Sjeføkonom om rentehevingen: - Tragisk

Jan Ludvig Andreassen mener Norges Banks økonomiske politikk er feilslått.

RASER: Sjeføkonom i Eika Gruppen Jan Ludvig Andreassen mener Norges Banks pengepolitikk er feilslått. Foto: Terje Pedersen / NTB
RASER: Sjeføkonom i Eika Gruppen Jan Ludvig Andreassen mener Norges Banks pengepolitikk er feilslått. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag formiddag offentliggjorde Norges Bank sin beslutning angående styringsrenta: De setter den opp med 0,25 prosentpoeng.

Det betyr at renta nå er på 2,75 prosent.

Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, er ikke fornøyd med Norges Banks beslutning.

- Det virker veldig unødvendig og umusikalsk. Den samlede økonomiske politikken i Norge spriker ved at det er ingen som klarer å ta hensyn til de utsatte gruppene i samfunnet, sier han til Børsen.

- Det er tragisk, fortsetter han.

Norges Bank presenterer rentebeslutning og pengepolitisk rapport for 2022. Vis mer

- Vil skape ubalanse

Han mener rentehevingen vil gjøre at folk vil slite på nyåret, og at det vil gå ut over boligbyggingen i Norge.

- Det vil skape ubalanse i 2024 og 25, sier han.

Andreassen mener det er en stor feil å fokusere på å få ned inflasjonen.

- Situasjonen i norsk økonomi krever at noen har større overblikk enn det politikere, finanstilsynet og Norges Bank har i dag. Det er ingen grunn til å påføre hundretusenvis av nordmenn i en utsatt posisjon traumer, sier han.

Han viser til tall fra SSB som ble offentliggjort torsdag morgen, som sier at handelsbalansen for Norges handel med utlandet viste et overskudd på 101 milliarder kroner i november.

- Vi lever langt under evne. Den økonomiske politikken er veldig feil i forhold til de reelle problemene Norge har. Det reelle problemet er ikke at vi har inflasjon, det er at vi har hundretusenvis av nyfattige nordmenn som kommer til å slite gjennom denne vinteren, sier han.

- Viktig å ha et overblikk

Han mener vi må tilbake til 20-tallet for å finne en liknende politikk i Norge.

- Da ga man også blaffen i hvordan samfunnet så ut, og brydde seg om regler i stedet. Alle disse reglene er mer retningslinjer, det er ikke noe man desperat trenger å treffe på spikeren. Særlig i tider med krig og uår, så er det viktig å ha et overblikk og se hvordan hele samfunnet utvikler seg, sier han, og legger til:

- Jeg hadde aldri trodd at vi i Norge skulle havne i en sånn situasjon hvor vi førte en politikk som ikke adresserer de reelle problemene et samfunn har.

STØTTER NORGES BANK: Sjeføkonom i Sparebank 1, Harald Magnus Andreassen. Foto: Lise Åserud / NTB
STØTTER NORGES BANK: Sjeføkonom i Sparebank 1, Harald Magnus Andreassen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Fornuftig

Sjeføkonom Sparebank 1, Harald Magnus Andreassen, mener derimot at Norges Banks rentehopp både er fornuftig og som ventet:

- Norges Bank står på rentebanen. Mange ventet nå at de ville melde pass. Det gjør de ikke. Nå sier de at den skal økes en eller to ganger til neste år, til 3,0 eller 3,25 prosent. Det er fornuftig siden veksten er sterkere, ledigheten lavere og inflasjonen høyere enn det vi så i september, da Norges Bank forrige gang kom med en rentebane, sier Andreassen til Børsen.

Seniorøkonom Kyrre Åmdal i DnB Markets merker seg at Norges Bank justerer rentebanen lenger fram i tid, og er tydeligere enn før på at renta vil bli satt ned i 2024, samtidig som oppjuster prognosen for vekst i norsk økonomi for neste år.

- Vi er ikke overrasket. Det ville vært rart om de skulle stoppet rentehevingene nå, basert på et omslag i økonomien som Norges Bank tidligere har sagt at de forventer, sier Åmdal til Børsen.

ENIG MED NORGES BANK: Sjeføkonom i Sparebank 1, Elisabeth Holvik. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
ENIG MED NORGES BANK: Sjeføkonom i Sparebank 1, Elisabeth Holvik. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Vis mer

- Høyt press

Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1, viser til at hevingen var som ventet.

Norges Bank signaliserer en rentetopp på rundt 3 prosent, med en viss sannsynlighet for at renta vil heves til 3,25.

- Vurderingen framover blir press i arbeidsmarkedet, hvor kraftig det blir mot neste års lønnsoppgjør. Og om man klarer å få konsumprisindeksen (KPI) noe ned i forkant av lønnsoppgjøret, sier Holvik til Børsen.

- Faren er at hvis det er for stramt arbeidsmarked og KPI er høy inn i lønnsoppgjøret, vi du få et dyrt lønnsoppgjør neste år. Da kan inflasjonen bite seg mer fast, legger Holvik til.

Hun mener det var riktig avgjørelse av Norges Bank å heve renta i dag.

- Inflasjonen er så mye høyere enn målet, og det er så høyt press i arbeidsmarkedet, så hvis de skal nå målet om 2 prosent over tid, er det dem som i dag gjør jobben.

- En kunne jo håpet å få hjelp fra det politiske med tiltak for å øke sysselsettinga, noe vi så regjeringa i Danmark kom med i går. Et sterkere politisk trykk på å øke utdanninga vi trenger, for å få nok IT- og fagarbeidere og helsepersonell, og på den måten kan bidra til å dempe knappheten på arbeidskraften, som vi trenger framover.

- VIL MERKE AT DET ER TØFT: Sier Thea Olsen, forbrukerøkonom i Danske Bank. Foto: Danske Bank
- VIL MERKE AT DET ER TØFT: Sier Thea Olsen, forbrukerøkonom i Danske Bank. Foto: Danske Bank Vis mer

- Krevende

Forbrukerøkonom i Danske Bank, Thea Olsen, mener rentehevingen vil gå spesielt ut over de unge.

- Det er viktig å huske på at vi er mer der vi skal være nå enn vi har vært på veldig mange år. Vi har hatt det godt økonomisk i lang tid. Men når vi har en så kraftig renteøkning på relativt kort tid som vi har nå, så er det forståelig at mange opplever dette som krevende. Det gjelder spesielt de unge, som kanskje nettopp har kommet inn på boligmarkedet, og ikke har opplevd dette før, sier hun.

Hun viser til en undersøkelse banken nylig gjennomførte, der nesten én av fem i alderen 18 til 29 år svarte at de ikke har råd til å betale renter og avdrag med det rentenivået som er nå.

I undersøkelsen svarte også 7 prosent at de må selge boligen sin for å få endene til å møtes.

- De som fra før av hadde det tøft økonomisk, og ikke har klart å justere forbruket sitt, vil nok merke at det er tøft nå. Og i tillegg så er det høye strømpriser og økte priser på mat. Men det er viktig å si at denne justeringen av forbruker vårt er viktig. Norge er i verdenstoppen hva gjelder høyt forbruk, sier hun, og legger til:

- Men for dem som har større økonomiske problemer, så er dette veldig tungt.

BEKYMRET: Marie Sneve Martinussen, politiker i Rødt. Foto: Amanda Giske
BEKYMRET: Marie Sneve Martinussen, politiker i Rødt. Foto: Amanda Giske Vis mer

- Øker klumpen i magen

Rødt-politiker Marie Sneve Martinussen omtaler rentehevingen som «den siste nyheten folk trenger før jul».

- Det øker klumpen i magen for familier som ikke får endene til å møtes, de økte renta i november og den effekten har ikke folk merket ennå. Så i praksis får vi to rentehevinger som ligger og venter, noe jeg tror kommer til å treffe tungt hos mange, sier hun til Børsen.

Hun legger til at hele året har vært et sjokk for norske familier, og mener at flertallet ikke lenger er økonomiske trygge. Hun kritiserer formålet med rentehevingen.

- Oppdraget Norges Bank har fått fra regjeringen er å sikre en lav arbeidsledighet, men jeg er bekymret for at mange arbeidsplasser er truet, fordi folk slutter å pusse opp leiligheter og gå på restauranter. Så det tror jeg kan bli et problem, om de fortsetter å dundre på med renta som de gjør nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer