Credit Suisse:

Skal ha lånt milliarder til oligarker

Framtida til den sveitsiske banken balanserer på en knivsegg. Det skyldes blant annet bankens lyssky virksomhet.

BANKKUNDE: Alisjer Usmanov, her med Vladimir Putin i forgrunnen, skal ha vært kunde hos Credit Suisse. Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / AFP / NTB
BANKKUNDE: Alisjer Usmanov, her med Vladimir Putin i forgrunnen, skal ha vært kunde hos Credit Suisse. Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Denne uka har vært katastrofal for den sveitsiske banken Credit Suisse. Banken har stått i en rekke stormer før, men nå blåser det så mye at andre institusjoner er i ferd med å bli dratt med i tornadoen.

Det hele begynte med at banken tirsdag ble nødt til å innrømme «materielle svakheter» i sin internkontroll etter påpakning fra amerikanske myndigheter.

Så uttalte styreleder i storeier Saidi National Bank, Ammar al-Lhudairy, at de «absolutt ikke» ville skyte inn frisk kapital i den sveitsiske storbanken.

Det sendte Credit Suisse i rennefart utfor stupet, eller børsen om du vil. Sentralbanken spytter inn et gigantlån for å redde stumpene, men skaden kan allerede ha skjedd.

Gynekolog med 27 kontoer

Den sveitsiske banken er godt vant at det blåser godt på toppen. En lekkasje fra i fjor viste at banken hadde hatt en rekke kriminelle på kundelista - som en svensk menneskehandler, en filippinsk diktator og et narkokartell - for å nevne noe.

Det som også har blitt godt kjent det siste året er at russiske oligarker har vært glade i å benytte seg av den sveitsiske banken, som har vært kjent for sitt hemmelighold.

Samfunnsøkonom Jan Ludvig Andreassen sier myndighetene gjorde feil under finanskrisen i 2008. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

I 2018 gikk imidlertid Sveits med på å slutte seg til en europeisk reform for å fjerne hemmelighold i banker. De sveitsiske bankene må derfor oppgi informasjon om kundene til utenlandske skattemyndigheter.

Likevel er det mulig å mikse og trikse for å skjule sitt eierskap. Det viste gravegruppa OCCRP, som i fjor avslørte at oligarken Alisjer Usmanovs søster eide hele 27 kontoer hos banken, via en rekke ukjente foretak.

Kontoene skal ha inneholdt to milliarder dollar, en betydelig formue for en beskjeden gynekolog.

- Vi nekter kategorisk for at Saodat Narzieva hadde besittelse eller kontroll over noen kontoer i sveitsiske banker på vegne av sin bror, og at hun heller ikke har underskriftskontroll over noen kontorer relatert til Usmanov, svarte oligarkens talsperson da.

Flere oligark-klienter

Ifølge Bloomberg er det særlig én mann som har lokket de russiske oligarkene inn i Credit Suisses bankhvelv. Babak Dastmaltschi jobber som såkalt «wealth manager» i banken, og skal blant annet ha sørget for å gi et lån til nevnte Usmanov på hele 300 millioner dollar for å betale for verdens største yacht «Dilbar».

- Credit Suisse har hatt en veldig proaktiv tilnærming til å rekruttere rike russere, ved å bruke koblingene til den russiske eliten, uttalte sjef for lov og finance ved Universitetet i Zürich, Kern Alexander, til Bloomberg.

Totalt skal banken ha lånt ut svimlende 60 milliarder dollar til rike russere, noe som har gitt banken avkastning på 500-600 millioner dollar årlig, ifølge kilder til avisa.

Credit Suisse nektet å kommentere saken.

MEGAYACHT: «Dilbar» er verdens største yacht med sine 156 meter. Den tilhører angivelig Alisjer Usmanov, som skal ha fått et gigalån fra Credit Suisse for å betale for den. Foto: Fabian Bimmer / Reuters / NTB
MEGAYACHT: «Dilbar» er verdens største yacht med sine 156 meter. Den tilhører angivelig Alisjer Usmanov, som skal ha fått et gigalån fra Credit Suisse for å betale for den. Foto: Fabian Bimmer / Reuters / NTB Vis mer

Andre oligarker på bankens klientliste skal være Roman Abramovitsj, Viktor Vekselberg, Oleg Deripaska, Andrej Melnitsjenko og Mikhail Fridman - navn som har blitt godt kjente under Russlands krig mot Ukraina.

Under etterforskning

Felles for de alle er at de er sanksjonert av vestlige myndigheter, som blant annet betyr at eiendommer og verdier blir fryst i landet de er sanksjonert i blir fryst.

Sveits er ikke en del av EU, men sluttet seg tidlig til EUs sanksjoner mot russerne involvert i krigen. I desember i fjor kunngjorde sveitsiske myndigheter at de hittil hadde frosset 7,5 milliarder sveitsiske franc, samt 15 eiendommer.

Credit Suisse havnet imidlertid kjapt i søkelyset til amerikanske myndigheter. I april i fjor ble det kjent at banken var under etterforskning av komiteen for tilsyn og ansvarlighet.

Banken var mistenkt for å ha bedt investorer ødelegge dokumenter, som angivelig beviste lån til yachter og privatfly tilhørende Russlands president Vladimir Putins innerste sirkel. Credit Suisse skal dermed ha unngått sanksjonene.

Det nektet banken for.

- Vår totale eksponering for russiske klienter, inkludert russere over hele verden, ikke bare i Russland, har vi redusert med 56 prosent, uttalte Credit Suisse-sjef Thomas Gottstein til CNBC da.

Ikke lenge etter ble det kjent at banken var utsatt for et massesøksmål som følge av forholdene den ble etterforsket for.

Verken etterforskningen eller søksmålet er avgjort.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer