Den russiske invasjonen av Russland har fått store konsekvenser energiprisene i Europa.
Europeiske gasspriser skyter nå voldsom fart. Prisen på nederlandsk gass, som regnes som en målestokk for markedsprisen, var opp over 40 prosent mot slutten av uka.
Høyere olje- og gasspriser fører til økte drivstoffpriser, altså dyrere bensin og diesel i pumpene.
Det merkes også her hjemme, hvor pumpeprisen bikket 22 kroner mange steder fredag og lørdag.

- Ut av Russland. Nå!
Ingen «quick fix»
Det er ingen prisnedgang i sikte, ifølge ekspertene.
- Det er fordi man frykter at Russland skal skru av kranene med gass til Europa. Norge er en stor leverandør av gass til Europa. Equinor har sagt: «Nå leverer vi alt vi kan». Men det er ingen «quick fix», da må det legges nye rør, det er ikke gjort i en håndvending, sier Kari Due-Andresen, Akershus Eiendom, til Dagbladet.
Prisoppgangen vil utgjøre 6000 kroner i økte utgifter for en gjennomsnittlig bilist, ifølge beregninger fra Transportøkonomisk Institutt.
Frykten i markedene er blant annet at Vladimir Putin skal kutte gassleveransene til Europa som respons på sanksjonene fra Vesten.

- Bør få fredsprisen
- Rekordpriser
Circle K, Norges største bensinstasjonskjede, bekrefter overfor Dagbladet at de høye pumpeprisene er knyttet til konflikten i Ukraina og at det dessverre er ny prisrekord.
- I går nådde vi nye rekordpriser på pumpene. Årsaken er en meget høy økning i innkjøpsprisen på bensin og diesel. Bakgrunnen for det er de siste dagers hendelser i Europa, naturligvis. Dette, i kombinasjon med de høye avgiftene vi har i Norge, gir rekordhøye priser på drivstoff, sier Knut Hilmar Hansen, kommunikasjonssjef og pressetalsmann for Circle K Norge, til Dagbladet.
Han peker på at drivstoffmarkedet i Europa nå er presset mellom høy etterspørsel og lave lagre, og vil ikke spå hvor lenge skvisen vil bestå.
- Vi forstår veldig godt at høyere drivstoffpriser er vanskelig for mange, særlig alle de som er helt avhengig av bilen i hverdagen, sier Hansen.
Oljeprisen bikket 100 dollar fatet tidligere denne uka, for første gang siden 2014.

Milliardras: - Sikkert svært misfornøyde
Etterlyser grep
Selv om norske myndigheter ikke kan styre hvordan bensinprisene påvirkes av hendelser ut i Europa, mener Frp at regjeringen nå må ta de grepene de kan for å hindre at prisene blir for høye for norske bilister.
- De må bruke virkemidlene de har. Frp mener at staten bør bruke ekstraordinære inntektene fra olje, gass og kraft til å fjerne avgifter. Fjerner de veibruksavgiften på bensin, utgjør over 5 kroner pluss moms, et grep som kan gjennomføres på kort tid, sier Frp-topp Hans Andreas Limi til Nettavisen.