Sjokkvending: - Helt ekstremt

Varmt vær og lavt gassforbruk førte denne uka til at prisen på flytende naturgass var under null. - Helt ekstreme bevegelser, sier norsk ekspert.

GASS: Gassanlegget i Baumgarten an der March i Østerrike forsyner Østerrike og Europa med gass, som de i hovedsak fikk fra Russland. Men hit kommer også gass fra Norge, og enkelte andre land. Foto: JOE KLAMAR / AFP / NTB
GASS: Gassanlegget i Baumgarten an der March i Østerrike forsyner Østerrike og Europa med gass, som de i hovedsak fikk fra Russland. Men hit kommer også gass fra Norge, og enkelte andre land. Foto: JOE KLAMAR / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Krise, krise, krise har vært gjennomgangstonen i den europeiske energisektoren det siste halvåret, etter Russlands invasjon av Ukraina.

Russland har kraftig redusert gasseksporten til et Europa som er svært avhengige av de russiske energiforsyningene, noe som i sin tur har ført til at gassprisene har skutt i været.

Kriseplaner er blitt lagt, EU har blitt enige om gassrasjoneringstiltak, og det diskuteres fremdeles på toppledernivå hvordan man skjerme forbrukere og bedrifter fra de enorme utgiftene.

Kraftig prisfall

Men denne uka har det kommet nyheter som indikerer at ting kan se noe bedre ut.

For det første har prisene falt ganske betraktelig. Prisene på naturgass som skal leveres neste år har falt 20 prosent siden forrige torsdag, og hele 70 prosent fra rekordnivåene i august, skriver CNN.

Samtidig nærmer EUs gasslagre seg fulle, noe som gjør at tankskip med flytende naturgass (LNG) nå ligger i kø ved havnene, ute av stand til å kvitte seg med lasten.

Så mange som 35 fartøy flyter nå rundt i nærheten av, eller seiler veldig sakte mot, havner i det nordvestlige Europa eller Den iberiske halvøya på grunn av mangel på lagringsmuligheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer