Skal løfte Norge: - Puslete

Norge ble slaktet på alle punkt. Så kom planen som skal løfte oss fra sisteplass. Også den får hard medfart.

PÅ TUR: Statsminister Erna Solberg (H) promoterer norsk næringsliv i utlandet - her i Singapore under en rundreise i Asia i 2016. Men samlet sliter Norge med å heve seg i konkurransen. Foto: Heiko Junge, NTB
PÅ TUR: Statsminister Erna Solberg (H) promoterer norsk næringsliv i utlandet - her i Singapore under en rundreise i Asia i 2016. Men samlet sliter Norge med å heve seg i konkurransen. Foto: Heiko Junge, NTB Vis mer
Publisert

Det slo ned som ei bombe da Menon Economics med all tydelighet dokumenterte at Norge er dårligst i klassen til å handle med utlandet.

De siste åra har Norge kjøpt varer fra utlandet for langt større beløp enn vi klarer å selge ut av landets grenser. Dermed pådrar vi oss et handelsunderskudd. Helst skulle vært motsatt.

Skrekkrapporten slaktet Norge på alle punkt. Dårlig organisering, svak styring og overlappende ordninger ble trukket fram som noen av forklaringene på at knapt noe OECD-land har hatt svakere utvikling i eksport enn Norge de siste 25 åra.

100 millioner

Under et bedriftsbesøk hos kobberoksid-produsenten Nordox denne uka kom regjeringens mottrekk. Der lanserte næringsminister Iselin Nybø (V) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) eksporthandlingsplanen «For og med norsk næringsliv».

100 millioner kroner settes av til å styrke eksportfremmende arbeid. Og Nybø selv tar ledelsen i et midlertidig ekspertpanel med folk fra næringslivet som skal gi innspill til hvordan staten kan bli flinkere til å hjelpe norske bedrifter å lykkes i utlandet.

- Vi må ha en strategisk satsing på eksport som sikrer flere bein å stå på, over hele landet. Derfor legger vi nå fram en eksporthandlingsplan, sa Nybø under framleggelsen.

- Ser ikke alvoret

Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson Terje Lien Aasland tror knapt det han hører:

- Dette virker vassent, lyder hans umiddelbare kommentar.

- Jeg er skuffet over at regjeringen ikke forstår alvoret i situasjonen bedre. Det er alvorlig at Norge ikke klarer å ta en bedre posisjon på eksport fra virksomheter og sektorer utenfor olje- og gass, utdyper han.

HAR EN PLAN: Næringsminister Iselin Nybø og utenriksminister Ine Eriksen Søreide under Nordox-omvisningen der regjeringens eksporthandlingsplan ble lagt fram. Foto: Terje Pedersen, NTB
HAR EN PLAN: Næringsminister Iselin Nybø og utenriksminister Ine Eriksen Søreide under Nordox-omvisningen der regjeringens eksporthandlingsplan ble lagt fram. Foto: Terje Pedersen, NTB Vis mer

Rapporten fra Menon Economics viser blant annet følgende:

Norges eksport utgjorde i fjor 28 prosent av vårt samlede bruttonasjonalprodukt (BNP) når olje og gass holdes utenfor regnestykket. Til sammenlikning er eksportandelen 47 prosent av BNP i Sverige og Tyskland, 56 prosent i Danmark og 80 prosent i Nederland.

I rapporten understrekes det at våre konkurrenter har satt konkrete og forpliktende mål for eksportsatsingen. Det har ikke Norge gjort.

Nå må vi ta lærdom av landene rundt oss som gjør det langt bedre enn Norge, mener Lien Aasland:

- Arbeiderpartiet har foreslått et mål om å øke eksporten med 50 prosent innen 2030. Det vil være avgjørende for å berge velferdsstaten i åra som kommer. Jeg skjønner ikke hvorfor det ikke går an å være mer ambisiøs og konkret når regjeringen nå legger fram en handlingsplan, sier Ap-politikeren til Børsen.

- Lite håndfast

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er skuffet og oppgitt.

- Dette er altfor lite konkret. Det er bra regjeringen endelig kommer med en handlingsplan for eksport, men det er for seint, for puslete og for lite offensivt, sier Gabrielsen til Børsen.

- Vi ser at våre naboland drar ifra oss. Så bruker da også Sverige 8 ganger så mye og Danmark 12 ganger så mye som oss på eksportstøtte. Jeg etterlyser en langt sterkere satsing på virkemiddelapparatet, sier LO-lederen.

At det ikke settes opp noen konkrete målsettinger i handlingsplanen klarer Gabrielsen ikke å forstå.

- Det blir for mye «følge utviklingen» og «legge til rette for», og altfor lite håndfast, konkret og forpliktende, oppsummerer Gabrielsen.

Savner strategi

Medlemmene til forbundsleder Frode Alfheim i LO-forbundet Industri Energi står for mye av den olje- og gassrelaterte eksportproduksjonen - som utgjør hoveddelen av verdien av Norges eksport.

- Dette er lite offensivt, mener han om eksporthandlingsplanen.

- Selv om det er forventet at betydningen av olje- og gass går ned fra dagens 80-prosentandel, så må man ha en strategi også for denne sektoren for åra som kommer. Vi vet at den landbaserte industrien både skal finansiere velferdsstaten og være motor i utviklingen av grønnere teknologi. Da må eksporttallene ta noen skikkelige byks framover allerede nå, dessverre mangler denne handlingsplanen handling for å få til det, sier Alfheim.

Glad for panel

Administrerende direktør Ole Erik Almlid i Næringslivets Hovedorganisasjon mener derimot at planen er god.

- Dette framstår som rimelig offensivt. Skal vi nå målet NHO har satt om å utvikle 250 000 nye arbeidsplasser, vil eksport av varer og tjenester til verdensmarkedet være helt avgjørende, sier Almlid til Børsen.

Han er klar på at norske eksporttall har pekt i feil retning de siste åra.

- Derfor er det positivt at regjeringen utforsker mulighetene for å organisere eksportstøtten på en ny måte. Ekspertpanelet skal konkludere i løpet av noen måneder, og jeg er glad for at man vil lytte til bedriftene og næringslivet i den prosessen. Så må utvalget huske å hente erfaringer fra våre naboland, som ikke minst har hatt høstet klar verdi av å sette seg konkrete målsettinger, sier Almlid.

FORNØYD: NHO-direktør Ole Erik Almlid er fornøyd med å bli tatt med på råd. Foto: Kristin Svorte
FORNØYD: NHO-direktør Ole Erik Almlid er fornøyd med å bli tatt med på råd. Foto: Kristin Svorte Vis mer

- Det oppfattes som puslete av Ap og lite konkret av LO?

- Vi opplever eksportstrategien som en invitasjon til å løfte norsk eksport de kommende åra. Våre bedrifter har vært klare på at eksportstøtteordningene er en fragmentert jungel av ordninger. Når vi inviteres til å se på hvordan det skal organiseres, så er det positivt, sier Almlid.

Avviser kritikk

Næringsministeren understreker overfor Børsen at det er bedriftene og næringslivet som kjenner markedene.

- Som politikere kan vi bidra med tilrettelegging. Hvordan vi gjør det, skal næringslivet være med å meisle ut. Næringslivet har ikke hatt godt nok inngrep og kompetansen i virkemiddelapparatet er ikke godt nok skodd på den strategiske siden, sier Nybø til Børsen.

Hun avviser kritikken fra LO og Ap som etterlyser konkrete vekstmål i eksporthandlingsplanen.

- Det hjelper ikke at staten bestemmer hva vi skal satse på. Det må næringslivet være med på å meisle ut, sier Nybø.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer