Skal avgjøre «pølse»-begrep

Hva kan egentlig kalles en pølse, schnitzel eller biff? Det skal EU-parlamentet stemme over.

STEMMER OVER PØLSE-FORSLAG: EU-parlamentet skal stemme over hva som kalles pølse. Foto: Sara Johannessen / NTB
STEMMER OVER PØLSE-FORSLAG: EU-parlamentet skal stemme over hva som kalles pølse. Foto: Sara Johannessen / NTB Vis mer
Publisert

Et forbud mot at vegetariske matprodukter skal få bruke begrep i navnet som er koblet med kjøttprodukter skal opp til avstemning i EU-parlamentet onsdag.

Forslaget kommer fra den franske sosialdemokraten Eric Andrieu. Dersom det vedtas, vil ikke vegetariske produkter få bruke begrep som stek, burger, pølse eller schnitzel i navnet.

I tillegg kan forslaget gjøre at det blir forbudt å sammenligne veganske produkter med meieriprodukter, ved for eksempel å skrive «alternativ til ost».

Fra før er det et EU-forbud mot å bruke navn på veganske produkter som kan knyttes til meieriprodukter, deriblant soyamelk.

- I stedet for å ha en diskusjon om hva som er god landbrukspolitikk må vi ta stilling til hva som er en pølse. Det latterliggjør hele landbrukspolitikken, sier den svenske EU-parlamentarikeren Fredrik Federley, som er svært kritisk til forslaget.

Diskusjoner om EUs landbrukspolitikk dreier seg om enorme summer skattepenger.

I EUs langtidsbudsjett for 2021-27 går drøyt 40 prosent av pengene til landbruk.

Uansett hva EU-parlamentet går inn for, er det langt fra sikkert at forslaget noen gang blir en realitet. Først må nemlig parlamentet og EUs ministerråd bli enige, og sistnevnte har ikke diskutert spørsmålet om vegetarpølsers navn overhodet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer