Rekordlav tro på norsk økonomi:

Sjokkbølger for Norge: - Dramatisk fall

Krigen i Ukraina «sendte sjokkbølger i alle retninger». Nå stuper nordmenns tro på egen og landets økonomi, og tallene har aldri vært styggere.

BUNNIVÅ: Nordmenns tro på norsk økonomi, her representert ved deler av Oslos finanssentrum, har stupt til et rekordlavt nivå etter Russlands invasjon av Ukraina. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BUNNIVÅ: Nordmenns tro på norsk økonomi, her representert ved deler av Oslos finanssentrum, har stupt til et rekordlavt nivå etter Russlands invasjon av Ukraina. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Nordmenns tro på egen og landets økonomi faller som en stein etter Russlands invasjon av Ukraina. Forbrukertillitsindeksen (CCI) for Norge var på minus 20,0 poeng i mars, noe som er et historisk bunnivå.

Det viser ferske tall som ble lagt fram av Opinion fredag.

- Russlands invasjon av Ukraina 24. februar sendte sjokkbølger i alle retninger. Den månedlige målingen av tilliten og forventningene til egen og landets økonomi, viser et historisk stort fall i mars, sier fagsjef for politikk og samfunn i Opinion, Henrik Høidahl, i en uttalelse fredag.

- Forbrukertilliten har aldri falt så mye på én måned, fortsetter han.

Den forrige bunnoteringen kom i april 2020, måneden etter at Norge stengte ned som følge av coronakrisa. Den var til sammenlikning på minus 13,3 poeng.

Kraftig nedgang

Nå faller samtlige indikatorer som utgjør forbrukertillitsindeksen (CCI) markant. De to som er knyttet til egen økonomi, er rekordlave.

- Kraftigst er nedgangen for troen på den økonomiske situasjonen for Norge om tolv måneder, sammenliknet med i dag, etterfulgt av troen på husholdningens økonomiske situasjon om tolv måneder. 55 prosent tror den økonomiske situasjonen for Norge vil være litt eller mye dårligere om ett år, mot 31 prosent i februar. 45 prosent tror husholdningens økonomiske situasjon vil være litt eller mye dårligere, mot 29 prosent i februar, sier Høidahl.

Høidahl trekker fram høye strøm- og drivstoffpriser, samt varsler om flere rentehevinger det kommende året, som bidragsytere til det dramatiske fallet i nordmenns vurdering av husholdningens økonomiske situasjon i dag.

- Nå er indikatoren negativ for fjerde måned på rad, noe som også påvirker den samlede kjøpsindeksen i negativ retning, mener Høidahl.

Kjøpsindeksen sier noe om sannsynligheten for kjøp av større forbruksvarer, bil, bolig og oppussing de kommende 12 månedene.

Rentehopp

Torsdag meddelte Norges Bank at styringsrenta settes opp til 0,75 prosent, og varslet samtidig at renta trolig skal fortsette oppover.

- Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig settes videre opp i juni, sa Ida Wolden Bache, som i går fikk jobben som sentralbanksjef på fast basis.

Norges Bank begrunnet rentehoppet med at aktiviteten i norsk økonomi har tatt seg opp i kjølvannet av at smitteverntiltakene er blitt faset ut. Samtidig ble krigen i Ukraina trukket fra som et usikkerhetsmoment.

- Sysselsettingen har steget videre, og kapasitetsutnyttingen i økonomien ser ut til å være over et normalt nivå. Krigen i Ukraina skaper usikkerhet om den økonomiske utviklingen, men det er utsikter til at oppgangen i norsk økonomi fortsetter, heter det fra Norges Bank.

- Vil være krevende

Beslutningen om å heve renten kommer etter at SSB presenterte sine prognoser for norsk og internasjonal økonomi fram mot 2025 forrige uke. SSBs økonomieksperter hadde en klar forventning om at torsdagens rentehopp bare markerer begynnelsen på en stigende kurve.

Wolden Bache utelukket heller ikke at varslede rentehevinger kan komme raskere i tida framover.

- Det er usikkerhet til utviklingen. Vi er forberedt på å heve renta raskere dersom det oppstår utsikter til mer varig høy prisvekst, sa hun og la til:

- For noen husholdninger vil det være krevende at renta øker. Men de fleste har økonomi til å håndtere at renta øker fra et veldig lavt nivå i dag. Vi legger til grunn at lønninger vil øke raskere enn prisveksten, videre venter vi lav arbeidsledighet og økt sysselsetting.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer