Ny studie

Skal ha tjent milliarder: «Økte dramatisk»

Amerikanske forskere har avdekket gigantiske børsveddemål mot israelsk økonomi før Hamas' terrorangrep.

ANGREP: Amerikanske forskere har avdekket betydelig veddemål mot israelsk økonomi før Hamas' angrep 7. oktober. Avbildet er Hamas-krigere i Israel under angrepet i oktober. Foto: South First / Telegram
ANGREP: Amerikanske forskere har avdekket betydelig veddemål mot israelsk økonomi før Hamas' angrep 7. oktober. Avbildet er Hamas-krigere i Israel under angrepet i oktober. Foto: South First / Telegram Vis mer
Publisert

Rundt 1200 mennesker ble drept da Hamas, brutalt og overraskende, gjennomførte et terrorangrep mot Israel 7. oktober.

Det israelske militæret (IDF) har svart med intense luftangrep mot Gazastripen, og rykket inn på bakken. Minst 15 000 palestinere er drept, ifølge Gazas myndigheter.

Skal ha økt kraftig

En fersk studie, publisert av Social Science Research Network (SSRN), antyder at noen som antakelig kjente til planene, forsøkte å tjene penger på 7. oktober-angrepet.

I dagene før skal det nemlig ha vært et kraftig byks i såkalt shorting av israelske selskaper og Israels økonomi.

Å «shorte» betyr å vedde på at en aksje eller et verdipapir skal falle i verdi.

Den omfattende mengden short-handler skal ha vært gjort på børsene i både New York og i Israel.

Saken er også omtalt av de israelske avisene The Times of Israel og Haaretz.

Det israelske forsvaret hevder å ha gjennomført et luftangrep mot huset til Hamas-leder Ismail Haniyeh på Gaza. Vis mer

Skal ha tjent milliarder

Det er Robert J. Jackson ved New York University School of Law og Joshua Mitts fra Columbia Law School, samt deres kolleger, som mener å ha avdekket det aktuelle shorte-bykset. Det mener de ikke er tilfeldig.

De skriver at tradere tilsynelatende visste hva som skulle komme, ettersom interessen for å shorte israelske børsnoterte fond plutselig økte kraftig den 2. oktober.

«Og rett før angrepet økte shortsalget av israelske verdipapirer dramatisk på Tel Aviv-Børsen», skriver de videre.

Jackson har bakgrunn fra det amerikanske finanstilsynet (SEC), og Mitts er ekspert på shorting. Han er også kjent med det israelske markedet, skriver Haaretz.

Forskerne mener økningen i shorting i de aktuelle dagene, med god margin, overgikk et «utall andre perioder med kriser».

«Våre funn antyder at handlere som var informert om de kommende angrepene, profitterte på disse tragiske hendelsene», skriver de.

Samlet sett skal de aktuelle handlene ha gitt en fortjeneste på flere milliarder dollar.

«Smutthull»

Den amerikanske aksjeloven forbyr tilsynelatende ikke å utnytte forkunnskap om terrorangrep, skriver Haaretz, som videre melder at det juridisk sett heller ikke er ansett som innsidehandel etter israelsk lov.

Israelske kilder sier til avisa at Hamas' folk trolig ikke har kunnskapen som skal til for å shorte, og at det er derfor er lite sannsynlig at de står bak.

Haaretz påpeker samtidig at hvis de aktuelle shortsalgene ble gjort av Hamas, eller på oppdrag fra dem, er det brudd på USAs lover om terrorfinansiering - noe som kan føre til at midlene fryses.