Credit Suisse:

Skal ha lånt milliarder til oligarker

Framtida til den sveitsiske banken balanserer på en knivsegg. Det skyldes blant annet bankens lyssky virksomhet.

BANKKUNDE: Alisjer Usmanov, her med Vladimir Putin i forgrunnen, skal ha vært kunde hos Credit Suisse. Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / AFP / NTB
BANKKUNDE: Alisjer Usmanov, her med Vladimir Putin i forgrunnen, skal ha vært kunde hos Credit Suisse. Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Denne uka har vært katastrofal for den sveitsiske banken Credit Suisse. Banken har stått i en rekke stormer før, men nå blåser det så mye at andre institusjoner er i ferd med å bli dratt med i tornadoen.

Det hele begynte med at banken tirsdag ble nødt til å innrømme «materielle svakheter» i sin internkontroll etter påpakning fra amerikanske myndigheter.

Så uttalte styreleder i storeier Saidi National Bank, Ammar al-Lhudairy, at de «absolutt ikke» ville skyte inn frisk kapital i den sveitsiske storbanken.

Det sendte Credit Suisse i rennefart utfor stupet, eller børsen om du vil. Sentralbanken spytter inn et gigantlån for å redde stumpene, men skaden kan allerede ha skjedd.

Gynekolog med 27 kontoer

Den sveitsiske banken er godt vant at det blåser godt på toppen. En lekkasje fra i fjor viste at banken hadde hatt en rekke kriminelle på kundelista - som en svensk menneskehandler, en filippinsk diktator og et narkokartell - for å nevne noe.

Det som også har blitt godt kjent det siste året er at russiske oligarker har vært glade i å benytte seg av den sveitsiske banken, som har vært kjent for sitt hemmelighold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer