Sju cm fra katastrofe

Vannstanden i Rhinen er nå i ferd med å bli så lav at det står i fare for å lamme hele Europa.

UTTØRKET: Det varme været har ført til at vannstanden har blitt kritisk lav i Rhinen. Det kan lamme hele Europa, og forverre energikrisa. Foto: Ina FASSBENDER / AFP / NTB
UTTØRKET: Det varme været har ført til at vannstanden har blitt kritisk lav i Rhinen. Det kan lamme hele Europa, og forverre energikrisa. Foto: Ina FASSBENDER / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som Børsen tidligere har omtalt står den stadig lavere vannstanden i Rhinen i fare for å lamme skipstrafikken i Europa.

Elva er nemlig en av Europas viktigste skipsleier, og går gjennom store byer som Köln, Düsseldorf, Rotterdam og Basel.

Sju centimeter over kritisk punkt

Det varme været i Europa gjør nå at vannstanden er faretruende nær det punktet der skipsleia ikke kan brukes lenger, noe som vil sette varehandelen i fare på et tidspunkt der Europa allerede står på kanten av en stor økonomisk nedtur.

Ved byen Kaub anslås det at vannstanden vil falle til 47 centimeter i løpet av helga. Da vil vannstanden bare være sju centimeter over et kritisk punkt. Faller det helt ned til 40 centimeter, vil det være neste helt uframkommelig for lasteskipene, skriver Bloomberg.

Den målte vannstanden er ikke den faktiske dybden i elva. Ved Kaub ble vannstanden målt til 90 centimeter for noen uker siden, mens den faktiske dybden var rundt to meter.

Dette kommer altså samtidig som Europa står overfor en energikrise, ettersom flyten av russisk gass har avtatt, og man frykter at russerne kan komme til å stenge eksporten av gass fullstendig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.