Sjokktall for reiselivet

Tallene forbløffer inkassotopp: - Jeg tror mange holdes kunstig i live.

MANGE SMÅBEDRIFTER: Reine og Kjerkfjorden i Lofoten har hatt mange norske turister på besøk i sommer.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
MANGE SMÅBEDRIFTER: Reine og Kjerkfjorden i Lofoten har hatt mange norske turister på besøk i sommer. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Konkurstallene i norsk reiseliv utgjør kun to prosent av de samlede konkursene siden Norge stengte ned i mars. Inkassotopp Christian Aandalen i Fair, mener de små aktørene holdes kunstig i live av kompensasjonsordninger og moms-utsettelser.

- Reiselivsnæringen har ropt varsku om at det vil smelle, men tallene er lave. Å si at det er et konkursras i reiselivet nå er misvisende, sier Aandalen.

- Ingen reiseaktivitet

Kun 20 reisebyråer og 13 overnattingsselskaper har gått konkurs så langt i år, viser tall fra Fair Group. Det er noe høyere enn i fjor, men Aandalen mener det ikke er fornuftig å sammenligne tall fra i fjor med kriseåret vi nå er inne i. Nordmennenes feriering i eget land denne sommeren var et midlertidig løft, tror han.

- Jeg tror man fikk en kunstig boost fra norgesferiene i sommer. Dette kommer nok ikke tilbake igjen, sier han, og fortsetter:

- Nå er det nesten ingen reiseaktivitet på arbeidsplassene, noe som har ført til bråstopp i jobbreiser. Det ser utfordrende ut for bransjen fremover. Det blir interessant å se hva folk gjør i høstferien.

Fair Group spår at konkursene vil bli verre og verre i tiden fremover. Forrige uke så 61 konkurser totalt, en nedgang på 25 sammenlignet med den samme uken i 2019.

- Holdes kunstig i live

En mulig forklaring for de lave konkurstallene er trolig kombinasjonen av kompensasjonsordninger for omsetningstap, moms-utsettelser og få nyetableringer. Fair Group frykter dette vil føre til et stort etterslep av konkurser mot slutten av året.

- Norge var svært tidlig ute med ordningene, sier Aandalen, som mener man kan se til Sverige for å få en pekepinn på effektene.

I nabolandet så man at konkursene gikk i taket etter at krisen inntraff, før de falt tilbake igjen når ordningene kom på plass i juni, påpeker han.

- Når du står i en så krevende tid som nå, er det rart at antall konkurser ligger såpass langt under fjoråret. Det spørs om det ikke er mange selskaper som ikke er levedyktige, som nå holde kunstig i live av disse ordningene, sier han.

- Et forvarsel

Leder i Virke reiseliv, Astrid Bergmål, forventer at ordningene opprettholdes for å bevare arbeidsplasser og kompetanse i næringen.

- Vi har ropt høyt om situasjonen i hele vår og sommer, og det har vært et forvarsel på hva som kan komme. Vi er glad for at det har fungert så langt, sier hun til Børsen.

BEKMYRET: Astrid Bergmål, leder i Virke reiseliv.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEKMYRET: Astrid Bergmål, leder i Virke reiseliv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Bergmål mener det er umulig å si hvorvidt enkelte aktører holdes kunstig i live, og påpeker at en rekke av deres medlemmer er solide aktører som har holdt på lenge, og har mye å gå på økonomisk.

- Det er ikke slik at staten har betalt hele regningen for næringen, de har betalt den største regningen selv. Ingen annen næring har vært rammet like hardt, like lenge. Men det er klart det er begrensa hvor lenge du kan drive uten inntekt og tære på egenkapitalen. Derfor er det også avgjørende at det kommer nye tiltak fremover, sier hun.

- Må være klare til gjenåpning

Virksomhetene er avhengige av støttetiltakene, som for eksempel at kontantstøtten videreføres og at momsen holdes lav ut året, og helst ut 2021, sier Bergmål.

Virke-toppen frykter at kompetanse som har tatt årevis å bygge opp vil forsvinne dersom de økonomiske støtteordningene ikke opprettholdes.

- Det er viktig at man ikke får kompetanseflukt, fordi vi kommer til å trenge disse folka når det skal bygges opp igjen.

Hun mener Norge vil ha en stor fordel på reisemarkedet når det åpnes opp.

- Å reise til Norge anses nok som ganske trygt. Det er lite folk, store avstander, og vi har en merkevare som i stor grad er bygd opp rundt natur og utendørsaktiviteter, forklarer hun.

- Mange oppsigelser

Bergmål påpeker at mange aktører har hele sin virksomhet rettet mot internasjonale turister. Hele markedet deres er nå stengt.

- Vi vet at våre medlemmer sier opp i stort omfang, fordi de ikke har råd til å ha like mange på jobb. Mange jobber på spreng for å kutte kostnader, og det spørs hvor lenge de kan holde seg flytende om det ikke kommer mer hjelp fra myndighetene, sier hun.

- Det kommer til å bli en tøff høst og vinter. Det at virksomhetene ikke vet hva de kan forvente av hjelp gjør situasjonen enda mer krevende, sier Bergmål.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer