Sjokkvending: - Helt ekstremt

Varmt vær og lavt gassforbruk førte denne uka til at prisen på flytende naturgass var under null. - Helt ekstreme bevegelser, sier norsk ekspert.

GASS: Gassanlegget i Baumgarten an der March i Østerrike forsyner Østerrike og Europa med gass, som de i hovedsak fikk fra Russland. Men hit kommer også gass fra Norge, og enkelte andre land. Foto: JOE KLAMAR / AFP / NTB
GASS: Gassanlegget i Baumgarten an der March i Østerrike forsyner Østerrike og Europa med gass, som de i hovedsak fikk fra Russland. Men hit kommer også gass fra Norge, og enkelte andre land. Foto: JOE KLAMAR / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Krise, krise, krise har vært gjennomgangstonen i den europeiske energisektoren det siste halvåret, etter Russlands invasjon av Ukraina.

Russland har kraftig redusert gasseksporten til et Europa som er svært avhengige av de russiske energiforsyningene, noe som i sin tur har ført til at gassprisene har skutt i været.

Kriseplaner er blitt lagt, EU har blitt enige om gassrasjoneringstiltak, og det diskuteres fremdeles på toppledernivå hvordan man skjerme forbrukere og bedrifter fra de enorme utgiftene.

Kraftig prisfall

Men denne uka har det kommet nyheter som indikerer at ting kan se noe bedre ut.

For det første har prisene falt ganske betraktelig. Prisene på naturgass som skal leveres neste år har falt 20 prosent siden forrige torsdag, og hele 70 prosent fra rekordnivåene i august, skriver CNN.

NORGE, NAIVE?: Dagbladet ble med statsminister Jonas Gahr Støre ut på plattform Sleipner utenfor Stavanger. Reporter: Marie Røssland. Video: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

Samtidig nærmer EUs gasslagre seg fulle, noe som gjør at tankskip med flytende naturgass (LNG) nå ligger i kø ved havnene, ute av stand til å kvitte seg med lasten.

Så mange som 35 fartøy flyter nå rundt i nærheten av, eller seiler veldig sakte mot, havner i det nordvestlige Europa eller Den iberiske halvøya på grunn av mangel på lagringsmuligheter.

Det kan ta ytterligere en måned før skipene får kvittet seg med lasten, ifølge Felix Booth sjef for LNG ved dataselskapet Vortexa.

Denne tilgangen på flytende naturgass førte til at spotprisene på gass, som sier noe om markedssituasjonen akkurat nå i Europa, falt under null en kort periode denne uka.

- Helt ekstreme bevegelser

Ole Hvalbye, gassanalytiker i SEB, sier at dette bare er et «øyeblikksbilde». Han følger med på tre priser:

  • Prisene for det som leveres i morgen, som er det nærmeste man kommer spotpris i Europa.
  • Prisene på kontrakter neste måned.
  • Prisene for levering i 2023.

- Spotprisen har kommet noe voldsomt ned. Den har gått ned 80 prosent på fire uker. Det er helt ekstreme bevegelser. Det man ser er at den drar med seg de lange kontraktene for neste måned og neste år, men det er med en betydelig forsinkelse, sier Hvalbye til Børsen, og påpeker at det er en stor differanse på spotprisen og prisene for neste måned og neste år.

Årsaken er som indikert over at de europeiske gasslagrene begynner å fylles helt opp. Gasslagrene i Europa har nå en fyllingsgrad på 94 prosent, noe som betyr at mange av lagrene er 100 prosent fylt opp.

Mild høst

Samtidig mottar Europa store mengder naturgass, som ble bestilt for to-tre måneder siden.

- Nå kommer det med hui og hast til markedene. Veldig mange av lagrene langs kysten er fylt helt opp. Kjøperne av disse volumene som kommer nå er helt nødt til å slippe noe av naturgassen på lagrene inn i markedet for å møte de forpliktelsene de har til det som er på vei, sier Hvalbye.

Det er en mild høst som skal få æren for at lagrene nå er så fulle, og spotprisen så lav. Høsten har ifølge Hvalby vært mildere, våtere og mer vindfull enn forventet.

- Forbruket har vært lavere enn vanlig. Det har ikke vært noe oppvarmingsbehov, og lagrene fylles opp. Fremdeles går det gass inn i lagrene, og ikke ut, sier Hvalbye.

- Men på tross av dette så blir det en strevsom vinter?

- Det er her vi på SEB er litt pessimistiske, for vi tror på høye gasspriser. Det er fort gjort å se seg blind på komfortable lagernivåer, slår Hvalbye fast.

- Må ha flaks

Ifølge SEBs utregninger så vil en helt normal vinter føre til at Europa mangler 250 til 300 terawattimer 1. april. Dette er volumer som normalt sett ville kommet fra Russland, som i et normalår sto for 40 prosent av gassforsyningen til Europa.

Nå er gassflyten derfra redusert med 82 prosent, og ifølge Hvalbye kan man nå se bort fra gassflyten fra Russland «fullt og helt».

- Får vi en veldig mild vinter, med mye tilsig til vannkraftverkene, så står vi nok bedre i det. Sannsynligheten for det er nok 20 prosent, advarer Hvalbye.

Det er historisk sett i månedsskiftet oktober november at Europa har begynt å ta gass ut av lagrene. Det kan hende man får en liten forsinkelse på det i år, men i det øyeblikket man begynner med uttak av gass fra lagrene, går det ekstremt fort, bemerker Hvalbye.

- Lagrene alene kan holde europeisk forbruk i litt over 30 dager, men du har jo aldri lagrene alene, du har også noe ved siden av. Men hvis det kommer sprengkulde, og det blir lite vind, så kan det bli ganske ubehagelig, advarer Hvalbye.

- Så for at vi skal få en behagelig vinter må vi ha flaks med været?

- Ja, vi må det. Det kan skje - det er ikke helt umulig - men jeg ville ikke belaget min portefølje på det.

- Ekstremt høye priser

Og det er ytterligere ett moment som vil bidra til å drive prisene oppover i tida som kommer. Årsaken til at Europa har klart å få så mye gass i lagrene, er at landene i Nordøst-Asia - Kina, Sør-Korea og Japan - har takket nei til gass de ellers ville hatt, fordi det har vært for dyrt.

- Det vil ikke vedvare. Det kommer også en stund hvor de landene må begynne å kjøpe og være forberedt på en skikkelig kald vinter. Da vil de kjøpe mer naturgass, og det presser opp prisene. Volumene går til de som betaler mest, og derfor ser vi for oss ekstremt høye priser, forklarer Hvalbye.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer