Sjeføkonom anbefaler rentesjokk

Ingen tviler på at renta skal opp denne uka. Spørsmålet ekspertene stiller seg, er hvor mye den blir økt med. Sjeføkonom Elisabeth Holvik anbefaler rentesjokk.

NYTT RENTEMØTE TORSDAG: «Alle» regner med at sentralbanksjef Ida Wolden Bache kommer til å kunngjøre at styringsrenta settes opp når hun torsdag offentliggjør den siste rentebeslutningen. Men får vi en enkel eller dobbel økning – eller et rentesjokk etter amerikansk modell? Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
NYTT RENTEMØTE TORSDAG: «Alle» regner med at sentralbanksjef Ida Wolden Bache kommer til å kunngjøre at styringsrenta settes opp når hun torsdag offentliggjør den siste rentebeslutningen. Men får vi en enkel eller dobbel økning – eller et rentesjokk etter amerikansk modell? Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

– Norges Bank bør følge etter og heve med 0,75 prosentpoeng, skrev Holvik da hun kommenterte beslutningen til den amerikanske sentralbanken om å klinke til med en trippel renteheving for å, få bukt med den galopperende prisveksten.

Norges Bank bør ikke gå for forsiktig fram, slik den kanskje har hatt for vane, med enkle renteøkninger på 0,25 prosentpoeng av gangen, mener Holvik.

Det tar mellom ett og to år før en renteøkning får full effekt på økonomien, framholder hun. Det er bedre å ta i litt nå, for å slippe å komme på etterskudd og bli tvunget til å heve renta mye på kort tid, poengterer Holvik overfor NTB.

- Erfaringene som nå er gjort i USA, bør være en vekker for Norges Bank. Ved å kun øke renta med 0,25 prosentpoeng i juni, øker risikoen for at vi også i Norge får en overoppheting av økonomien, med kraftig økende inflasjon, skriver hun i sin analyse etter det amerikanske rentesjokket.

Venter høyere rentetopp

Norges Banks rentekomité møtes onsdag denne uka. Beslutningen blir offentliggjort torsdag formiddag.

Holvik tror ikke banken kommer til å følge hennes råd, men slutter seg til en stadig økende gruppe økonomer som tror styringsrenta blir satt opp 0,5 prosentpoeng i denne omgang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer