- Sjokkerende og komisk

Lan Marie Berg går til frontalangrep på olje- og energiministeren. Regjeringens prestisjeprosjekt for klima er et forsøk på å holde liv i oljenæringen, hevder MDG-profilen.

LER AV REGJERINGEN: Lan Marie Berg (MDG) synes olje-og energiminister Terje Aaslands (Ap) siste utspill er komisk. Elektrifiseringen av sokkelen kaller hun «latterlig». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LER AV REGJERINGEN: Lan Marie Berg (MDG) synes olje-og energiminister Terje Aaslands (Ap) siste utspill er komisk. Elektrifiseringen av sokkelen kaller hun «latterlig». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er både sjokkerende og litt komisk å lese at olje- og energiministeren innrømme rett ut at elektrifisering av sokkelen ikke er et klimatiltak, men et forsøk på å holde liv i olja, smeller det fra MDGs kanskje mest profilerte politiker.

Hun har lest Dagbladets sak der olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) uttaler at det snart vil være slutt for norsk petroleumsnæring hvis ikke man får lagt strømkabler til oljeinstallasjonene i Nordsjøen og langs norskekysten.

Aasland advarer mot at det i praksis vil avvikle hele næringen om ikke satsingen kommer på plass.

- Betaler for «grønnvasking»

Berg leser det som en direkte innrømmelse av at elektrifiseringen ikke egentlig handler om å nå klimamålene.

- Det er dette MDG alltid har sagt, sier Berg til Dagbladet.

Berg og hennes parti er nemlig svorne motstandere av å elektrifisere sokkelen, selv om mange mener dette er den eneste måten Norge kan nå sine klimaforpliktelser innen 2030.

- Det er et forsøk på å holde liv i olja. Det å elektrifisere sokkelen er kroneksempelet på at norsk klimapolitikk har blitt designet over veldig mange år for å forlenge oljealderen på bekostning av andre arbeidsplasser og utslippskutt.

Berg mener vanlige nordmenn i praksis betaler for at oljenæringen skal kunne «grønnvaske seg» og fortsette å utvinne olje- og gass.

- Her har man argumentert over mange med at elektrifisering av sokkelen er et tiltak for å kutte utslipp, men det det egentlig er, er et tiltak for å gjøre oljeselskapene i stand til å fortsette å ta opp mer olje på skattebetalernes regning. Det er det oljeministeren egentlig sier rett ut i dette intervjuet.

- Absurd

Berg sier det er flere grunner til å si nei til elektrifisering.

- Resonnementet til Aasland blir litt absurd når regjeringen vet at vi vil ha kraftmangel i 2027. Da er det latterlig å bruke store mengder strøm på å grønnvaske en oljenæring som vi bør begynne å fase ut for ikke å få en ulevelig klode i framtida.

Ifølge Berg opplever kraftselskapene at det i for eksempel i Øst-Finnmark er næringsliv som ønsker å etablere seg, men at det ikke finnes kraft på nettet fordi det er reservert til elektrifisering.

- Det gjør at man ikke få utviklet nye, grønne arbeidsplasser fordi man allerede har reservert kraft på nettet til oljebransjen. En del av elektrifiseringsplanene hindrer etableringen av nye næringer, og når vi også går mot kraftmangel blir det helt feil å gå.

- Går mot slutten

I et intervju med Dagbladet søndag var budskapet fra Aasland stikk motsatt.

- Elektrifisering er en veldig viktig del av klimaløsningen. Legger vi ikke til rette for elektrifisering, avvikler vi norsk sokkel og det går mot slutten for næringen i Norge, sa Aasland.

- Hvordan skal dere klare å nå klimamålene innen 2030 uten å elektrifisere sokkelen?

- Vi må gjøre det på andre måter enn å tenke at vi skal fortsette med norsk oljenæring framover i framtida. Vi har vært tydelige på at vi ønsker å ha en plan på hvordan vi gradvise kan nedfase norsk oljeindustri, og finne andre måter å kutte i utslippene på, sier Lan Marie Berg og legger til:

- Planen som regjeringen har er dårligere. De planlegger å hente kraft fra land som vi ikke har for at oljenæringen skal hente opp enda mer olje som atmosfæren ikke har råd til.

Mens Lan Marie Berg og MDG mener oljenæringen må kjøpe CO₂-kvoter som andre, mener oljeministeren at det vil gjøre det umulig for næringen.

- Kvoteprisen kan komme opp i 3000-4000-5000 kroner i åra etter 2030. Det kan ikke næringen leve med, da er alternativet å legge ned. Jeg vil ikke legge ned olje- og gassindustrien og miste den viktigste næringen i Norge, sier Aasland.

Olje- og energiministeren reagerer på kommentarene fre MDG-politikeren når Dagbladet konfronterer ham med kritikken.

«Det ser ut som Berg kun har lest overskriften i artikkelen hun reagerer på. Hvis hun hadde lest intervjuet i tillegg ville hun sett at jeg understreker at elektrifisering er et klimatiltak allerede i første sitat, og at Dagbladet lager et poeng av det allerede i ingressen» skriver Aasland i en e-post gjennom sin kommunikasjonsavdeling.

«Elektrifisering av sokkelen er selvfølgelig er klimatiltak. Det er i tillegg det klimatiltaket som monner mest av alt når vi skal nå klimamålet for sokkelen - og det målet skal vi nå. Nettopp derfor handler elektrifiseringsspørsmålet også om å utvikle sokkelen videre. Selskaper som ikke lykkes med å kutte utslipp vil slite med å kunne drive videre i årene som kommer» skriver Aasland videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer