Sjokoladekrig mot Erna

Må gå an uten å bli robba, mener NHO-direktør Ole Erik Almlid og Frp-leder Siv Jensen.

TRAPPER OPP: Freias sjokoladefabrikk styrker bemanningen for å levere nok til årets forventede julehandel. Nok et bevis på at sukkeravgiften må ned, mener NHO-direktør Ole Erik Almlid, Frp-leder Siv Jensen og Freia-direktør Gro Krigsvoll. Foto: Hans Arne Vedlog
TRAPPER OPP: Freias sjokoladefabrikk styrker bemanningen for å levere nok til årets forventede julehandel. Nok et bevis på at sukkeravgiften må ned, mener NHO-direktør Ole Erik Almlid, Frp-leder Siv Jensen og Freia-direktør Gro Krigsvoll. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frp-leder Siv Jensen får drahjelp fra NHO-sjef Ole Erik Almlid før innspurten av forhandlingene statsbudsjettet.

- Det er vinn, vinn, vinn - sier Almlid om et av Fremskrittspartiets prioriterte krav, nemlig fjerning av sukkeravgiften. Eller «den særnorske sukkeravgiften», som Jensen gjerne presiserer.

Utstyrt med helt ferske prognoser for årets julehandel i dagligvarebransjen, mener Almlid at tida er overmoden for å senke avgiftene på grensehandelvarer.

Julevekst

NHO Service og Handel anslår at dagligvarehandelen for november og desember vil øke med 11,6 prosent sammenliknet med fjoråret.

Det er en vekst fra 20,5 milliarder kroner i fjor til 22,9 milliarder kroner i år. Økningen tilskrives stengt grense og nær null grensehandel.

- Vi står midt i et pågående pilotprosjekt. Vi ser allerede tydelig effekten av grensehandelen. Og vi venter nå på ytterligere tall som kommer til å vise dette: Reduserte og harmoniserte avgifter med Sverige vil i sum gi et pluss i totalregnskapet, sier NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid til Børsen.

Bemanner opp

Gro Krigsvoll, administrerende direktør i Mondelez-eide Freia, takker for støtten.

Sjokoladefabrikken på Rodeløkka i Oslo har denne høsten hyret inn et fjerde skift for å produsere nok til å møte en forventet salgsvekst i årets julehandel på 15-16 prosent. Det gir jobb til 12 nye medarbeidere i produksjonen.

- Vi ser at årets julehandel kommer til å bli veldig bra for oss. Og det har jo sin åpenbare grunn i covid-situasjonen. I fjor tok nordmenn millioner av turer over grensa for å handle. Våre anslag viser at de handlet sjokolade og godteri for 1,1 milliarder kroner. Det er store beløp og mye verdiskaping vi sender ut av landet, sier Krigsvoll til Børsen.

Tall som hovedorganisasjonen Virke har hentet inn fra Statistisk sentralbyrå, viser at nordmenn grensehandlet tobakk og snus, brus og mineralvann, sjokolade og godterier for 5,3 milliarder kroner i 2019.

Freia-toppen er ikke i tvil om at sukkeravgiften er nøkkelen for å beholde det fjerde skiftet i framtida.

- Den dagen grensa åpner, forventer vi at den ekstra omsetningen forsvinner. For Sverige har jo avskaffet sin sjokoladeavgift, så der betaler du nesten halvparten av det du må i Norge for en sjokoladeplate, understreker Krigsvoll.

- Alle tjener på det

Siv Jensen leder Fremskrittspartiet, som regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF må bli enige med for å få neste års statsbudsjett vedtatt i Stortinget.

- Vi har i vårt alternative budsjett foreslått en harmonisering av avgiftene på veldig mange varer. Nå har vi for første gang reelle tall på grensehandelen. Vi ser effekten og utslagene av ulike avgiftsnivåer i Norge og Sverige. At Freia ansetter et ekstra skift er kjempepositivt. Men det er jo veldig dumt om disse forsvinner når grensa åpner igjen, sier Jensen.

LAVERE AVGIFTER: For Siv Jensen er det en ting Erna må gjøre nå: Senk avgiftene. - Fyll den norske statskassa i stedet for den svenske, sa hun til Dagbladet under Arendalsuka i sommer. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Frp-lederen beklager på vegne av alle som nå «tvinges til å handle dyrere grensevarer i Norge». Og hun bekrefter overfor Børsen at avgifter på grensevarer ligger på bordet i de pågående budsjettforhandlingene.

- Får vi avgiftene ned, vil grensehandelen etter alle solemerker bli redusert. Og de som bor langt fra grensa får også muligheten til å handle rimeligere varer. Vi styrker verdiskapingen i Norge. Og vi får mer inn i statskassa samlet sett gjennom moms og andre avgifter, oppsummerer Jensen.

- Uten å bli robba

Almlid understreker i likhet med Freia-topp Krigsvoll behovet for langsiktighet for norsk næringsliv.

SAVNER HYTTA: Børsen møtte Kirsten Wilhelmsen etter en handletur i Norge, før fritidsboligen i Sverige står for tur. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Folk skal få lov til å handle i Sverige om de ønsker det. Jeg er blant dem som sterkt misliker uttrykket harryhandel. Men det skal skje på like vilkår. Om du ønsker å kjøpe disse varene i Norge, må du kunne gjøre det uten å bli robba fordi avgiftsnivået er så høyt. Og Frps alternative budsjett ivaretar dette, så jeg ønsker dem all mulig lykke til i forhandlingene med regjeringspartiene, sier NHO-sjefen til Børsen.

- Du beskriver lavere avgifter på grensehandelsvarer som vinn, vinn, vinn. Hvilke gevinster ser NHO?

- Det er vinn fordi vi beholder arbeidsplasser i Norge, det er vinn fordi vi beholder inntekter fra avgifter i Norge og vinn for alle som kjøper disse varene.

Går i pluss

Tallenes tale fra Freiafabrikken på Rodeløkka og videre i Mondelez-systemet består av flere faktorer som ikke gjør det mulig for sjokoladedirektør Krigsvoll å si hvor mye mer penger de tjener på den økte omsetningen.

- Det er en kostnad ved å bemanne opp med et ekstra skift. Men isolert går vi i pluss på disse økte volumene. Kostnadsbildet er derimot sammensatt. Vi skal også regne med utgifter til smitteverntiltak, økte råvarepriser og valutadifferanse. Summen på det regnestykket har vi ikke i dag, sier hun til Børsen.

Hun mener likevel det fjerde skiftet er kommet for å bli så lenge verden ser ut som den gjør - eller avgiftene kommer på svensk nivå:

- Økte volumer og økt omsetning gir mer midler til å dekke faste kostnader. Men på sikt trenger vi forutsigbarhet. Det er vanskelig å planlegge investeringer og drift framover. Men så lenge grensehandelen er stengt kommer vi mest sannsynlig til å beholde det fjerde skiftet, sier Krigsvoll.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer