Skal fjernes

I over 60 år har ansiktet til Dronning Elizabeth II prydet pengesedler og mynter i store deler av verden. Nå skal hun byttes ut.

ERSTATTES: Bildene av Dronning Elizabeth II, som er å finne på flere pengesedler og mynter, skal nå erstattes av kong Charles III. (Photo by Tolga Akmen / AFP)
ERSTATTES: Bildene av Dronning Elizabeth II, som er å finne på flere pengesedler og mynter, skal nå erstattes av kong Charles III. (Photo by Tolga Akmen / AFP) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dronning Elizabeth II har vært avbildet på den britiske valutaen i flere tiår. Hun har også prydet pengesedler og mynter i flere deler av verden, som følge av den store makten det britiske monarkiet historisk har hatt.

Blant annet var dronningen det symbolske overhodet for 15 av landene i Samveldet av nasjoner, som omfatter land som Canada, Australia og New Zealand.

Den britiske valutaen skal tradisjonelt sett avbilde den regjerende monarken. Etter at dronningen døde tidligere denne uken, må portrettene byttes ut med kong Charles IIIs.

Også andre land blir nødt til å oppdatere pengesedlene og myntene sine.

Kan fortsatt brukes

Da dronningens død ble annonsert, kom The Bank of England med en presseuttalelse.

- Nåværende pengesedler med bilde av Hennes Majestet Dronningen vil fortsette å være lovlige betalingsmidler, uttalte den britiske sentralbanken.

Det er 4,7 milliarder britiske pengesedler i sirkulasjon, ifølge Bloomberg. Disse skal ha en samlet verdi på 82 milliarder pund. I tillegg finnes det nær 29 milliarder mynter.

Sannsynligheten er derfor stor for at britiske betalingsmidler med dronningens portrett vil bli brukt i flere år framover, samtidig som de nye sedlene og myntene gradvis innføres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer