- Sjokk og vantro

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er død. Slik minnes han.

DØD: Tirsdag 9. mars ble det kjent at LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er død. Nyheten slår hardt ned i det politiske miljøet, hvor Gabrielsen har vært en kjent person. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ble det kjent at LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er død. Nyheten slår hardt ned i det politiske miljøet, hvor Gabrielsen har vært en kjent person.

- Det er sjokk og vantro og dyp sorg, sier en gråtkvalt Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

De to jobbet tett i mange år. Støre sier at han sist snakket med Gabrielsen i går.

- Det var den samme aktive, tilstedeværende tillitsvalgte for de han var på jobb for, sier Støre.

- Jeg har sett på ham som en av mine aller nærmeste politisk, og som jeg nå sørger over at jeg har tapt, sier Støre, som beskriver det som en tung dag for hele LO og Arbeiderpartiet.

- Mistet en god venn

Også byrådsleder Raymond Johansen i Oslo sier på en pressekonferanse at han nå har mistet en god venn.

- Det er tungt å stå her nå. Jeg fikk beskjed om at LO-leder Gabrielsen er død. Det kom som et stort sjokk. Jeg og mange andre har mistet en god venn gjennom mange år. Det føles uvirkelig, sier Johansen.

- Forferdelig leit

- Dette er forferdelig leit. Det er kjempeleit og vondt, det er en stor sorg for hans nære familie og de som jobber tett med ham, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

- Det er et tap for hele det norske samfunnet, han har vært en dyktig LO-leder. Jeg har opplevd ham som en god samarbeidspartner for å finne løsninger både gjennom coronaen og før det. Jeg opplever ham som en person med varme og humor og omtenksomhet. Dette var utrolig trist, sier Solberg.

MINNES GABRIELSEN: Erna Solberg om den avdøde LO-lederen Hans Christian Gabrielsen. Video: Jenny Emilie Aas. Reporter: Jørgen Gilbrant Vis mer

- Svært mange er sterkt berørt

- Det er med sjokk og stor sorg vi i dag har mottatt budskapet om at Hans-Christian Gabrielsen er død, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO, til Børsen.

Mens LO er den største arbeidstakerorganisasjonen her i landet, er NHO tungvekteren på arbeidsgiversida.

- Han var en god og nær venn, og en svært dyktig og markant leder av LO, sier Almlid.

- Våre tanker går til hans nærmeste, familie og venner. Det er svært mange som er sterk berørt av dette, legger han til.

- Veldig trist

Også Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum syns det er trist å høre om Gabrielsens død.

- Veldig trist og uvirkelig at Hans Christian Gabrielsen er død. Vi har hatt et tett, godt og nært samarbeid. Vil savne det gode menneske og en god samtalepartner. Han var en sterk fagforeningsleder. Våre tanker og medfølelse går til hans nære familie, sier Vedum til Dagbladet.

Tidligere justisminister Jøran Kallmyr (Frp) beskriver det som et stort tap.

- Utrolig trist med Hans-Christian Gabrielsen i LO sin bortgang. Dyktig representant for sine medlemmer og opplevdes som hard, men samtidig løsningsorientert. Stort tap. Tenker på de pårørende og hele LO, skriver Kallmyr på Twitter.

- Ufattelig trist

SV-leder Audun Lysbakken sier til Børsen at det var en ufattelig trist beskjed å få.

- Jeg kommer til å savne Hans-Christian Gabrielsen både politisk og personlig, sier Lysbakken.

TRIST: SVs partileder Audun Lysbakken om LO-leder Hans Christian Gabrielsens bortgang. Video/Reporter: Steinar Suvatne Vis mer

- Det er en kjempe i norsk arbeiderbevegelse som er borte, sier Lysbakken.

Han beskriver han som tøff, men også nytenkende og raus.

- Han var den store, snille, vennlige kraftkaren som alltid brant for dem som hadde minst og som trengte fagbevegelsen mest, sier stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt (Ap).

- Jeg vet ikke hva jeg skal si, han skulle liksom være der for alltid, sier Huitfeldt.

Hun sier at hun var på møte med ham på Teams mandag.

- Den kombinasjonen som han hadde, ved å både være tøff og sterk når det trengtes, mens også kunne strekke ut ei hånd og få folk til å snakke sammen, selv om de hadde ulike interesser. Det krever ganske mye av et menneske, sier hun.

- Hjerteskjærende

Tidligere AUF-leder Eskild Pedersen skriver på Twitter at han tar nyheten med tungt hjerte.

- Det er hjerteskjærende å høre at LO-leder, Hans-Christian Gabrielsen er død. En ruvende skikkelse og svært omsorgsfull, skriver Pedersen.

- Han la ned en enorm innsats for sine medlemmer. Vi er så mange som har så mye å takke han for. Varme tanker til hans nærmeste, skriver han.

- Bauta

Nato-sjef og tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg opplyser til NTB at han er i stor sorg etter å ha mottatt beskjeden om LO-leder Hans-Christian Gabrielsens død.

- BAUTA: Nato-sjef Jens Stoltenberg beskriver Gabrielsen som en bauta. Foto: John Thys / AFP)
- BAUTA: Nato-sjef Jens Stoltenberg beskriver Gabrielsen som en bauta. Foto: John Thys / AFP) Vis mer

– Med Hans-Christian Gabrielsens død har LO mistet en stor leder, arbeiderbevegelsen mistet en bauta og jeg mistet en god venn, skriver Stoltenberg i en uttalelse til NTB.

De to samarbeidet gjennom flere tiår da Stoltenberg var Ap-leder og Gabrielsen var i ledelsen i Fellesforbundet.

– Han hadde en mild framtoning, men sto alltid opp for det han trodde på. Han glemte aldri hvor han kom fra og visste alltid hvor han ville, skriver Stoltenberg.

– Mine varmeste tanker går til kona Trine og datteren Camille.

- Dyp sorg

Gabrielsen døde i dag hjemme i sin bolig på Slemmestad, opplyser LO i en pressemelding. Gabrielsen tok over vervet som LO-leder i 2017, og da hadde han allerede vært «påtenkt» for jobben i mange år. Han kom opprinnelig fra Fellesforbundet, og var nestleder i LO i fir år før han fikk ledervervet.

- Det er med dyp sorg vi i dag mottok den triste meldingen om Hans-Christian. Mine tanker går nå til kona Trine og datter Camille, samt hans nærmeste familie. Jeg har mistet en god venn og LO har mistet en ruvende leder, som hadde mange års virke foran seg, skriver første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer