Sjokkpriser: Opp 45 prosent

Matprisene i Ungarn lå 45 prosent høyere i mars enn samme måned året før.

PRISENE STIGER: Jozsef Varga, som eier en grønnsakbutikk i den store markedshallen i Budapest, sier at utgiftene til innkjøp har økt med 20–30 prosent. Og det er de fattigste som merker prisstigningen best. Foto: Denes Erdos/AP/NTBAP
PRISENE STIGER: Jozsef Varga, som eier en grønnsakbutikk i den store markedshallen i Budapest, sier at utgiftene til innkjøp har økt med 20–30 prosent. Og det er de fattigste som merker prisstigningen best. Foto: Denes Erdos/AP/NTBAP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Over hele verden må familier legge om kostholdet og spare for å klare de høye matprisene. Det til tross for at markedsprisen på viktige matvarer har falt.

På en restaurant i utkanten av Nairobi har størrelsen på chapatiene – den lokale lefsevarianten – krympet. Prisen på matolje er blitt for dyr.

Samtidig har folk i Pakistan motvillig blitt vegetarianere fordi de ikke lenger har råd til kjøtt.

Og i Ungarn har en kafé fjernet hamburgere og pommes frites fra menyen ettersom både prisen på kjøtt og matolje har steget til værs.

- De fleste dager har vi ikke råd til å spise lunsj og middag fordi vi må betale husleie og skolepenger, sier kenyanske Linnah Meuni.

Ifølge firebarnsmoren koster 2 kilo maismel dobbelt så mye som hun tjener i løpet av en dag på å selge grønnsaker i en bod.

Tolv måneder med nedgang

Allerede før Russland invaderte Ukraina, var mat blitt merkbart dyrere. Da krigen skapte problemer for eksport av korn og gjødsel, steg prisene enda mer.

Men på verdensmarkedet tok prissjokket slutt for lenge siden. Ifølge FN har matprisene sunket i tolv måneder på rad. Det skyldes blant annet gode innhøstinger i Brasil og Russland, samt kornavtalen som gjør at Ukraina kan eksportere korn og andre matvarer via Svartehavet tross russiske krigsskip.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.