Skal fjernes

I over 60 år har ansiktet til Dronning Elizabeth II prydet pengesedler og mynter i store deler av verden. Nå skal hun byttes ut.

ERSTATTES: Bildene av Dronning Elizabeth II, som er å finne på flere pengesedler og mynter, skal nå erstattes av kong Charles III. (Photo by Tolga Akmen / AFP)
ERSTATTES: Bildene av Dronning Elizabeth II, som er å finne på flere pengesedler og mynter, skal nå erstattes av kong Charles III. (Photo by Tolga Akmen / AFP) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dronning Elizabeth II har vært avbildet på den britiske valutaen i flere tiår. Hun har også prydet pengesedler og mynter i flere deler av verden, som følge av den store makten det britiske monarkiet historisk har hatt.

Blant annet var dronningen det symbolske overhodet for 15 av landene i Samveldet av nasjoner, som omfatter land som Canada, Australia og New Zealand.

Den britiske valutaen skal tradisjonelt sett avbilde den regjerende monarken. Etter at dronningen døde tidligere denne uken, må portrettene byttes ut med kong Charles IIIs.

Også andre land blir nødt til å oppdatere pengesedlene og myntene sine.

Kan fortsatt brukes

Da dronningens død ble annonsert, kom The Bank of England med en presseuttalelse.

- Nåværende pengesedler med bilde av Hennes Majestet Dronningen vil fortsette å være lovlige betalingsmidler, uttalte den britiske sentralbanken.

Det er 4,7 milliarder britiske pengesedler i sirkulasjon, ifølge Bloomberg. Disse skal ha en samlet verdi på 82 milliarder pund. I tillegg finnes det nær 29 milliarder mynter.

Sannsynligheten er derfor stor for at britiske betalingsmidler med dronningens portrett vil bli brukt i flere år framover, samtidig som de nye sedlene og myntene gradvis innføres.

Fjeset skal snus

Ifølge nettsiden The Coin Expert vil ikke portrettene av kong Charles III komme på nye pengesedler og mynter før etter kroningsseremonien.

Kongen vil ha ansiktet snudd til venstre på de nye myntene, mens Dronning Elizabeth IIs var snudd til høyre. Dette er i henhold til britisk tradisjon, som sier at monarkene skal være avbildet i profil og at de skal være snudd i motsatt retning til forgjengeren.

Selv ble ikke Dronning Elizabeth II avbildet på den britiske valutaen før i 1960, sju år etter kroningen, ifølge Bloomberg.

Hun ble senere den første monarken til å være portrettert på britiske pengesedler. Konger og dronninger har derimot vært å finne på britiske mynter i over tusen år.

Var verdensrekordholder

Dronning Elizabeth II er, som tidligere nevnt, også avbildet på valutaen i flere andre land. Dette gjelder deriblant Canada, Australia og Belize.

Ifølge Guinness World Record har hun rekorden for å være portrettert på flest valutaer. Dronningens ansikt har nemlig vært å finne på betalingsmidlene i til sammen 33 land.

Prosessen for å erstatte bildet av dronningen vil derimot ta lenger tid i andre land, hevder The Coin Expert.

«Det er mye enklere å innføre et nytt design i landet det stammer fra, enn i andre land som kan ha annen jurisdiksjon,» skriver nettstedet.

Flere av landene i Samveldet av nasjoner sluttet imidlertid å avbilde dronningen på sin valuta etter at de oppnådde uavhengighet fra Storbritannia. På sedler på den afrikanske øygruppa Seychellene har for eksempel dronningen blitt erstattet av naturbilder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer