Ukraina-krigen:

Sjokkfunn på mystisk superyacht

Det som kan se ut til å være et Fabergé-egg skal ha blitt funnet på en av de russiske oligarkenes superyachter.

LUKSUS: Superyachten «Amadea» kom til San Diego 27. juni, seilt fra Fiji av amerikanske myndigheter. Foto: AP/Gregory Bull/NTB
LUKSUS: Superyachten «Amadea» kom til San Diego 27. juni, seilt fra Fiji av amerikanske myndigheter. Foto: AP/Gregory Bull/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske myndigheter mener de har gjort et interessant funn på én av yachtene de de siste månedene har beslaglagt fra russiske oligarker.

Det sa USAs visestatsadvokat Lisa Monaco til forsamlingen på Aspen Security Forum onsdag, ifølge The Guardian.

- La oss komme til det som er «juicy»: yachtene. Vi har funnet noen veldig interessante ting. Vi fant et Fabergé-egg, eller det som kan være et Fabergé-egg, på én av dem. Så dette blir bare mer og mer interessant, sa hun.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Mystisk stråmann

Ifølge avisa presiserte hun ikke hva slags yacht de har gjort funnet på, men sa likevel at den nå ligger til kai i San Diego, etter å ha blitt hentet fra Fiji i juni.

Mye tyder dermed på at det er den mye omtalte superyachten «Amadea» det er snakk om, som USA mener tilhører rikingen Suleiman Kerimov.

BERØMT PÅSKEEGG: Dette Fabergé-egget ble kjøpt av oligarken Viktor Vekselberg fra Forbes-familien via auksjonshuset Sotheby's i 2004. Auksjonshuset ville ikke oppgi hva egget ble solgt for, men hadde tidligere verdisatt hele Forbes-samlingen med flere egg til minst 90 millioner dollar, nesten 900 millioner norske kroner. Foto: AFP/Stan Honda/NTB
BERØMT PÅSKEEGG: Dette Fabergé-egget ble kjøpt av oligarken Viktor Vekselberg fra Forbes-familien via auksjonshuset Sotheby's i 2004. Auksjonshuset ville ikke oppgi hva egget ble solgt for, men hadde tidligere verdisatt hele Forbes-samlingen med flere egg til minst 90 millioner dollar, nesten 900 millioner norske kroner. Foto: AFP/Stan Honda/NTB Vis mer

Fra starten av mai til starten av juni lå yachten til kai på Fiji, før amerikanske myndigheter etter en rettslig strid til slutt fikk lov til å frakte den til USA. Den ligger nå til kai i San Diego.

Milliardyachten er tegnet av den norske yachtdesigneren Espen Øino.

Partene i striden var det amerikanske justisdepartementet og et selskap som er registrert på De britiske Jomfruøyer, der yachten er registrert.

Advokatene til den tidligere russiske oljesjefen Eduard Khudainatov, insisterer nemlig på at han er eieren av båten. USA mener derimot at han er en såkalt «stråmann», og at båten egentlig tilhører Suleiman Kerimov. Mens Kerimov er underlagt vestlige sanksjoner, er Khudainatov ikke det.

Luksuriøst egg

Hvis det faktisk er et Fabergé-egg som har blitt funnet, er det verdt millioner av dollar, og vil da være et av de få som er igjen, ifølge Monaco.

Fabergé-eggene ble laget av Peter Carl Fabergé for de russiske tsarene mellom 1885 og 1917. Det ble opprinnelig laget 50 egg, men mange av dem har forsvunnet.

Hvilke av de 50 eggene som eventuelt har blitt funnet, sa ikke Monaco noe om.

- Vi jobber med våre kolleger over hele verden for å gjennomføre søk på disse yachtene, slik at vi kan ta det til retten og beslaglegge dem, sa visestatsadvokaten under forumet.

Hun sa også at hun støtter idéen om at fortjenesten på eiendelene som blir beslaglagt fra russiske oligarker skal gå til Ukraina.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer