Rekordlav tro på norsk økonomi:

Sjokkbølger for Norge: - Dramatisk fall

Krigen i Ukraina «sendte sjokkbølger i alle retninger». Nå stuper nordmenns tro på egen og landets økonomi, og tallene har aldri vært styggere.

BUNNIVÅ: Nordmenns tro på norsk økonomi, her representert ved deler av Oslos finanssentrum, har stupt til et rekordlavt nivå etter Russlands invasjon av Ukraina. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BUNNIVÅ: Nordmenns tro på norsk økonomi, her representert ved deler av Oslos finanssentrum, har stupt til et rekordlavt nivå etter Russlands invasjon av Ukraina. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Nordmenns tro på egen og landets økonomi faller som en stein etter Russlands invasjon av Ukraina. Forbrukertillitsindeksen (CCI) for Norge var på minus 20,0 poeng i mars, noe som er et historisk bunnivå.

Det viser ferske tall som ble lagt fram av Opinion fredag.

- Russlands invasjon av Ukraina 24. februar sendte sjokkbølger i alle retninger. Den månedlige målingen av tilliten og forventningene til egen og landets økonomi, viser et historisk stort fall i mars, sier fagsjef for politikk og samfunn i Opinion, Henrik Høidahl, i en uttalelse fredag.

- Forbrukertilliten har aldri falt så mye på én måned, fortsetter han.

Den forrige bunnoteringen kom i april 2020, måneden etter at Norge stengte ned som følge av coronakrisa. Den var til sammenlikning på minus 13,3 poeng.

Kraftig nedgang

Nå faller samtlige indikatorer som utgjør forbrukertillitsindeksen (CCI) markant. De to som er knyttet til egen økonomi, er rekordlave.

- Kraftigst er nedgangen for troen på den økonomiske situasjonen for Norge om tolv måneder, sammenliknet med i dag, etterfulgt av troen på husholdningens økonomiske situasjon om tolv måneder. 55 prosent tror den økonomiske situasjonen for Norge vil være litt eller mye dårligere om ett år, mot 31 prosent i februar. 45 prosent tror husholdningens økonomiske situasjon vil være litt eller mye dårligere, mot 29 prosent i februar, sier Høidahl.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer