Nederland:

Sjokkfunn: - Kunne tjuvlytte på statsministeren

Holdt de alarmerende funnene skjult for offentligheten. Huawei og KPN tilbakeviser at det skal ha foregått overvåkning.

SKJULTE RAPPORT: Den kinesiske mobilgiganten kunne angivelig lytte til millioner av mobilsamtaler. Foto: Nicolas Asfouri / AFP / NTB
SKJULTE RAPPORT: Den kinesiske mobilgiganten kunne angivelig lytte til millioner av mobilsamtaler. Foto: Nicolas Asfouri / AFP / NTB Vis mer
Publisert

I 2009 inngikk et av Nederlands største teleselskaper, KPN, en samarbeidsavtale med den kinesiske mobilgiganten Huawei om bruk av teknologi.

Det førte til at AIVD, etterretnings- og sikkerhetstjenesten i landet, slo alarm. Ved en rekke anledninger advarte de KPN om at samarbeidet medførte spionasjerisiko.

Sjokkfunn

Med dette bakteppet, ble konsulentselskapet Capgemini satt til å gjøre en risikovurdering av den kinesiske mobilgiganten, på vegne av KPN.

Den 11 år gamle rapporten som først nå er omtalt, skal avsløre en rekke oppsiktsvekkende detaljer:

  • Huawei skal ha hatt ubegrenset tilgang til KPNs nettverk.
  • De hadde også mulighet til å tjuvlytte på alle telefonsamtaler, inkludert daværende statsminister i landet, Jan Peter Balkenende, en rekke ministere, i tillegg til kinesiske avhoppere, melder NL Times.
  • Huawei hadde oversikt over hvilke telefonnumre som var overvåket av politi og etterretningstjenesten.
  • De skal ha hatt tilgang til KPN sitt kjernenett fra Kina.

Det kommer fram i en fersk avsløring av den nederlandske avisa Volkskrant.

Holdt det hemmelig

KPN hadde 6,5 millioner kunder i 2010. Resultatene skal ha blitt holdt skjult for allmennheten, fordi funnene var så alarmerende.

«Eksistensen av KPN Mobile er i alvorlig fare fordi tillatelser kan bli tilbakekalt eller regjeringen og bedriftene kan få mistillit til KPN hvis det blir kjent at den kinesiske regjeringen kan avlytte KPN-mobilnumre og stenge nettverket», heter det i rapporten som Volkskrant gjengir.

- Ville ha informert

- Det har aldri blitt fastslått i løpet av disse åra at Huawei har stjålet kundedata fra våre nettverk eller våre kundesystemer, eller at det har blitt avlyttet, uttaler selskapet til nyhetsbyrået ANP.

Dersom det hadde blitt funnet bevis, ville selskapet «absolutt ha informert de rette myndighetene og våre kunder».

Selskapet uttaler også at det har blitt utarbeidet og implementert en forbedringsplan. De hevder videre at de på bakgrunn av den nedslående rapporten bestemte seg for å ikke outsource vedlikeholdsarbeid.

- KPN gjør - til i dag - dette vedlikeholdet selv, med støtte fra eksperter fra flere parter.

Ifølge Volkskrant skal imidlertid flere kilder nær selskapet motsi dette:

- Kjernen av 4G-mobilnettverket er fortsatt styrt av Huawei, ifølge en kilde avisa har snakket med.

Ytterligere to kilder sier til avisa at nettverket fortsatt er outsourcet, og at Huawei-ansatte har administratorrettigheter på KPNs nettverk.

Huawei tilbakeviser

Huawei har tilbakevist påstandene og sier i en uttalelse at de «siden oppstarten i Nederland for 15 år siden, aldri blitt holdt ansvarlige av myndighetene for uautoriserte handlinger».

De legger til:

- Huawei har jobbet hele tiden under eksplisitt autorisasjon fra KPN. Dette gjelder både ansatte i Huawei og Huawei-ansatte hyrt inn av KPN.

KPN var en av de første europeiske nettoperatørene som fjernet Huawei fra 5G-kjernenettet, og valgte det svenske firmaet Ericsson som erstatning i fjor, ifølge Telegraph.

Huawei skal imidlertid ha levert deler av KPN sitt 2G-, 3G- og 4G-kjernenett, også etter den nedslående Capgemini-rapporten.

I USA og Australia ble Huawei svartelistet i 2018. Vestlige land har siden kviet seg for å la det kinesiske selskapet bidra i utbyggingen av 5G-nettene deres. I Norge har PST gjentatte ganger advart mot å la Huawei delta i byggingen av det nye telenettet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer