- Skal de fengsle John for dette?

John Carew er siktet for grovt skattesvik. Nå snakker hans agent og forretningspartner ut om saken.

UNDER ETTERFORSKNING: Onsdag ettermiddag 2. juni ble det kjent at den norske fotballegenden og skuespilleren John Carew (41) er under etterforskning av Økokrim, siktet for grovt skattesvik. Video: Ivan Larsson, Vegard Krüger / Dagbladet Vis mer
Publisert

- John har ikke gjemt unna penger. Han har aldri mottatt en svart krone. Han er ingen skatteflyktning, sier Per Arne Flod til Børsen.

Onsdag ettermiddag varslet Økokrim at den norske fotballegenden og skuespilleren John Carew (41) er under etterforskning, mistenkt for grov skatteunndragelse.

Carew mistenkes for å ha gitt uriktige opplysninger i sin skattemelding ved at det ikke er opplyst om inntekt og formue i utlandet. Han mistenkes også for å ha gitt uriktige opplysninger om sin inntekt og formue i Norge.

- Overvåking

Flod er Carews mangeårige agent og forretningspartner. Hovedpersonen selv har foreløpig ikke ønsket å uttale seg om saken, da den er under pågående etterforskning.

- Men John har gitt meg tillatelse til å fortelle om hvordan denne prosessen har vært.

Han følger raskt opp:

- Dette har vært en form for overvåking av mennesker som jeg kan tenke meg finner sted i land vi ikke vil sammenlikne oss med, sier Flod.

- Dramatisk

Selv om saken kanskje var ny for mange da den traff landets forsider onsdag, forteller forretningspartneren om en årelang drakamp bak kulissene.

Det kommer vi tilbake til.

For da Økokrim foretok ransakinger på flere adresser onsdag, ble det ifølge Flod tatt beslag i blant annet Carews mobiltelefon og PC. Han hevder at skattemyndighetene gjennom åra har overvåket Carews flybillett-aktivitet, kredittkortbruk og bompengetransaksjoner.

SIKTET: Økokrim etterforsker John Carew, siktet for grovt skattesvik. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SIKTET: Økokrim etterforsker John Carew, siktet for grovt skattesvik. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det positive med denne saken er at de ikke kommer til å finne noe. Ikke fordi noe er gjemt bort, men fordi det regelrett ikke er noe å finne. Oppi alt det dramatiske, er det en «upside».

- Grenseløst

- Hva konkret mener skattemyndighetene at de har av bevis mot Carew?

- Etter min kjennskap mener de at John har overskredet antall dager i Norge og dermed er skattepliktig her. Jeg og John satte oss ned og regnet på dette, og kom fram til at det dreide seg om et tall under 183, mens Skattetaten mener det har vært noen dager over dette.

Helt konkret er det et spørsmål om 160 eller 200 dager, ifølge Flod.

Alle som er bosatt i Norge, skal opplyse om all sin inntekt og formue i skattemeldingen og betale skatt av dette. Dersom man oppholder seg i Norge i mer enn 183 dager i året, anses man som bosatt i Norge.

- John har skattet til henholdsvis Spania, Tyrkia og England etter hvert som han har spilt fotball i disse landene. Han har aldri gjemt unna noe, framholder agenten og eksadvokaten, mens han fortsetter:

- Skal de fengsle John for dette? Det strider så grenseløst mot min rettsbevissthet.

- Verdier i flere land

Etter endt fotballkarriere satset Carew på flere næringsinteresser, og hadde blant annet to selskaper i Norge. I tillegg satt han på eiendommer andre steder i verden.

- Disse selskapene hadde jeg ansvar for og de skattet til Norge.

- Hvilke verdier sitter Carew på i utlandet i dag?

- Han har formue i flere land, som Storbritannia, USA, Norge.

- Hvor store verdier er det snakk om?

- Han har en del verdier i utlandet, men det er fordi han har bodd i utlandet. Utover det ønsker jeg ikke å oppgi summer. All informasjon er gitt til skattemyndigheten i Storbritannia.

- Bedt om å redegjøre

Ifølge ham startet den brokete prosessen med norske skattemyndigheter i 2007.

- John har fått henvendelser av og på fra norske skattemyndigheter siden den gang. I det første brevet John fikk, tok skattemyndighetene utgangspunkt i inntektsåra 2006 til 2008, mener jeg. Han ble bedt om å redegjøre for hvor han hadde vært til enhver tid de to åra.

Han sukker oppgitt.

- Jeg sendte et svarbrev på vegne av John om at de burde forstå at det vil være vanskelig å rekonstruere alle bevegelser i løpet av 730 dager. Jeg visste også at de ikke hadde hjemmel for å kreve dette.

- Langt over grensen

Ifølge Flod ønsket norske skattemyndigheter å kontrollere hvorvidt Carew hadde tilbrakt for mye tid i Norge - og dermed var skattepliktig her.

- Jeg skal ikke si at de har gjort noe ulovlig, men etter mitt syn har de bedrevet en overvåking som går langt over grensen.

Agenten understreker at Carew på dette tidspunktet var aktiv fotballspiller i Storbritannia hvor han også var folkeregistrert og hadde fast bopel.

- Han spilte i Aston Villa, og var i Norge i landslagssammenheng og på sommerferie. Det var så åpenbart at han var skattepliktig til England.

- Ba om journal

Ifølge Flod stilnet prosessen i et par år, før skattemyndighetene på ny henvendte seg til Carew.

- De ba John om å lage en løpende journal om hvor han hadde vært. Det gjaldt først og fremst hans aktivitet i Norge. Jeg ba skattemyndighetene påvise hvilken hjemmel de hadde for pålegget.

- Da fikk vi som svar at de ikke hadde en hjemmel, men at det var en anmodning.

Saken ble tilsynelatende lagt i hvilemodus nok en gang. I 2019 flyttet Carew hjem til Norge.

- Ønsket ikke «krig»

Så spoler vi fram til januar i år: Ifølge Flod var Carew på ferie da han mottok en e-post med innkalling til rettsmøte med Namsmannen.

- Det ble påstått at han var skyldig skatt i Norge. Vi var tre advokater som diskuterte om vi skulle ta saken til retten. Slik vi vurderte det, var det overveiende sannsynlig at skattemyndighetene ville tape.

- Hvilket utfall fikk den saken?

- Det ble inngått forlik i arrestsaken. John hadde ikke ønske om å lage noe «krig» med skattemyndighetene, og betalte, sier Flod - som ikke ønsker å oppgi det aktuelle beløpet.

- Anmeldelse

Ballen var tilsynelatende i ferd med å legges død.

- Så, 18. mai, ble det innlevert en anmeldelse for grov skatteunndragelse. Da ble jeg overrasket. John har aldri flyttet grunnet skattemotivasjon. Han har betalt skatt der han har bodd.

I januar ble skatteadvokat Amund Noss hyret inn for å håndtere saken på vegne av Carew. Flod opplyser at spørsmål om saken fra januar og ut, må rettes til Noss.

Amund Noss har ikke besvart Børsens henvendelser onsdag eller torsdag.

Overfor Børsen opplyser Skattetaten at de ikke kommenterer enkeltsaker.

- Skatteetaten kan generelt ikke kommentere enkeltsaker på grunn av taushetsplikten. Vi viser til Økokrim for eventuelle kommentarer, sier Erik Nilsen, direktør for avdeling Skattekriminalitet i Skatteetaten.

Påtaleansvarlig i saken, førstestatsadvokat Marianne Bender, sier følgende i en kommentar til Børsen:

- Vi kan ikke kommentere Skatteetatens behandling av saken. Hva gjelder Økokrims etterforskning, så kan vi nå ikke gå i detalj, ut over at det er skjellig grunn til mistanke for grov skatteunndragelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer