Skal løfte Norge: - Puslete

Norge ble slaktet på alle punkt. Så kom planen som skal løfte oss fra sisteplass. Også den får hard medfart.

PÅ TUR: Statsminister Erna Solberg (H) promoterer norsk næringsliv i utlandet - her i Singapore under en rundreise i Asia i 2016. Men samlet sliter Norge med å heve seg i konkurransen. Foto: Heiko Junge, NTB
PÅ TUR: Statsminister Erna Solberg (H) promoterer norsk næringsliv i utlandet - her i Singapore under en rundreise i Asia i 2016. Men samlet sliter Norge med å heve seg i konkurransen. Foto: Heiko Junge, NTB Vis mer
Publisert

Det slo ned som ei bombe da Menon Economics med all tydelighet dokumenterte at Norge er dårligst i klassen til å handle med utlandet.

De siste åra har Norge kjøpt varer fra utlandet for langt større beløp enn vi klarer å selge ut av landets grenser. Dermed pådrar vi oss et handelsunderskudd. Helst skulle vært motsatt.

Skrekkrapporten slaktet Norge på alle punkt. Dårlig organisering, svak styring og overlappende ordninger ble trukket fram som noen av forklaringene på at knapt noe OECD-land har hatt svakere utvikling i eksport enn Norge de siste 25 åra.

100 millioner

Under et bedriftsbesøk hos kobberoksid-produsenten Nordox denne uka kom regjeringens mottrekk. Der lanserte næringsminister Iselin Nybø (V) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) eksporthandlingsplanen «For og med norsk næringsliv».

100 millioner kroner settes av til å styrke eksportfremmende arbeid. Og Nybø selv tar ledelsen i et midlertidig ekspertpanel med folk fra næringslivet som skal gi innspill til hvordan staten kan bli flinkere til å hjelpe norske bedrifter å lykkes i utlandet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.