Russisk banktopp:

- Skal kjempe for Ukraina

Igor Volobuev var visepresident i Russlands tredje største bank. Nå vil han kjempe mot russerne på ukrainsk slagmark.

VIL KJEMPE: Tidligere visepresident i Gazprombank, Igor Volobuev, skal ha vervet seg til Ukrainas væpnede styrker. Foto: Gleb Garanitsj / Reuters / NTB
VIL KJEMPE: Tidligere visepresident i Gazprombank, Igor Volobuev, skal ha vervet seg til Ukrainas væpnede styrker. Foto: Gleb Garanitsj / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Da Russland invaderte Ukraina forlot den russiske toppsjefen alt.

Han krysset grensa til det krigsherjede nabolandet, med et ønske om å kjempe mot Putins soldater.

50-åringen har ukrainsk opprinnelse, men russisk pass, og har levd mesteparten av sitt liv i Moskva, der han har jobbet seg opp i gradene i den statseide banken Gazprombank.

Han er en av få høyprofilerte russiske avhoppere som tidlig fordømte den russiske presidentens invasjonskrig.

I et intervju med The Guardian, som treffer ham i Kyiv, forteller Volobuev at han omsider skal være innrullert i hjemlandets væpnede styrker.

Han ønsket opprinnelig å verve seg til det frivillige territorialforsvaret i Sumy-regionen, der han vokste opp.

- Jeg henvendte meg til en rekke tjenestepersoner, men som russer har jeg ikke lov til å kjempe for dem, sier Volobuev.

I stedet skal han ha fått tilbud om - og takket ja til - å bidra i legionen «Frihet for Russland». Enheten, som er underlagt Ukrainas væpnede styrker, skal bestå utelukkende av russiske statsborgere.

Mystisk legion

Det finnes lite verifisert informasjon om den russiske legionen.

Den ble annonsert som nyopprettet 12. mars. I starten av april avholdt noen av medlemmene - iført balaklavaer - en pressekonferanse i den ukrainske hovedstaden.

På Telegram publiserer enheten hyppig om militære forberedelser. Det var gjennom deres kanal at Volobuev først annonserte å ha sluttet seg til legionen.

- Jeg er veldig glad for å ha nådd mitt første mål. Nå må jeg raskt gjennomgå militær trening, slik at jeg faktisk kan kjempe. Jeg kan ikke gi meg halvveis, sier han til The Guardian.

KAMPER: Dronevideo viser ukrainsk soldats kamp mot en gruppe russiske soldater i Luhansk-regionen i startfasen av den russiske invasjonen av Ukraina. Video: 4ZLPR / Telegram Vis mer

Den tidligere toppsjefen ønsker ikke å svare på spørsmål om legionens størrelse og hvor medlemmene har kjempet, men hevder at enheten har vært jevnlig i aktive kamper.

Mens hans hovedmotivasjon for å verve seg har vært å forsvare Ukraina, forteller han at flertallet av russerne i legionen ønsker et regimeskifte i Moskva.

- Etter min oppfatning er dette en gruppe høyt motiverte russere som tror at å nedkjempe Russland nå er den eneste utveien for å skape et demokratisk og sivilisert land, sier han.

- Har dobbelt ansvar

Den tidligere Gazprombank-toppen, som også skal ha jobbet som informasjonssjef for morselskapet Gazprom i en årrekke, hevder å ha forlatt Russland 2. mars i hemmelighet.

Halvannen måned seinere ble første visepresident i samme bank, Vladislav Avaev, funnet død sammen med sin kone og 13 år gamle datter. Han var en av seks russiske oligarker som døde i løpet av kort tid under mistenkelige omstendigheter.

Volobuev har tidligere uttalt at han tror det som ble framstilt som en rekke selvmord var iscenesatt.

I et intervju med nettstedet Liga i slutten av april benektet Volobuev at frykt for egen sikkerhet var en medvirkende årsak til at han forlot landet.

FRYKTET IKKE FOR EGEN SIKKERHET: Igor Volobuev, her fotografert i Kyiv sentrum. Foto: Gleb Garanitsj / Reuters / NTB
FRYKTET IKKE FOR EGEN SIKKERHET: Igor Volobuev, her fotografert i Kyiv sentrum. Foto: Gleb Garanitsj / Reuters / NTB Vis mer

- Det var ingen trusler mot meg i Russland. Dessuten hadde jeg en svært stabil situasjon i materiell forstand. På mange måter hadde jeg alt. Om jeg hadde et sikkerhetsproblem, ville jeg ikke gått ut døra, sa han.

Han viste i stedet til sin egen samvittighet - spesielt overfor familie og barndomsvenner i den ukrainske hjembyen Okhtyrka.

- Min feil er at jeg jobbet for det russiske regimet i så mange år. Fordi jeg hele livet har betraktet meg selv som ukrainer, er mitt ansvar for denne krigen det dobbelte av andre russeres ansvar.

Han uttalte samtidig at han forsto at det vil bli krevende å bli tilgitt i hjemlandet, men at han hadde bestemt seg for å bli værende for godt og forsøke.

- Jeg forstår at det blir veldig vanskelig. Folk kan spytte meg i ansiktet, og jeg vil forstå hvorfor og at jeg fortjener det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer