Saxo bank

Sjokkanalyse for 2023: Spår forbud

Den danske banken vekker oppsikt med sin analyse for det kommende året.

MYE UTSLIPP: Kjøttproduksjon sørger for mye klimagassutslipp. Foto: Shutterstock / NTB
MYE UTSLIPP: Kjøttproduksjon sørger for mye klimagassutslipp. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Etter både 2020, 2021 og 2022 med diverse utfordringer av type pandemi, krig og inflasjon, tenker sikkert mange «hva blir det neste» om 2023.

Den danske investeringsbanken Saxo Bank har nylig gitt ut en analyse om det kommende året, som får flere til å reagere. CNBC omtaler rapporten som «opprørende spådommer».

Saxo Bank mener nemlig at den globale økonomien er på vei inn i et skifte til «krigsøkonomi», hvor selvstendige staters økonomiske vinning trumfer globaliseringen.

Gullprofeti

Som følge av det mener banken at prisen på gull vil fyke til himmels. Sjefstrateg Ole Hansen tror prisen vil øke med 67 prosent neste år, ettersom gull vil føles som en tryggere plassering for penger enn utenlandsreserver.

Det er nok ikke den mest oppsiktsvekkende spådommen, da gull ofte anses som en trygg havn i nedgangstider. Kirill Kirilenko, senioranalytiker hos CRU, mener imidlertid at prisøkningen vil være langt mer moderat.

Saxo Bank tror også at det kommer forbud mot kjøtt neste år. Kjøttproduksjon står for 57 prosent av alle matproduksjonsutslippene, ifølge Nature Food. Flere land har et mål om nå nullutslipp, og da er det naturlig at flere kutter ned på kjøttproduksjonen, mener banken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.