Oleg Deripaska

Skal møte i svensk lagmannsrett

Den russiske oligarken og aluminiumsmagnaten Oleg Deripaska ønsker å få tilgang til seks milliarder kroner i frosne eiendeler i Montenegro.

I RETTEN: Den russiske oligarken og aluminiumsmagnaten Oleg Deripaska skal møte i svensk lagmannsrett. Foto: NTB / AP Photo/Alexander Zemlianichenko
I RETTEN: Den russiske oligarken og aluminiumsmagnaten Oleg Deripaska skal møte i svensk lagmannsrett. Foto: NTB / AP Photo/Alexander Zemlianichenko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Striden begynte under finanskrisen i 2008, da den montenegrinske staten delvis overtok Oleg Deripaskas eiendeler i landets eneste aluminiumsverk, som hans selskap var majoritetseier av, melder SvD.

I etterkant henvendte den russiske oligarken seg til Stockholm International Chamber of Commerce, som ofte fungerer som en voldgiftsdomstol i internasjonale forretningstvister.

I 2019 besluttet imidlertid Stockholm International Chamber of Commerce at de ikke hadde kompetanse i saken, og Deripaska anket dermed til Svea lagmannsrett. Ifølge SvD skal saken opp i Svea lagmannsrett 20. september.

Deripaska grunnla aluminiumsgiganten Rusal og er blant dem som er rammet av de vestlige sanksjonene mot Russland. Han har tidligere blitt omtalt som «Putins favoritt».

Hans svenske advokater fra firmaet Westerberg and Partners ber om at sanksjonene blir delvis opphevet for at han skal betale advokatsalærer - altså timesatsen til en privatpraktiserende advokat.

I 2008 var han verdens niende rikeste person, og hadde Russlands aller største pengepung. Han hadde da en estimert formue på 28 milliarder dollar. Finanskrisa blåste imidlertid bort mesteparten av formuen til den da 40 år gamle rikingen, og i 2022 er han vært «usle» 1,7 milliarder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer