Russland:

Skal ha smuglet ukrainsk korn

Amerikanske medier har dokumentert russiskstyrte smugleroperasjoner av ukrainsk korn verdt mange millioner dollar. Russland benekter forholdene.

STJÅLET KORN: Lasteskipet Laodicea seiler gjennom Bosporosstredet i Istanbul i Tyrkia 7. juli i år. En undersøkelse viser at skipet, eid av den syriske regjeringen, er en del av en omfattende russiskdrevet smugleroperasjon som har fraktet stjålet ukrainsk korn fra havner på okkuperte Krim til kunder i Midtøsten. Foto: Yoruk Isik / AP / NTB
STJÅLET KORN: Lasteskipet Laodicea seiler gjennom Bosporosstredet i Istanbul i Tyrkia 7. juli i år. En undersøkelse viser at skipet, eid av den syriske regjeringen, er en del av en omfattende russiskdrevet smugleroperasjon som har fraktet stjålet ukrainsk korn fra havner på okkuperte Krim til kunder i Midtøsten. Foto: Yoruk Isik / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske medier har dokumentert russiskstyrte smugleroperasjoner av ukrainsk korn verdt mange millioner dollar. Russland benekter forholdene.

Det er det amerikanske nyhetsbyrået AP og PBS Frontline som står bak den omfattende dokumentasjonen om kornsmugling. Frontline er et undersøkende dokumentarprogram distribuert av Public Broadcasting Service i USA.

AP og Frontline har dokumentert sofistikerte, russiskstyrte smugleroperasjoner av ukrainsk korn verdt minst 530 millioner dollar, som omtrent tilsvarer 5,5 milliarder norske kroner. Smuglingen foregår blant annet med skip som har seilt med forfalskede papirer om hvor kornet er hentet.

Da bulklasteskipet Laodicea la til kai i Libanon i fjor sommer, mente ukrainske diplomater at fartøyet fraktet korn som var blitt stjålet av russiske okkupanter i Ukraina. Diplomatene oppfordret libanesiske tjenestemenn til å beslaglegge skipet.

Russiske myndigheter kalte påstandene «falske og grunnløse», og Libanons generaladvokat stilte seg på Kremls side og erklærte at de 10.000 tonnene med bygg og hvete ikke var stjålet. Skipet fikk derfor tillatelse til å losse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer