Svak krone:

Sjeføkonom om kronestup: Dette er «Plan B»

Mener Norge må gjøre helomvending for å redde krona.

BRUTAL BESKJED: Jan Ludvig Andreassen mener det er på høy tid med en diskusjon om pengepolitikken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BRUTAL BESKJED: Jan Ludvig Andreassen mener det er på høy tid med en diskusjon om pengepolitikken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Krona har svekket seg betydelig den siste tida. Det samtidig som inflasjonen herjer over sjø og land. Norges Bank pisker rentehesten framover i galopp, og en forventet topp drives lenger og lenger fram i horisonten.

Det siste året har den norske krona blitt svekket med mer enn 20 prosent mot euro og 16 prosent mot dollaren, kunne Børsen fortelle torsdag.

Kronekursen er en av de viktigste faktorene Norges Bank kikker på når de bestemmer styringsrenta.

Torsdag skrudde sentralbanksjef Ida Wolden Backe til renta nok en gang. Styringsrenta er nå på 3,25, det høyeste siden høsten 2008.

Slik kan det ikke fortsette i all evighet, ifølge sjeføkonom for Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen.

- Hvis det er noe galt med den økonomiske politikken, og krona fortsetter å svekke seg i hytt og vær, så kommer spørsmålet om vi må tenke noe helt annet, sier han til Børsen.

Løsning fra 80-tallet

Han varsler en debatt om helomvending av pengepolitikken allerede til høsten og vinteren.

- Dette sa jeg for to-tre år siden. Det var et stort eksperiment da Norges Bank satte i gang med å heve renta, og faren er å ikke få til samlede kredittforhold. Da må vi gå over til dansk pengepolitikk og i praksis umyndiggjøre Norges Bank, lyder den brutale beskjeden fra sjeføkonomen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.