Tar strømgrep:

Sjokkregning for Slottet

Det kongelige slott gjennomfører nå ekstra tiltak for å holde strømutgiftene nede.

TAR GREP: Det kongelige slott tar nå grep for å prøve å holde strømutgiftene nede. Her er kongeparet under en middag med stortingsrepresentanter. Foto: Torstein Bøe / NTB
TAR GREP: Det kongelige slott tar nå grep for å prøve å holde strømutgiftene nede. Her er kongeparet under en middag med stortingsrepresentanter. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da kongeparet i slutten av august ble spurt om de hadde noen strømsparetips, svarte kongen ifølge NRK:

- Slå av lys man ikke trenger.

Dronningens svar var derimot litt mer utfyllende:

- Jeg har bodd i Sveits i to år, for lenge, lenge siden. Der sparte man på strømmen hele tida. Man hadde kun ett lys i hvert rom og dusjet én gang i uka. Vi flommer over med lys og varme. Jeg tror vi har litt godt av å tenke at det går an å kutte lite grann ned. Hvis alle gjør litt, så hjelper jo det også, sa hun da.

KLØFTA: Lars Egil Lauten tok grep for å redusere strømregninga. Vinteren kan imidlertid bil svært krevende for flere bønder, sier han. Reporter: Linn-Christin Marthinussen. Foto/video: Bjørn Langsem. Vis mer

Rekordhøy strømregning

Og nettopp på grunn av de høye strømregningene, gjennomfører Slottet nå ekstra tiltak for å redusere strømforbruket - som for eksempel å slå av lys de ikke trenger.

De har også leid inn konsulenter for å se på ytterligere tiltak de neste åra, ifølge kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe.

Fra 2020 til 2021 ble nemlig utgiftene Slottet har til strøm og oppvarming mer enn doblet, fra 3,5 til 7,4 millioner kroner, opplyser hun i en e-post til Børsen.

Og med dagens strømpriser, blir regninga for 2022 rekordhøy: Hittil i år er utgiftene allerede på 7 millioner.

- Et utfordrende bygg

Varpe innrømmer at bygningen, som først ble tatt i bruk i 1849 og behandles som fredet, bruker store mengder energi.

- Slottet er et utfordrende bygg når det gjelder større energitiltak. Slottet bruker store mengder energi til oppvarming av rom, både på grunn av byggets utforming og begrensningene som finnes for bygningsmessige endringer som kunne ha redusert varmetapet, skriver hun.

Hun opplyser om at det energikrevende bygget ikke har fastprisavtale på strøm.

- Vi mener det ikke er hensiktsmessig, skriver Varpe.

Nye tiltak

Blant tiltakene Slottet nå gjennomfører, er følgende:

  • Tette varmelekkasjer: Slottet har et pågående oppgraderingsprosjekt der de tetter de om lag 300 vinduene for lekkasjer.
  • Redusere varme: Ny minimumstemperatur på ti grader når rom ikke er i bruk. Rom som er i daglig bruk vil ha en fast temperatur på 19 grader, men det vil være mulighet til å øke temperaturen til 21 grader.
  • Skru av lys: Nye rutiner for å skru av lys som ikke er nødvendige.
  • Skifte lyskilder til LED: Slottet er ferdige med 80 prosent av arbeidet med å bytte til LED-belysning innendørs. Det samme gjelder all utebelysning i Slottsparken.
  • Alternative energikilder: Stallbygningen og Slottsgartneriet har fjernvarme. De har forsøkt å ha solceller på taket til Slottet og Stallbygningen, men har utfordringer med det på grunn av byggenes høye alder. Logistikkbygget i Dronningparken har solceller på taket.

Slottet er ikke den eneste offentlige bygningen som nå tar grep for å spare strøm. Blant annet har Den norske kirke senket temperaturen til 15 grader i alle sine kirker i Oslo, og Oslo universitetssykehus og Oslo Lufthavn har også satt ned varmen.

I slutten av forrige uke ble det kjent at også Stortinget innfører en rekke sparetiltak, blant annet senking av temperaturen, stenging av badstuen og at de skrur av flere lys.

Får mer penger

I forslag til nytt statsbudsjett for 2023, foreslår regjeringen å bevilge 39,3 millioner kroner i investeringer på de kongelige eiendommene, og rehabiliteringstiltak på Stiftsgården, Gamlehaugen, Stallbygningen og Stallgården ved Det kongelige slott.

Regjeringen har også lagt opp til at det kongelige hoff får 240 millioner, mens kongeparet og kronprinsparet får henholdsvis 13,9 og 11,6 millioner kroner. Kongeparet får dermed én million kroner mer enn de gjorde for to år siden, samt en halv million mer enn foreslått i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer