«Sjokktall» skyldes en feil

De amerikanske arbeidsledighetstallene for mai overrasket stort. Men de stemmer ikke, skriver Washington Post.

Etter at de positive arbeidsledighetstallene ble lagt fram fredag, inviterte Trump til pressekonferanse. Nå viser det seg at de overraskende tallene skyldes en feil. Foto: AFP
Etter at de positive arbeidsledighetstallene ble lagt fram fredag, inviterte Trump til pressekonferanse. Nå viser det seg at de overraskende tallene skyldes en feil. Foto: AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag la amerikanske myndigheter fram rapporten for arbeidsmarkedet i mai.

Arbeidsledighetstallene overrasket stort. I stedet for å ha økt kraftig, hadde de gått ned fra 14,7 til 13,3 prosent, ifølge rapporten fra U. S. Bureau of Labor Statistics.

Nå skriver Washington Post at disse «sjokktallene» skyldes en feil.

«Klassifiseringsfeil»

Ifølge avisa står det i rapporten at den inneholder en «klassifiseringsfeil», og at arbeidsledighetstallene ikke egentlig er så gode som det først ble rapportert om.

Ifølge avisa skal feilmeldingen ha stått i bunnen av rapporten, og skal ha konkludert med at «dersom ikke klassifiseringsfeilen hadde oppstått, ville arbeidsledighetstallene vært omkring tre prosentpoeng høyere».

Dermed ville de amerikanske arbeidsledighetstallene for mai vært på 16,3 prosent.

Innkalte til pressekonferanse

Selv om det ikke er så gode tall som først antatt, er de likevel bedre enn ekspertens anslag.

I forkant av at rapporten ble offentliggjort, var anslag fra eksperter at åtte millioner arbeidsplasser gikk tapt i mai. Det ville bety at den totale arbeidsledigheten da skulle ha steget fra 14,7 til 19,8 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer