Riking spår børsfall:

- Skal bli deilig

Krise etter krise er spådd i verdensøkonomien den neste tida. Kjendisforvalter Jan Petter Sissener tror selv på et børsfall, og gleder seg.

GLEDER SEG: Aksjeforvalter og investor Jan Petter Sissener gleder seg til en knekk på børsen. - Det skal bli deilig å kjøpe billige aksjer igjen, sier han. Foto: NTB
GLEDER SEG: Aksjeforvalter og investor Jan Petter Sissener gleder seg til en knekk på børsen. - Det skal bli deilig å kjøpe billige aksjer igjen, sier han. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Julehandelen kan være truet på grunn av en global fraktkrise, men selv om gavene mot formodning skulle komme fram i tide, behøver ikke det å bety så mye.

Det kan hende du ikke ville ha hatt råd til dem uansett.

For strømprisene kan komme til å gå i taket og holde seg der på grunn av en «perfekt storm». På samme tid kommer renteutgiftene til en norsk befolkning med høy gjeldsgrad, til å øke.

De sparepengene du eventuelt skulle ha plassert i aksjer eller indeksfond, kan komme til å bli kraftig avspist av et børskrasj. Og som om det ikke skulle være nok, kan alt bli så meget verre hvis et gigantisk eiendomsselskap i Kina, som knapt noen kjente til før denne uka, går konkurs.

GODE TALL: Oljefondssjef Nicolai Tangen kunne presentere gode resultater for fondet den siste tida, men kom samtidig med en advarsel. Video: NTB Vis mer

Bekymret for trippelsmell

Potensiell krise etter potensiell krise i verdensøkonomien er den siste tida blitt behørig beskrevet, sannsynliggjort og spådd. Alt henger sammen med alt, sies det, og slår du alt sammen, kan det virke som om den økonomiske grunnen Ola og Kari Nordmann står på, er i ferd med å forsvinne under føttene deres.

Skjønt - sjeføkonomer, professorer og eksperter ville ikke brukt akkurat de ordene.

Ei heller investor, aksjeforvalter og riking Jan Petter Sissener.

- Er det nå alt går på dunken og vi igjen skal hamstre toalettpapir?

- Nei, du behøver ikke hamstre toalettpapir, svarer Sissener og småhumrer.

- Jeg kan ikke så mye om dette, legger han beskjedent til.

Så fortsetter han:

- Jeg deler jo bekymringen for en «triple whammy», en trippelsmell, i form av ekstremt høye energipriser, som dessverre ser ut til å vare, stigende renter og lånekostnader og økte skatter. Det til sammen kan bli litt slitsomt, men du kommer til å ha råd til julegaver i år også. I år er det de borgerlige som bestemmer skatten, det blir verre neste år.

- Så du får ikke kjøpt julegaver under de rødgrønne neste år?

- Jo da, svarer Sissener, og humrer igjen.

SE BOLIGEN: Nylig solgte 79 år gamle Knut Wisting villaen sin på Nordstrand i Oslo. Kjøper? Norsk rikskringkasting Vis mer

- Politikerne har liten peiling

Hans bekymring er ikke de potensielle økonomiske krisene i nær framtid. Konsekvensene av dem vil uansett ikke være like ille som en storskala global finanskrise, er de fleste analytikerne enige om. Og selv finanskrisa i 2008 kom Norge seg greit gjennom, minner Sissener på.

Han fortsetter:

- Min bekymring er de kommende generasjonene i Norge. Dessverre har vi en gjeng politikere som bare kan bruke penger. De har aldri måttet tjene eller insentivere til å tjene penger. De har dessverre svært liten peiling på hva som kreves, sier aksjeforvalteren på utpust.

På innpust fortsetter han:

- Hvis vi, de neste ti eller tjue åra, skal trappe ned eller til dels legge ned oljeindustrien, så er det per nå ingen andre som har mulighet til å bidra med de 280 milliarder kronene oljenæringa bidrar med hvert år. Norsk økonomi krever enorme investeringer i åra som kommer, og det må politikerne legge til rette for. Derfor er det beklagelig at de ikke gjør det, sier aksjeforvalteren.

KJEMPEBESLAG: Italiensk finanspoliti stopper en seil-yacht og gjør enorme beslag den 8. juni 2021. VIDEO: AP REPORTER: Vegard Krüger / Dagbladet Vis mer

- Skal bli deilig

Sissener har aldri lagt skjul på hva han synes om rødgrønn side i politikken, og i særdeleshet ytterkanten.

Da Miljøpartiet De Grønne havnet under sperregrensa i årets stortingsvalg, sa han til Børsen at «livet var verdt å leve igjen».

- Jeg vet ikke hvor gammel du er, men når du blir pensjonist, kommer staten med overveiende sannsynlighet bare til å bidra med et minimumsbeløp i pensjon, kanskje bare det du trenger for å overleve. Du må i mye større utstrekning ta ansvar for din egen alderdom, og da blir det enda viktigere å spare - i for eksempel aksjefond eller obligasjonsfond.

- Men hvorfor skal jeg sette penger på børsen når du for et par dager siden spådde børskrasj i Finansavisen?

- Hvor gammel er du?

- Jeg er rett under 30.

- Du skal spare i aksjefond fordi du har et annet tidsperspektiv. Er du 30 år skal du ikke ta ut disse pengene før det har gått 40 år. Timingen spiller ingen rolle. Trader man på børsen er sannsynligheten for at en korreksjon går utover deg, større, men vi kan sikre oss på andre måter.

- Så du, aksjeforvalteren, er ikke bekymret for et børskrasj?

- Nei, vi er ganske godt forberedt. Vi har vært altfor forsiktige i år, men vi skal levere tolv prosent (avkastning, journ.anm.) til kundene våre, og det prøver vi å få til. Jeg er ikke veldig bekymret. Det skal bli deilig å kjøpe noen billige aksjer igjen, for det er mange ordentlige selskaper der ute som tjener gode penger og kommer til å fortsette å gjøre det.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer