«Sjokktall» skyldes en feil

De amerikanske arbeidsledighetstallene for mai overrasket stort. Men de stemmer ikke, skriver Washington Post.

Etter at de positive arbeidsledighetstallene ble lagt fram fredag, inviterte Trump til pressekonferanse. Nå viser det seg at de overraskende tallene skyldes en feil. Foto: AFP
Etter at de positive arbeidsledighetstallene ble lagt fram fredag, inviterte Trump til pressekonferanse. Nå viser det seg at de overraskende tallene skyldes en feil. Foto: AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag la amerikanske myndigheter fram rapporten for arbeidsmarkedet i mai.

Arbeidsledighetstallene overrasket stort. I stedet for å ha økt kraftig, hadde de gått ned fra 14,7 til 13,3 prosent, ifølge rapporten fra U. S. Bureau of Labor Statistics.

Nå skriver Washington Post at disse «sjokktallene» skyldes en feil.

TABBE: Donald Trump gjorde noe han ikke skulle gjøre på en pressekonferanse 5. juni. Video: Det hvite hus Vis mer

«Klassifiseringsfeil»

Ifølge avisa står det i rapporten at den inneholder en «klassifiseringsfeil», og at arbeidsledighetstallene ikke egentlig er så gode som det først ble rapportert om.

Ifølge avisa skal feilmeldingen ha stått i bunnen av rapporten, og skal ha konkludert med at «dersom ikke klassifiseringsfeilen hadde oppstått, ville arbeidsledighetstallene vært omkring tre prosentpoeng høyere».

Dermed ville de amerikanske arbeidsledighetstallene for mai vært på 16,3 prosent.

Innkalte til pressekonferanse

Selv om det ikke er så gode tall som først antatt, er de likevel bedre enn ekspertens anslag.

I forkant av at rapporten ble offentliggjort, var anslag fra eksperter at åtte millioner arbeidsplasser gikk tapt i mai. Det ville bety at den totale arbeidsledigheten da skulle ha steget fra 14,7 til 19,8 prosent.

Det overrasket derfor stort da tallene viste at arbeidsledigheten gikk ned.

De svært positive arbeidsledighetstallene som kom fredag, førte blant annet til at president Donald Trump kalte inn til pressekonferanse for å snakke om hvor godt det går i landet etter coronakrisa.

- Jeg tror det kommer til å bli en bra juni, juli og august, og en fantastisk september og oktober. Neste år tror jeg økonomien kommer til å bli helt fenomenal, uttalte blant annet Trump under gårsdagens pressekonferanse.

BINDE RENTA: Forbrukerøkonomene svarte på lesernes spørsmål om økonomien under coronakrisen. Video: Dagbladet TV. 24. april 2020 Vis mer

Og selv om Trump påsto at han selv hadde antatt at tallene ville være langt lysere enn ekspertenes anslag, var også han overrasket over hvor gode arbeidsledighetstallene var da de kom.

Under pressekonferansen konkluderte han at de positive tallene hva gjelder USAs økonomi, sannsynligvis utgjør det største comebacket i USAs historie.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer