Sjokkbilder: Tar skipet

Houthie-militsen deler mandag kveld en video som skal vise kapringen av et skip utenfor kysten av Jemen.

HOUTHI: Mandag 20. november publiserte den jemenittiske Houhti-militsen bilder fra det som skal være kapringen av lasteskipet Galaxy Leader nær kysten av Eritrea søndag 19. november. De Iran-støttede Houthi-rebelene sier de kapret skiper grunnet dets kobling til Israel, og at de vil fortsette å angripe skip med israelsk tilknytning i internasjonalt farvann. Reporter: Edward Stenlund. Video: Houthi-miltsen / Telegram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den jemenittiske Houthie-militsen deler mandag kveld en dramatisk video som angivelig viser kapringen av et skip i Rødehavet utenfor Jemen.

Videoen viser tilsynelatende et helikopter som kommer flygende, før det lander på skipets dekk. Deretter viser angivelig videoen fra et førstehåndsperspektiv en rekke væpnede og uniformerte menn, som hopper ut fra helikopteret og jobber seg framover dekk med automatvåpen hevet.

TRUES: Her blir et av besetningsmedlemmene tilsynelatende truet av en av Houthie-soldatene. Foto: Skjermdump
TRUES: Her blir et av besetningsmedlemmene tilsynelatende truet av en av Houthie-soldatene. Foto: Skjermdump Vis mer

De væpnende mennene tar seg deretter inn i skipets styrehus, hvor flere av det som skal være besetningsmedlemmer oppholder seg. På videoen ser det ut til at mannskapet blir truet med våpen.

Mot slutten av videoen ser det ut til at kaprerne har heist både palestinske og jemenittiske flagg på skipet. De skal også satt ut flere motoriserte småbåter rundt det store lasteskipet

Bekrefter kapring

Israel bekrefter at Houthi-militsen i Jemen har kapret et skip i Rødehavet, men sier at det ikke har noen tilknytning til Israel.

Statsminister Benjamin Netanyahus kontor sier at lasteskipet «Galaxy Leader» er blitt tatt, men presiserer at staten Israel ikke har noe med eierforholdet å gjøre. Det skal heller ikke være israelske statsborgere om bord.

TAR SEG OMBORD: Det som virker å være væpnede soldater beveger seg framover på lasteskipet. Foto: Telegram
TAR SEG OMBORD: Det som virker å være væpnede soldater beveger seg framover på lasteskipet. Foto: Telegram Vis mer

Houthi-militsen sier de har tatt kontroll over et israelsk lasteskip, en påstand som er bestemt avvist på israelsk side.

- Det er ingen israelere på dette skipet, heter det i en uttalelse.

Japan sier nå de ønsker å forhandle med Houthi-militsen i Jemen.

- Japan kommuniserer med Israel og har i tillegg tatt direkte kontakt med houthiene og ber på det sterkeste Saudi-Arabia, Oman, Iran og andre land om å oppfordre houthiene til å frigi skipet og besetningsmedlemmene, sier utenriksminister Yoko Kamikawa.

Tilknytning til israelsk mann

Israelske tjenestemenn sier at «Galaxy Leader» er britisk eid og driftes av et japansk selskap. Nyhetsbyrået AP skriver at undersøkelser i offentlige databaser viser at skipet har en tilknytning til Ray Car Carriers, et selskap som ble grunnlagt at Abraham «Rami» Ungar, kjent som en av Israels rikeste menn.

Ungar sier til AP at han kjenner til hendelsen, men vil ikke kommentere saken før han får flere opplysninger om hva som er skjedd.

Satellittdata viser at skipet lørdag befant seg i Rødehavet sørvest for Jeddah. Skipet hadde vært i Tyrkia og var på vei til Pipavav i India, da Israel bekreftet kapringen. Britisk overvåking av handelsrutene i Golfen og tilsluttede områder sier at kapringen fant sted 150 kilometer fra Jemens havneby Hodeida, nær kysten av Eritrea.

ANGREP SKIP: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at det ukrainske forsvaret har ødelagt et stort russisk skip på Kertsj-verftet på Krim-halvøya. Video: X @Geoconfirmed. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Varslet angrep

En talsmann for Houthi-militsen i Jemen sa tidligere søndag at gruppa vil angripe alle skip som eies eller driftes av israelske selskaper, eller som seiler med israelsk flagg.

En talsmann for houthiene, Yahya Sarea, ber alle land som har borgere som jobber på slike skip, om å hente dem hjem. Trusselen blir framsatt i en melding på Telegram søndag.

Houthi-bevegelsen har i snart ti år kontrollert store deler av Jemen, som har kystlinje mot Rødehavet og Adenbukta. Området er svært viktig for internasjonal skipsfart.

Houthi-bevegelsen er alliert med Iran, og har siden 2015 vært i krig med en amerikanskstøttet saudiledet koalisjon som kjemper på vegne av Jemens internasjonalt anerkjente regjering.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer