Jørn Eggum før lønnsoppgjøret

- Skal grave dypt i lommene

Fellesforbundet har samlet seg om nye pensjonskrav, men forbundsleder Jørn Eggum har det ikke travelt. Han varsler derimot knallharde pengekrav før vårens lønnsoppgjør.

TØFFE KRAV: Fellesforbundets leder Jørn Eggum lover at han «skal grave dypt i kapitaleiernes lommer». Foto: John Trygve Tollefsen/Fellesforbundet
TØFFE KRAV: Fellesforbundets leder Jørn Eggum lover at han «skal grave dypt i kapitaleiernes lommer». Foto: John Trygve Tollefsen/Fellesforbundet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fellesforbundets mektige leder Jørn Eggum fikk en vrien pensjonsfloke i fanget under siste dag av landsmøtet på Folkets Hus i Oslo i fjor høst.

Fellesforbundet - som er LOs største forbund i privat sektor - sa nemlig blankt nei til LO-ledelsens enighet med NHO om å reforhandle AFP-ordningen.

Den omfatter 900 000 norske arbeidstakere.

Børsen kan nå fortelle at et utvalg, som Eggum har ledet, har blitt enige om hvordan Fellesforbundet mener at en «ny og forbedret AFP-ordning» kan se ut.

- Vi tetter flere hull i ordningen, vi får med oss langt flere av dem som i dagens system havner i grøfta og ut av AFP, sier Eggum til Børsen.

Betydelige endringer

Fellesforbundets modell går ut på at avtalefestet pensjon (AFP) er sikret med totalt 18 års ansettelse i en avtalebedrift. Elleve av disse åra kan fritt opptjenes fram til fylte 50 års alder, mens de resterende sju åra må opptjenes etter fylte 50.

Det er en stor kontrast fra dagens ordning, der sju år må være opptjent i løpet av de siste ni åra i arbeidslivet.

Men - og det er nok et stort men: Fellesforbundet har ikke regnet på hva en slik ny AFP-ordning vil koste.

- Der ligger det et forbehold og det må vi overlate til LO og NHO, sier han.

Dessuten forutsetter Eggum at de øvrige LO-forbundene i privat sektor stiller seg bak kravene.

- Hvis vi får vedtatt dette i vårt forbundsstyre 30. januar, fortsetter arbeidet i LOs inntektspolitiske utvalg fram mot LOs tariffpolitiske uttalelse 20. februar. Så er spørsmålet om LO-fellesskapet heller vil konsentrere seg om rene pengekrav i denne dyrtida vi nå står i, sier Eggum.

- Jeg ser ingen grunn til at AFP skal bli en del av våre krav nå i år, tilføyer han.

- Stol på Eggum

Et annet spørsmål som må avklares, er om årets oppgjør skal skje forbundsvist eller samordnet.

DYRTID: Etter seks rentehevinger i fjor, så velger Norges Bank å starte året med ei rente liggende på stedet hvil. Vis mer

Et samordnet oppgjør innebærer at det er LO og NHO som forhandler på vegne av alle forbund og alle landsforeninger.

Forbundsvist oppgjør betyr at Fellesforbundet forhandler med NHOs landsforening Norsk Industri først, og at resultatet herfra legger rammene for de øvrige oppgjørene.

- Det vekker neppe oppsikt at vårt forbundsstyre vil gå inn for forbundsvist oppgjør, sier Eggum.

- Hvor trygg er du på at du får tommel opp fra LOs øvrige forbund på dette?

- Jeg tror alle ser at nå i dyrtida, så er cash king. Det betyr at folk skal stole på Jørn Eggum, sier Eggum til Børsen.

Skal grave dypt

I fjor streiket LO i fire dager før det ble enighet med NHO om 5,2 prosent lønnsvekst. Seinere avtalte kommunesektoren en ramme på 5,4 prosent.

Matprisene steg med hele 10 prosent i fjor.

Samlet endte årsprisveksten på rekordhøye 5,5 prosent. Kjerneinflasjonen, som er justert for avgiftsendringer og uten energivarer, gikk opp hele 6,2 prosent.

NHO-sjef Ole Erik Almlid sier at en storstreik nå er det siste Norge trengte. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Det betyr at 2023 ble nok et år der de fleste fikk mindre å rutte med.

Dette akter Eggum å fikse under vårens lønnsoppgjør:

- Eksportinntektene er historisk høye og industrien har gode tider. Det er ingen tvil om at kapitaleierne nå må dele mer. Jeg skal grave dypt i lommene deres, lover Eggum.

Han har enda mer på lager:

- Det er ikke tvil om at det er stort sprik i laget. Dessverre har vi lavtlønnede som ligger langt unna der de burde være. Vi skal omfordele, og Fellesforbundet er nøkkelen til å ta vare på helheten. De som ligger under 90 prosent av en industriarbeiderlønn må få et ekstra løft, varsler Eggum.