Sjokkøkning: - Skaper bekymringer

Etter tre år med prisvekst og renteøkning har utgiftene for en gjennomsnittsfamilie økt med nesten 160 000 kroner. - Skaper bekymringer for mange, sier økonom.

RENTEØKNING: Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB og økonomisk rådgiver i programmet Luksusfellen på TV3. Foto: Heiko Junge / NTB
RENTEØKNING: Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB og økonomisk rådgiver i programmet Luksusfellen på TV3. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Den økonomiske situasjonen har forverret seg, og verre kan det bli, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

På forespørsel fra NTB har hun laget et regnestykke for å vise hvordan den økte boliglånsrenta og prisstigning på strøm og andre varer de siste tre årene har påvirket familieøkonomien.

Sandmæl tar utgangspunkt i en familie med to barn på åtte og ti år, der den ene går på SFO. De har også en elbil og fire millioner kroner i boliglån. Med prisvekst og rentehevinger har familien fått 12 843 kroner i økte utgifter per måned siden 2020. Det tilsvarer 158 632 kroner i året.

Hvis man tar med lønnsveksten for samme periode har utgiftene for denne familien økt med cirka 7500 kroner i måneden, eller 90 000 kroner i året.

- For en gjennomsnittsfamilie har utgiftene nærmest økt med 100 000 kroner i året. Det sier seg selv at det skaper bekymringer for mange, sier Sandmæl.

Regnestykket tar ikke med strømstøtten.

Like mye på renter og forbruk

De økte utgiftene for eksempelfamilien er omtrent likt fordelt mellom økte priser på varer og tjenester, og økte renteutgifter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.