved Erna Solbergs side. Nå har hans aksjehandel mens hun var statsminister skapt problemer for kona. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VED ERNAS SIDE: Sindre Finnes (t. v.) har i mange år stått trofast ved Erna Solbergs side. Nå har hans aksjehandel mens hun var statsminister skapt problemer for kona. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

«Sindre har sammen med andre i organisasjonen deltatt i utarbeidelse av posisjoner som seinere er godkjent av ledelsen og sendt til myndighetene på vegne av Norsk Industri», skriver Stein Lier- Hansen til Børsen.

- Uklart og problematisk

Seher Aydar mener Solberg burde ha fulgt rådene fra SMK, og sørget for en ekspertvurdering av både Finnes' aksjehandel og jobben i Norsk Industri.

- Børsens sak viser at når det ikke har blitt gjort ordentlige vurderinger av hvor grensene går, hva det vil si at han jobber der, og hva slags rolle han har der, blir det både uklart og problematisk, sier Aydar til Børsen.

VISSTE IKKE: Finansminister Siv Jensen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
VISSTE IKKE: Finansminister Siv Jensen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Hun sier at det som har blitt opplyst fra Finnes og Solberg var at det ble gjort en avtale med SMK, men at det er usikkert hva avtalen innebærer fordi Finnes og Solberg sier noe, og SMK noe annet.

- Hadde Solberg gjort jobben sin da hun var statsminister, og hørt på rådene hun fikk, ville hun ikke havnet i denne situasjonen, sier Aydar til Børsen.

Hagen: - Helt greit

Hun synes finansminister Siv Jensen burde ha blitt gjort oppmerksom på at Finnes var med på å utarbeide Norsk Industris innspill.

- Når man er ektemannen til statsministeren, så er spørsmålet om både aksjehandel og lobbyvirksomhet - og kombinasjonen av de to - såpass viktig at man ikke tråkker feil på. Det ryddigste ville ha vært hel og fullstendig åpenhet, sier Seher Aydar.

KRITISK: Seher Aydar (Rødt). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
KRITISK: Seher Aydar (Rødt). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Hennes kollega Carl I. Hagen (Frp) i kontroll- og konstitusjonskomiteen synes derimot saken er uproblematisk fordi Finnes' navn ikke var synlig.

- Når hans navn var skjult for dem som leste brevet, synes jeg det er helt greit at han internt i Norsk Industri kan være med og diskutere og hjelpe til med å forfatte ting. Hvis hans navn var der, ville folk kanskje tenke at «det er mannen til statsministeren, det må jeg ta hensyn til», sier Carl I. Hagen til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer