Sjokosjokk: - Blir dyrt

Kakaoprisene skyter i været. Det får også norske sjokoladeprodusenter bittert erfare.

PRISENE GÅR OPP: Rune Forsberg, daglig leder i Hval sjokoladefabrikk, innrømmer at de økte kakaoprisene merkes på marginene. Foto: Christian Roth Christensen
PRISENE GÅR OPP: Rune Forsberg, daglig leder i Hval sjokoladefabrikk, innrømmer at de økte kakaoprisene merkes på marginene. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort fortalt

  • Kakaoprisene har nådd nye rekordhøyder, noe som påvirker sjokoladeprodusenter over hele verden, inkludert Norge.
  • Prisen har doblet seg det siste året, og har steget nesten 40 prosent siden nyttår.
  • Dette fører til økte råvarepriser for produsenter, og sjokoladeprisene forventes å stige.
  • Dårlige avlinger i Vest-Afrika på grunn av tørt vær forårsaket av El Niño er en av årsakene til prisøkningen.
  • Klimaendringer kan også ha påvirket avlingene.

Torsdag nådde kakaoprisene på råvaremarkedet i New York nye rekordhøyder. Da kostet ett tonn kakao 5874 dollar - godt over 62 000 norske kroner, skriver BBC.

KJØLESKAPET, ELLER?: Her får du svaret på om du bør oppbevare sjokoladen i kjøleskapet, eller i romtemperatur. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Dobling

Det betyr at kakaoprisen har doblet seg i løpet av det siste året. Bare siden nyttår har kakaoprisen steget med nesten 40 prosent, ifølge CNBC.

Prisøkningen svir for sjokoladeprodusenter i hele verden, også her hjemme i Norge.

- Det betyr kraftig økte råvarepriser, som det alltid er tungt å ta igjen i markedet. Vi har prøvd så godt vi kan å legge på priser, sier Rune Forsberg, daglig leder i Hval sjokoladefabrikk, til Børsen.

Internasjonalt har også alarmbjellene begynt å kime. Verdens største sjokoladeprodusent Hershey gikk torsdag ut med en kraftig advarsel.

«Historisk høye kakaopriser forventes å begrense inntjeningsveksten i år», lød advarselen.

- Vi kan ikke snakke om framtidige priser. Men gitt hvordan kakaoprisene er, så vil vi bruke alle verktøyene i verktøykassa vår, inkludert prissetting, som en måte å drive forretningene våre på, sier administrerende direktør Michele Buck.

- Blir dyrere

Hos Forsberg på Hvals sjokoladefabrikk i Sandefjord er den utfordringen altså akkurat den samme, selv om de kjøper kakao fram i tid.

- Vi kjøpte mye kakao i august - for mesteparten av 2024 - men ikke alt. Det blir dyrt å dekke opp for resten, sier Forsberg.

- Dette presser marginene deres?

- Det gjorde det i 2023. Da pressa det marginene ganske kraftig. 2024 er vanskelig å spå, men det begynner litt stramt, sier Forsberg.

For sjokoholikerne blant oss er det grunn til å bli litt bekymret, for sjokoladen kommer til å bli dyrere og dyrere framover.

- Den gjør det. Det er alltid et visst etterslep. Vi ligger ikke bare i spotmarkedet, men det er de lange linjene som drar det opp. Det er et etterslep på et halvt år, og når man har brukt opp det man har, så må man kjøpe mer. Da er det økte priser, sier Forsberg.

- Tror du denne prisoppgangen vil fortsette?

- Det har vært sånn i tre år, og det ser ikke ut til å stoppe.

- Bekymret

Ferske tall fra SSB viser også at sjokoladeprisene stadig stiger. Prisen på spisesjokolade har økt 20,7 prosent fra januar til februar. En god del av denne økningen kan nok forklares med billigere sjokolade før jul, da desemberprisen viste en nedgang på 10,6 prosent av måneden før.

På årsbasis har spisesjokolade-prisen økt med 6,1 prosent.

Da har kokesjokolade og kakao og sjokoladepulver økt betydelig mer i pris siste år - henholdsvis 9,1 og 12,3 prosent.

Kakaoprisene har skutt i været som følge av et dårlig år for kakaobøndene i Vest-Afrika, som står for mesteparten av den globale kakaoproduksjonen.

Det er værfenomenet El Niño som skaper problemer, med tørrere vær i blant annet Ghana og Elfenbenskysten, to av verdens største kakaoprodusenter.

- De skiftende værmønstrene betyr at kakaoavlingen nå er permanent svekket, sier råvareanalytiker ved TD Asset Management, Humza Hussain, til CNBC.

Høyere temperaturer og endrede nedbørsmønster som følge av klimaendringer kan også ha hatt en innvirkning på avlingene.

- Aktørene er bekymret for nok et kort produksjonsår og dette har blitt forsterket av at El Niño truer avlingene i Vest-Afrika med varmt og tørt vær, sier Jack Scoville, analytiker ved Price Futures Group.