Sjekk sjokkprisen!

22,23 kroner literen: Krigen i Ukraina merkes nå kraftig på norske bensinstasjoner. En gjennomsnittlig bilist risikerer flere tusenlapper i økte utgifter. - Rekordpriser, konkluderer Circle K overfor Dagbladet.

REKORDPRIS: Bensinen koster nå over 22 kroner literen mange steder. Foto: Privat
REKORDPRIS: Bensinen koster nå over 22 kroner literen mange steder. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Den russiske invasjonen av Russland har fått store konsekvenser energiprisene i Europa.

Europeiske gasspriser skyter nå voldsom fart. Prisen på nederlandsk gass, som regnes som en målestokk for markedsprisen, var opp over 40 prosent mot slutten av uka.

Høyere olje- og gasspriser fører til økte drivstoffpriser, altså dyrere bensin og diesel i pumpene.

Det merkes også her hjemme, hvor pumpeprisen bikket 22 kroner mange steder fredag og lørdag.

Ingen «quick fix»

Det er ingen prisnedgang i sikte, ifølge ekspertene.

- Det er fordi man frykter at Russland skal skru av kranene med gass til Europa. Norge er en stor leverandør av gass til Europa. Equinor har sagt: «Nå leverer vi alt vi kan». Men det er ingen «quick fix», da må det legges nye rør, det er ikke gjort i en håndvending, sier Kari Due-Andresen, Akershus Eiendom, til Dagbladet.

Prisoppgangen vil utgjøre 6000 kroner i økte utgifter for en gjennomsnittlig bilist, ifølge beregninger fra Transportøkonomisk Institutt.

Frykten i markedene er blant annet at Vladimir Putin skal kutte gassleveransene til Europa som respons på sanksjonene fra Vesten.

- Rekordpriser

Circle K, Norges største bensinstasjonskjede, bekrefter overfor Dagbladet at de høye pumpeprisene er knyttet til konflikten i Ukraina og at det dessverre er ny prisrekord.

- I går nådde vi nye rekordpriser på pumpene. Årsaken er en meget høy økning i innkjøpsprisen på bensin og diesel. Bakgrunnen for det er de siste dagers hendelser i Europa, naturligvis. Dette, i kombinasjon med de høye avgiftene vi har i Norge, gir rekordhøye priser på drivstoff, sier Knut Hilmar Hansen, kommunikasjonssjef og pressetalsmann for Circle K Norge, til Dagbladet.

Han peker på at drivstoffmarkedet i Europa nå er presset mellom høy etterspørsel og lave lagre, og vil ikke spå hvor lenge skvisen vil bestå.

- Vi forstår veldig godt at høyere drivstoffpriser er vanskelig for mange, særlig alle de som er helt avhengig av bilen i hverdagen, sier Hansen.

Oljeprisen bikket 100 dollar fatet tidligere denne uka, for første gang siden 2014.

Etterlyser grep

Selv om norske myndigheter ikke kan styre hvordan bensinprisene påvirkes av hendelser ut i Europa, mener Frp at regjeringen nå må ta de grepene de kan for å hindre at prisene blir for høye for norske bilister.

- De må bruke virkemidlene de har. Frp mener at staten bør bruke ekstraordinære inntektene fra olje, gass og kraft til å fjerne avgifter. Fjerner de veibruksavgiften på bensin, utgjør over 5 kroner pluss moms, et grep som kan gjennomføres på kort tid, sier Frp-topp Hans Andreas Limi til Nettavisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer