Stein Erik Hagen

Sjokkerer venner med erotisk kunst

- Kunsten har hjulpet til å finne meg selv, sier Stein Erik Hagen i NRK-serie.

KUNSTINTERESSERT: Stein Erik Hagen stilte ut sine erotiske Robert Mapplethorpe-bilder på Munch Museet i Oslo i 2016. Foto: Jacques Hvistendahl
KUNSTINTERESSERT: Stein Erik Hagen stilte ut sine erotiske Robert Mapplethorpe-bilder på Munch Museet i Oslo i 2016. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Publisert

Finansmann og tidligere Rimi-eier Stein Erik Hagen (64) er en betydelig kunstsamler, ikke bare i norsk målestokk. Han er den private samleren som har flest bilder av den amerikanske fotografen Robert Mapplethorpe.

Homoerotisk kunst

Han døde i 1989, 42 år gammel, av aids. Mapplethorpe er mest kjent for sine stilistiske svart/hvitt-fotografier, som regel svært homoerotiske, eksplisitte med sadomasochistiske undertoner.

I en ny NRK-serie snakker en rekke samlere om kunst, og først ut var Stein Erik Hagen.

PEKER I VILDEN SKY: Museumsdirektr Stein Olav Henrichsen satte stor pris på Hagens Mapplethorp-bilder på Munch Museet. Foto: Jacques Hvistendahl
PEKER I VILDEN SKY: Museumsdirektr Stein Olav Henrichsen satte stor pris på Hagens Mapplethorp-bilder på Munch Museet. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Kunsten har hjulpet meg til å finne meg selv. Den er en ventil. Jeg er glad i vakre ting, og uten kunst blir samfunnet fattigere, sier Hagen i NRK-dokumentaren «Kunstsamlarane».

- Gjennomført estetikk

I en e-post til Dagbladet utdyper Hagen noe av det som kommer fram i dokumentaren.

Hagen sier at kunstinteressen har utviklet seg gradvis, fra hans første «con amore»-kjøp, til en profesjonelt kuratert samling.

- Jeg har like sterke personlige forhold til enkle arbeider jeg har betalt en skarve tusenlapp for, som jeg har til kostbare hovedverk, sier han.

Robert Mapplethorpes kunstneriske uttrykk traff ham på en personlig måte for rundt 20 år siden.

«MUNCH+MAPPLETHORPE»: Stein Erik Hagen mellom bilder to kunstnere han setter svært høyt. Foto: Jacques Hvistendahl
«MUNCH+MAPPLETHORPE»: Stein Erik Hagen mellom bilder to kunstnere han setter svært høyt. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Han er en kunstner jeg føler jeg kjenner gjennom fotografiene hans. Et komplekst menneske som viser sårbarhet i sin sarte framstilling av for eksempel blomster, menneskelighet gjennom hans empatiske portretter og seksualitet gjennom hans erotiske arbeider. I tillegg beundrer jeg hans suverene teknikk og gjennomførte estetikk, sier Hagen til Dagbladet.

Liker å sjokkere

Stein Erik Hagen er ifølge Kapital god for 33 milliarder kroner. Det gjør 64-åringen til landets sjuende rikeste. Hagen eier under fem prosent av familiens selskaper, men har likevel full kontroll gjennom A-aksjer, ifølge bladet.

Familieselskapet Canica forvalter store deler av formuen. Canica har også en samling på over 2000 kunstverk, noe som er en av de største private samlingene i Norden. Finansmannen og kunstelskeren forteller i NRK-dokumentaren at han kjøpte sine første bilder i ung alder.

Samlingen består av 500 fotografier, hvorav halvparten er pornografiske og erotiske bilder av Mapplethorpe.

Flere av fotografiene, som han også har vist og stilt ut på Munchmuseet i Oslo, viser menn med ulike grad av erigerte peniser. Hagen forteller spøkefullt i serien at han morer seg med å sjokkere gjester med bildene.

Sto fram som homo

- Det er moro å henge opp «Man in Polyester Suit» (dresskledd mann med et svulmende lem hengende ut av smekken) når jeg har hatt gjester - for å se hvordan de reagerer. Det har jeg moret med stort over. Det må jeg innrømme, sier han.

Hagen forteller i dokumentaren om kunstens plass i hans liv, om perspektiver i livet og om å være ærlig mot seg selv og sine egne lyster og behov.

HOMOEROTISK: Mapplethorpe er kjent for sine eksplisitte og erotiske bilder. Stein Erik Hagen har 250 fotografier av kunstneren. Foto: Jacques Hvistendahl
HOMOEROTISK: Mapplethorpe er kjent for sine eksplisitte og erotiske bilder. Stein Erik Hagen har 250 fotografier av kunstneren. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

For fem år siden sto han fram som homofil på «Skavlan». Erkjennelsen av sin legning kom gradvis, forteller han i kunstdokumentaren - etter at han noen år før var blitt skilt for andre gang, mistet sin far og fått en kreftdiagnose.

- Jeg har ikke hatt noe behov for å kringkaste at jeg er homofil, men «alle» visste det før jeg sto fram på «Skavlan», sier han i dokumentaren.

Munch og Mapplethorpe

Dagbladet møtte Hagen på åpningen av «Munch + Mapplethorpe»-utstillingen på Munchmuseet i 2016. Også da fortalte han at han liker å sjokkere sine gjester med homoerotiske bilder av SM-sex, erigerte peniser og nakne kropper.

- Jeg elsker å provosere når jeg har gjester på besøk. Da henger jeg opp noen av de mest erotiske for å se hvordan de reagerer.

GLAD FOR: - Utstillingen på Munchmuseet var jeg spesielt glad for å bidra til, da den ga en unik mulighet til å speile Munch og Mapplethorpe, sier Stein Erik Hagen. Foto: Jacques Hvistendahl
GLAD FOR: - Utstillingen på Munchmuseet var jeg spesielt glad for å bidra til, da den ga en unik mulighet til å speile Munch og Mapplethorpe, sier Stein Erik Hagen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Det fortalte han til Dagbladet på åpningen i 2016. Han mener det er flere likhetstrekk mellom Munch og Mapplethorpe, som at «Munch sprengte jo flere grenser i sin tid, og det har Mapplethorpe også gjort».

Kamp mot demoner

- «Munch Mapplethorpe»-utstillingen Munchmuseet var jeg spesielt glad for å bidra til, da den ga en unik mulighet til å speile Munch og Mapplethorpe, to kunstnere jeg er opptatt av og samler på.

Det skriver Hagen videre i e-posten.

- Det interessante her var å stille disse to kunstnerskapene opp mot hverandre og se de to gigantene hylle livet, kjærligheten og kunsten - og samtidig se dem kjempe med sine demoner, sier Hagen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer