Sjokktall om de rikeste

De rikeste er enda rikere enn man trodde og ulikheten er 36 prosent større enn tidligere antatt. Det er noen av funnene i en ny SSB-rapport om ulikhet.

TAX THE RICH? De aller rikeste i Norge betaler langt mindre i skatt enn vanlige folk - og ulikheten er langt høyere enn tidligere beregnet, ifølge ny SSB-rapport. Her fra Tjuvholmen i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
TAX THE RICH? De aller rikeste i Norge betaler langt mindre i skatt enn vanlige folk - og ulikheten er langt høyere enn tidligere beregnet, ifølge ny SSB-rapport. Her fra Tjuvholmen i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert

- Inntektsulikheten er vesentlig høyere enn man tidligere har beregnet. Ulikheten skyldes ikke at lønnsulikheten er blitt større, det som driver den økte ulikheten i Norge er at en stor andel av inntekten til de rikeste holdes tilbake i selskapene de eier, sier økonomiprofessor Magne Mogstad.

Mogstad er en av forfatterne bak en ny SSB-rapport om ulikhet, Økonomisk ulikhet i Norge i det 21. århundret, der forskerne har hentet inn et bredere beregningsgrunnlag enn det som finnes i de offisielle statistikkene:

  • Personlige eieres andel av tilbakeholdte overskudd i private selskaper
  • Verdien av boligtjenester for boligeierhushold
  • Kapitalgevinster på bolig og annen fast eiendom og verdipapirer (unntatt aksjer)

Ulikhetseksplosjon

Konklusjonen er at ulikheten i Norge er langt større enn man tidligere har beregnet.

  • Når det gjelder inntektsulikhet har den økt med 36 prosent mer enn man tidligere har trodd fra 2001 til 2018.
  • SSB-rapporten viser vesentlig større ulikhet i formue når man tar inn markedsverdien av unoterte selskaper.
  • Skattesystemet på lønnsinntekt er progressivt, men for de aller rikeste er det regressivt. Den rikeste 1-prosenten betaler vesentlig lavere skatt som andel av inntekt.

- Det er helt klart at Norge har et progressivt skattesystem for lønnsmottakere (økt andel skatt jo mer du tjener, journ.anm.), men når man ser på faktisk betalt skatt betaler de aller rikeste en relativt liten andel av sine inntekter i skatt, konkluderer Mogstad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer