Sjokkbeskjed fra fiske­kjempe: - Mørkt

Tirsdag fikk de ansatte i Madam Bergen melding om at sjømat-fabrikken trolig legges ned.

LANG TRADISJON: Helt siden 1991 har fiskeproduktene fra Madam Bergen funnet veien til bergensernes middagsfat. Nå kan produksjonen flyttes til Lofoten, opplyser selskapet bak i en pressemelding tirsdag. Foto: Henrik Strømstad / Samfoto / NTB

LANG TRADISJON: Helt siden 1991 har fiskeproduktene fra Madam Bergen funnet veien til bergensernes middagsfat. Nå kan produksjonen flyttes til Lofoten, opplyser selskapet bak i en pressemelding tirsdag. Foto: Henrik Strømstad / Samfoto / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har snudd hver stein gjennom denne perioden, men det ser mørkt ut, sier daglig leder i sjømatbedriften Lofotprodukt AS, Øystein Rist, til Børsen.

Tirsdag måtte han gi ansatte i Madam Bergen den tunge beskjeden om at fabrikken i Godvik utenfor Bergen sentrum kan stenge dørene for godt. Dermed står 13 ansatte i fare for å miste jobben.

- TUNGT: Daglig leder i Lofotprodukt AS, Øystein Rist, måtte tirsdag opplyse de ansatte på Madam Bergen om at fabrikken i Godvik i Bergen trolig legges ned. Foto: Rune Røkland
- TUNGT: Daglig leder i Lofotprodukt AS, Øystein Rist, måtte tirsdag opplyse de ansatte på Madam Bergen om at fabrikken i Godvik i Bergen trolig legges ned. Foto: Rune Røkland Vis mer

- Det var med tungt hjerte at vi informerte våre dyktige ansatte om dette. Det tar litt tid å summe seg når man får en slik beskjed. Enkelte har jobbet der i lang tid, så det er ikke overraskende at flere ble lei seg.

- Samtidig vil jeg understreke at beslutningen ikke er tatt. Dette skal styrebehandles i slutten av februar.

- Ser mørkt ut

- Hva skal til for å unngå nedleggelse?

- Jeg vil være ærlig og si at det ser veldig mørkt ut.

Rist forklarer at økte kostnader på råvarer, emballasje og strøm har rammet driften hardt. Dersom fabrikken, som er mest kjent for å produsere sine berømte hjertefiskekaker, blir lagt ned, vil spikeren i kista hamres inn til høsten.

Statistisk sentralbyrå presenterer prognoser for norsk og internasjonal økonomi. Vis mer

- Vi kjøpte fabrikken i 2008, og har stort sett gått i pluss hvert år siden overtakelsen. Vi har gjennomført mange tiltak for å unngå å havne der vi er i dag, men nå har vi kommet til det punktet at vi ikke klarer å effektivisere mer. Strømregninga alene er mer enn firedoblet på to år, fortsetter han.

- Ikke ønsket

Overfor Bergensavisen forteller driftsleder Vibecke Gatland Jacobsen at fabrikken i Godvik ikke har fått strømstøtte ettersom konsernet og den største fabrikken holder til i Leknes i Lofoten.

- Der har strømmen vært billig, så vi har ikke kvalifisert for bedriftsstøtte, sier hun til avisa.

Rist forteller at det i nyere tid også er blitt langt mer krevende å holde konkurransedyktige priser. Nå vurderer man altså å flytte produksjonen til Lofot-anlegget.

SISTE ÅPNINGSDAG: Joker Melsom i Vestfold har vært i drift i nesten 100 år. Lørdag 15. oktober var det derimot kroken på døra for lokalbutikken. Video: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- Det er ikke en ønsket løsning, men vi har kommet til et punkt der prisene på alle innsatsfaktorer har økt kraftig. Vi har også et fokus på forbrukerpris, og når folk får dårligere råd, har vi et ansvar om å produsere matvarer til en pris som forbruker også kan godta.

Tilbud om jobb

Rist understreker at Madam Bergen som varemerke vil bestå.

Dersom fabrikken i Godvik ender med å stenge, vil de ansatte også få tilbud om en jobb ved fabrikken i Leknes.

- Det er svært viktig for oss å lykkes i en eventuell flytting. Madam Bergen har mange trofaste kunder og er et sterkt varemerke som vil bestå, så vi skal gjøre vårt aller beste for å videreføre arven på best mulig måte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer