SAS-meklingen:

- Skal i dialog i kveld

Etter timevis inne i Næringslivets hus, kom nyheten om at partene ikke har vært i kontakt i hele dag. Nå sier SAS at partene skal i dialog igjen i kveld.

MEKLING: Roger Klokset, leder for SAS-pilotene i Norge, opplyser til den oppmøtte pressen i Sockholm at partene ikke har hatt kontakt fredag. Foto: Chris Anderson/ TT NYHETSBYRÅN / NTB
MEKLING: Roger Klokset, leder for SAS-pilotene i Norge, opplyser til den oppmøtte pressen i Sockholm at partene ikke har hatt kontakt fredag. Foto: Chris Anderson/ TT NYHETSBYRÅN / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SAS-streiken er inne i sin tolvte dag. I to dager har partene forhandlet inne i Næringslivets hus i Stockholm.

Fredag skulle partene møttes til nye forhandlinger rundt klokka 10.00.

- Ikke kontakt mellom partene, uttalte imidlertid leder for SAS-pilotene i Norge, Roger Klokset, like etter klokka 16.00, ifølge TV 2.

Ifølge ham har de brukt dagen til å vente på SAS.

Jobber internt

Også formann i dansk Pilotforening, Henrik Thyregod, uttalte fredag ettermiddag at de venter.

- Vi venter og venter, men det skjer ikke så mye. Vi venter på en reaksjon fra SAS.

Ifølge Børsens reporter på stedet var Thyregod tydelig frustrert da han møtte pressekorpset utenfor.

Oppdateringene til pressekorpset utenfor Næringslivets hus har fredag vært få.

DIALOG: Etter en dialogløs dag, forsikrer Marianne Hernæs pressen om at partene skal samtale i løpet av dagen. Foto: TT NYHETSBYRÅN / NTB
DIALOG: Etter en dialogløs dag, forsikrer Marianne Hernæs pressen om at partene skal samtale i løpet av dagen. Foto: TT NYHETSBYRÅN / NTB Vis mer

Rundt halv sju sier Marianne Hernæs, forhandlingsleder i SAS, at de sitter og diskuterer enkeltelementer.

- Vi har brukt dagen på mye intern tid for å sikre at det vi avtaler gir de besvarelsene som ligger til grunn i SAS forward. I tillegg må vi sikre oss at inntektene som ligger i forretningsplanen, at vi ikke gjør noe i kollektivavtalen som ødelegger for det potensialet, sier Hernæs.

- Partene skal i dialog i kveld, legger hun til, og forsikrer at SAS har gjort alt de kan for å sikre et eventuelt løsningsforslag.

Hva som konkret foregår i meklingsrommet kan hun ikke kommentere. Det er heller ikke opplyst når partene skal møtes.

Børsen var i kontakt med flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs før Hernæs snakket med pressen.

Han tolker det faktum at partene ikke har hatt kontakt fredag til at SAS muligens jobber fram en ny modell å legge på bordet for pilotene.

- Flere har uttalt at det har vært gode samtaler mellom partene tidligere i uka. Hvordan tolker du det at de ikke har snakket sammen i dag?

- Som jeg forstår det så bølger dette litt fram og tilbake. Partene må justere posisjonene sine for kanskje å kunne komme nærmere en løsning som begge parter kan være fornøyde med. Jeg ser ikke på det som veldig alvorlig, sier Elnæs.

Han legger til at det hadde vært mer alvorlig om partene ikke hadde vært på talefot.

- Helst i dag

- Da kunne det kanskje, i verste fall, gått mot et nytt brudd. Men nå tenker jeg vi skal ha et positivt fortegn til det som skjer, legger han til.

Dette er andre gang partene møtes ved forhandlingsbordet. Sist gang endte det med brudd.

KRISE: Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs analyserer signalene fra partene i SAS-streiken Vis mer

Elnæs tror ikke det er ønskelig fra noen av partene.

- Jeg håper virkelig ikke vi havner i den situasjonen at det blir brudd igjen. Utfordringen er jo de prinsipielle spørsmålene som er helt eksistensielle både for SAS og pilotene, sier Elnæs.

Han forklarer at SAS taper mellom 100 og 130 millioner kroner daglig i redusert omsetning, i tillegg til 30-35 000 passasjerer som får problemer som følge av streiken.

- Også er det et omdømmetap vi knapt har sett innenfor luftfart i Skandinavia, kanskje også i Europa.

Elnæs presiserer hvor viktig det er å komme til en god løsning for både selskapet SAS og pilotene.

- Et brudd tolker jeg som meget negativt, understreker Elnæs.

- Tror du på en løsning i dag?

- Det er ikke godt å si. Det viktigste nå er kanskje at dersom SAS jobber med en ny modell, at den er så god at den går gjennom hos pilotene uten at meklingen må foregå så mye lenger. Men jeg håper løsningen kommer så fort som mulig, og helst i dag.

- Enorm streikevilje

At partene ikke har hatt kontakt fredag mener flyekspert og professor ved NHH, Frode Steen, er kostbar tid, både for SAS, pilotene og kundene deres.

Han har trodd siden onsdag at partene har nærmet seg en løsning.

- Etter først å ha holdt på i ei uke med nye frister, for så å møtes på nytt, må det kunne forventes at de nærmer seg noe. Det er nesten som å kaste blår i øynene på alle kundene som fortvilt venter på at flyselskapet skal komme i gang igjen, sier Steen.

Det er sagt at partene jobber med å regne ut ulike modeller som skal legges på bordet.

- På en måte tenker jeg at partene må ha diskutert disse regnemodellene tidligere. Alt kan ikke være nytt nå, forteller Steen.

Om et nytt brudd er realistisk i det hele tatt, mener Steen er som å stikke fingeren i lufta for å se hvor det blåser.

- Det er vanskelig å mene noe om det. Det er nye uttalelser hver dag og det virker som danskene sier noe, og så sier nordmennene noe annet.

- Hvor lenge kan forhandlingene foregå?

- De kan holde på til det ikke er mer penger igjen. Hvis man skal tro det pilotene har sagt så langt, så er det en enorm streikevilje fra pilotene, legger Steen til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer