Skal jakte lønnstyver

Statsminister Erna Solberg (H) vil gjøre livet surere for uredelige og kriminelle arbeidsgivere.

KLAR TALE: Erna ser seg lei på at noen arbeidsgivere trikser med tall og får det til å se ut som arbeidstakere tjener mer enn de i virkeligheten gjør. Nå varsler hun tiltak. Reporter: Jon Even Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kampen mot arbeidslivskriminalitet hardner til. Nå vil regjeringen forsøke å stramme grepet med flere lovendringer som skal gjøre det enklere å straffeforfølge uredelige og kriminelle arbeidsgivere.

- Vi skal ta skurkene i arbeidslivet. Og med flere arbeidsledige i Norge og mange andre land, så vil flere folk være litt mer sårbare. Derfor må vi være enda mer opptatt av dette nå, sier Solberg til Børsen.

Mer raffinert

En rekke tiltak er på plass gjennom A-krimsamarbeidet, der Arbeidstilsynet, politiet, Skatteetaten og Nav sitter under samme tak sju steder i landet. Men likevel vedgår Solberg at det er en krevende øvelse å ta de useriøse aktørene.

- Det er ingen tvil om at jo flere tiltak vi gjør, desto mer raffinerte blir metodene for å jukse. Derfor sier vi nå at straffereaksjonene bør bli høyere, og vi vil innføre egne straffereaksjoner for lønnstyveri, sier Solberg.

Sammen med arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) varsler Solberg at regjeringen kommer med et lovforslag som skal sendes på normal høringsrunde i god tid for vedtak i Stortinget i løpet av det kommende året.

Vanskeligere å ta

- Det vi gjør, er at vi adopterer begrepet lønnstyveri. Rent juridisk er det ikke noe begrep i dag, men samtidig skjønner jo alle hva det betyr. Og det handler ikke bare om lønn. Det kan også være pensjon, feriepenger og ytelser som rettmessig tilhører de ansatte, sier Røe Isaksen.

Tidligere i år uttalte Fagforbundets leder Mette Nord til Børsen at Solberg er medansvarlig i lønnstyveri fordi regjeringen ikke gjør nok i kampen mot arbeidslivskriminalitet.

- Er denne lovskjerpingen en innrømmelse av at LO-toppen hadde rett?

- Jeg skjønner behovet for en spisset vinkel, men vi samarbeider faktisk veldig godt også med partene i arbeidslivet om dette, sier Solberg.

Røe Isaksen legger til:

- Noe av problemet i dag er at når en ansatt stjeler penger fra kassa hos arbeidsgiveren så er det tyveri og underslag. Det er åpenbart hva man straffeforfølger. Men når en arbeidsgiver stjeler fra arbeidstakerne, så har det vist seg mye vanskeligere. Det er dette vil vi gjøre noe med.

Konkret jobber regjeringen med følgende tre hovedpunkter:

  • Innføre egen straffebestemmelse om lønnstyveri.
  • Vurdere generell hevning av strafferammene i arbeidsmiljøloven og allmenngjøringsloven.
  • Vurdere værskilt straffansvar for arbeidsgiver med misbruk av permitteringsordningen

Alvorlig kriminalitet

Solberg og Røe Isaksen sier det er flere åpenbare grunner til å skjerpe kampen mot arbeidslivskriminalitet nå.

- I tillegg til at det rammer enkeltmennesker, ser vi også at arbeidslivskriminalitet ofte er knyttet tett sammen med annen kriminalitet som smugling av varer og mennesker, hvitvasking og organisert internasjonal kriminalitet, sier de to.

- Dessuten er det en konkurranseulempe for dem som driver seriøst. Lønnstyveri er den største trusselen mot små og mellomstore bedrifter i Norge i dag, understreker Røe Isaksen.

A-krim-samarbeidet

  • Regjeringen har en egen strategi med en rekke tiltak for å komme problemet med arbeidslivskriminalitet til livs.
  • Tett samarbeid med partene i arbeidslivet, med mål om at det skal være enklere å være seriøs og vanskeligere for dem som med viten og vilje bryter loven.
  • Et styrket samarbeid mellom offentlige kontrolletater som Arbeidstilsynet, politiet, Skatteetaten og Nav er en av hovedpilarene. Det er opprettet syv sentre mot arbeidslivskriminalitet, der etatene jobber under samme tak.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer