Millioner i coronastøtte-juks

Sjokktall: Politiet mistenker massivt corona-juks

Politiet etterforsker mer enn 50 saker, og mistenker misbruk av flere hundre norske personnumre. - Vi kommer til å etterforske disse sakene i årevis framover, sier Økokrim.

BARE STARTEN: - Politiet kommer til å etterforske coronastøtte-juks i årevis framover, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til Dagbladet.
Foto: Thomas Winje Øijord / NTB
BARE STARTEN: - Politiet kommer til å etterforske coronastøtte-juks i årevis framover, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til Dagbladet. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har klare indikasjoner på at norske personnumre omsettes mellom kriminelle, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til Dagbladet.

På forespørsel fra Dagbladet viser Økokrim til en oversikt over samtlige corona-støttejuks saker som per dags dato blir etterforsket av norsk politi.

- Med forbehold om at alle distriktene har registert dette riktig, har vi identifisert 50 politisaker, sier Nordeng.

Halvparten er registrert hos Oslo politidistrikt. Resten er ganske likt fordelt på landets politidistrikt.

- 11 av dem etterforsker vi selv hos Økokrim. I tillegg bistår vi politidistriktene i slike saker, sier førstestatsadvokaten.

Bare starten

Økokrim estimerer at 60 prosent av sakene gjelder misbruk av den såkalte lønnskompensasjonsordningen. Per dags dato er det utbetalt over 8 milliarder kroner i lønnskompensasjon til 74 000 bedrifter for 393 000 arbeidstakere.

- Resten gjelder for det meste ordningen med statsgarantert lån og kontantstøtteordningen, sier Nordeng.

Han tror de 50 sakene bare er starten. Så langt i år har regjeringen bevilget 126 milliarder kroner i koronatiltak.

- En del av problemet er følgene av at pengene gikk fort ut. Det er helt klart at hast-momentet har ført til et umodent kontrollapparat når man startet, forteller Nordeng.

FÅ SERIØSE: Torbjørn Røe Isaksen er sjokkert over massiv useriøsitet i bilvaskbransjen. Han varsler nye og strengere tiltak å rydde opp i den svarte økonomien. Reporter/video: Lars Eivind Bones Vis mer

Han sier flere av juks-sakene kommer til å bli arbeidskrevende.

- Politiet kommer til å etterforske coronastøtte-juks i årevis framover, på grunn av etterforskning, etterkontroll og påfølgende rettssaker. Det er jo ikke et system som beveger seg raskt, sier Nordeng.

Corona-arrestasjoner

Økokrim har allerede gjennomført flere arrestasjoner som gjelder mistenkt svindel med lønnskompensasjonsordningen.

- I sommer arresterte vi to personer og siktet en rekke personer for mistenkt svindel med nærmere fire millioner kroner fra lønnskompensasjonsordningen, forteller Nordeng.

I saken, som ble omtalt av E24, skal de siktede ha utnyttet de automatiserte prosessene som NAV har etablert for å effektivisere saksbehandlingen.

- Vi mistenker at de har misbrukt omtrent hundre personnumre i denne saken, forteller Nordeng.

Arrestert to ganger

I en annen sak ble en person pågrepet for misbruk av lønnskompensasjonsordningen – rett etter at han tidligere ble arrestert for svindel med kontantstøtteordningen.

Personen er nå varetektsfengslet på grunn av gjentakelsesfare. Også han skal ha misbrukt en rekke norske personnumre.

Dette kommer i tillegg til en rekke saker hos Oslo politidistrikt hvor man har misbrukt norske personnumre – blant dem en sak hvor de brukte kjente folks personnummer, for eksempel ID-en til visepolitimesteren, ifølge VG.

Der har det også blitt estimert misbruk av mer enn hundre personnumre. Det er rimelig å anta at lønnskompensasjonssakene totalt består av flere hundre personnumre.

- Vi ser to hovedgrupper blant svindelsakene. Den ene gruppen framstår som godt organisert. Den andre gruppen framstår mer som ordinære næringsvirksomheter som har prøvd seg, sier Nordeng.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer