Sjømateksporten passerte 100 milliarder for første gang

Norge eksporterte 2,7 millioner tonn sjømat for rekordhøye 107,3 milliarder kroner i 2019. Det er første gang sjømateksporten har oversteget 100 milliarder.

NY REKORD: Norge eksportere sjømat for rekordsum i 2019. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
NY REKORD: Norge eksportere sjømat for rekordsum i 2019. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Eksporten hadde en volumnedgang på 3 prosent og en verdiøkning på 8 prosent.

– Det er svært gode nyheter for Norge. 2019 vil gå inn i historiebøkene. En svak norsk krone har betydning, men en verdiøkning på 8 prosent betyr like fullt at sjømatnæringen styrker sin posisjon og bidrar til enda mer aktivitet og jobber i hele landet, sier fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik (Frp).

Tom-Jørgen Gangsø, som er direktør for markedsinntekt og markedsadgang i Norges sjømatråd, trekker også fram prisvekst for flere av Norges viktigste kommersielle arter og relativt god markedsadgang.

Laksen troner på topp

Laks var suverent størst i volum og verdi. Eksporten av laks i 2019 var på 1,1 million tonn, mens verdien var på 72,5 milliarder kroner. Dermed økte volumet med 6 prosent, mens verdien økte med 4,8 milliarder kroner, eller 7 prosent, fra året før.

I tillegg til ny eksportrekord, viser en rapport at sjømatnæringen for første gang skapte verdier for over 100 milliarder kroner. Rapporten som Sintef og Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering presenterte sist høst, viser at næringen bidrar med om lag 4 prosent av bruttonasjonalproduktet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer