Sjokkavsløring: Krever EU-svar

En av Russlands rikeste skal ha forsynt Putin med krigsmateriell. Vesten har imidlertid ikke sanksjonert ham.

NÆRE: Vladimir Lisin, som har tatt offentlig avstand fra Vladimir Putins nådeløse invasjon, har tjent seg enda rikere under krigen. Her er Putin og Vladimir Lisin avbildet sammen i 2010. Foto: Reuters / Ria Novosti / Pool / Alexei Druzhinin / NTB
NÆRE: Vladimir Lisin, som har tatt offentlig avstand fra Vladimir Putins nådeløse invasjon, har tjent seg enda rikere under krigen. Her er Putin og Vladimir Lisin avbildet sammen i 2010. Foto: Reuters / Ria Novosti / Pool / Alexei Druzhinin / NTB Vis mer
Publisert

Den russiske stålmagnaten Vladimir Lisin har sikret seg pallplass over Russlands desidert rikeste personer.

Ifølge Forbes er oligarken god for 22,1 milliarder dollar, noe som gjør ham til Russlands tredje rikeste målt i formue.

På den andre siden vokser klagekoret over oligarker som har fått sine verdier frosset og eiendommer beslaglagt. Mens mektige russere har måttet se verdiene sine smuldre bort som følge av sanksjoner fra Vesten, har Lisins formue fortsatt å vokse gjennom Russlands fullskala krig mot Ukraina.

Faktisk er bykset på nær fire milliarder dollar. Det får flere til å reagere.

FORELØPIG UBERØRT: Vladimir Lisin, eieren av den russiske stålkjempen NLMK, er ikke sanksjonert av Vesten. Det får flere til å rynke på nesa. Her avbildet i mars 2017. Foto: Reuters / Sergei Karpukhin / NTB
FORELØPIG UBERØRT: Vladimir Lisin, eieren av den russiske stålkjempen NLMK, er ikke sanksjonert av Vesten. Det får flere til å rynke på nesa. Her avbildet i mars 2017. Foto: Reuters / Sergei Karpukhin / NTB Vis mer

Store leveranser

Lisin, som eier stålselskapet Novolipetsk Steel (NLMK), anses nemlig som en av Putins rike støttespillere og skal ha bidratt tungt til produksjon av russisk krigsmateriell gjennom flere år.

Han er imidlertid ikke sanksjonert av Vesten.

Dette til tross for at Radio Free Europe har avdekket stålleveranser fra NLMK til det som skal være russiske statseide selskaper direkte involvert i produksjon av atomvåpen. Leveransene skal ha funnet sted mellom 2014 og fram til minst 2019.

Nå skriver Radio Free Europe at Lisins stålselskap skal ha sikret seg minst åtte anbudsseire på stålleveranser til russiske offentlige etater også i perioden mellom 2022-2023.

Det var Izumrud-fabrikken som kunngjorde samarbeidet i mai i fjor.

Syrlig spørsmål

Sistnevnte fabrikk skal operere innen den russiske militærindustrien og produserer angivelig kontrollsystemer for artilleri, motorer for droner og systemer for å slippe eksplosiver fra droner.

Ikke lenge etter at Izimrud annonserte at NLMK hadde sikret seg anbudene i fjor, ble det krevd svar fra EU om hvorfor Lisin ikke var innlemmet i sanksjonslista.

KREVDE SVAR: Andrius Kubilius, tidligere statsminister i Litauen og representant i Europaparlamentet, stilte kritiske spørsmål om hvorfor ikke stålmagnaten Lisin er sanksjonert. Foto: Lukasz Kalinowski / REX / NTB
KREVDE SVAR: Andrius Kubilius, tidligere statsminister i Litauen og representant i Europaparlamentet, stilte kritiske spørsmål om hvorfor ikke stålmagnaten Lisin er sanksjonert. Foto: Lukasz Kalinowski / REX / NTB Vis mer

«For tida er det 1236 personer på EUs sanksjonsliste. Lista inkluderer ikke Vladimir Sergeyevich Lisin, som er sjef og hovedaksjonær i det russiske stålkonsernet NLMK; en av de rikeste mennene i Russland; og veldig nær Vladimir Putin. Kan kommisjonen forklare hvorfor Lisin ikke står på lista over oligarker som er sanksjonert av EU?», spurte tidligere statsminister i Litauen og medlem av Europaparlamentet, Andrius Kubilius, i oktober i fjor.

Først i februar fikk Kublilius et formelt svar:

«Siden mars 2014 har EU lagt til et stort antall personer og enheter på den russiske sanksjonslista og har ytterligere forsterket sine tiltak mot Russland. På EU-kommisjonens møte i oktober 2022 gjentok EU-lederne at de ville fortsette arbeidet. Når det gjelder mulig inkludering av Vladimir Sergeyevich Lisin på EUs sanksjonsliste mot Russland, har ikke rådet tatt stilling til saken», heter det i brevet.

Se bilder fra innsiden av luksuspalasset som Vladimir Putin angivelig deler med sin elskerinne og deres tre barn. Video: Proekt / Reporter: Jessica Maria Szymanska / Dagbladet Vis mer

Sanksjonert av Storbritannia

Samme måned havnet for øvrig Izumrud-fabrikken på sanksjonslista til Storbritannia.

Stålselskapet NLMK har siden gått ut med en uttalelse der de hevder at avtalen med Izumrud har opphørt i kjølvannet av Storbritannias grep.

- Det er ikke blitt gjort leveranser til fabrikken etter at Izumrud ble inkludert på Storbritannias sanksjonsliste. NLMK selger kun stål til det innenlandske markedet til sivilt bruk gjennom egne distribusjonsnettverk. NLMK ser ingen grunn til å begrense leveransene på det innenlandske markedet når det gjelder vanlige standardprodukter til generell sivil bruk, uten at det foreligger en spesiell årsak, framholder selskapet.

EU har ikke uttalt seg om videre sanksjonsvurderinger rundt Lisin etter februar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer