Saxo bank

Sjokkanalyse for 2023: Spår forbud

Den danske banken vekker oppsikt med sin analyse for det kommende året.

MYE UTSLIPP: Kjøttproduksjon sørger for mye klimagassutslipp. Foto: Shutterstock / NTB
MYE UTSLIPP: Kjøttproduksjon sørger for mye klimagassutslipp. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Etter både 2020, 2021 og 2022 med diverse utfordringer av type pandemi, krig og inflasjon, tenker sikkert mange «hva blir det neste» om 2023.

Den danske investeringsbanken Saxo Bank har nylig gitt ut en analyse om det kommende året, som får flere til å reagere. CNBC omtaler rapporten som «opprørende spådommer».

Saxo Bank mener nemlig at den globale økonomien er på vei inn i et skifte til «krigsøkonomi», hvor selvstendige staters økonomiske vinning trumfer globaliseringen.

Gullprofeti

Som følge av det mener banken at prisen på gull vil fyke til himmels. Sjefstrateg Ole Hansen tror prisen vil øke med 67 prosent neste år, ettersom gull vil føles som en tryggere plassering for penger enn utenlandsreserver.

Det er nok ikke den mest oppsiktsvekkende spådommen, da gull ofte anses som en trygg havn i nedgangstider. Kirill Kirilenko, senioranalytiker hos CRU, mener imidlertid at prisøkningen vil være langt mer moderat.

Saxo Bank tror også at det kommer forbud mot kjøtt neste år. Kjøttproduksjon står for 57 prosent av alle matproduksjonsutslippene, ifølge Nature Food. Flere land har et mål om nå nullutslipp, og da er det naturlig at flere kutter ned på kjøttproduksjonen, mener banken.

SER DU FORSKJELLEN? Tidligere landbruks- og matminister Bård Hoksrud skjelte ut IKEAs nye vegetarboller. Vi fikk ham til å teste bollene selv. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer

Tror på kjøttexit - ikke Brexit

Saxo skriver i analysen at det er mulig at minst ett land kutter ut kjøttproduksjon helt innen 2030. Banken har også tro på kraftig kjøttskatt fra 2025.

- Jeg ville ikke blitt overrasket om skoler i Danmark og Sverige forbyr kjøtt helt, det går definitivt den veien. Det høres ut som galskap for oss gamle folk, sier Steen Jakobsen, sjefinvestor i Saxo, til CNBC.

Storbritannias mat- og landbruksdepartement avviser overfor nyhetsmediet at det finnes planer om kjøttskatt eller -forbud.

Saxo tror også at den franske presidenten Emmanuel Macron trekker seg og at EU vil danne et eget militære. Banken spår i tillegg at Storbritannia gjør helomvending og melder seg inn igjen i EU.

Selv understreker den at analysene må tas med en klype salt, og at de regner det som 5-10 prosents sjanse for at hver forutanelse finner sted.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer