Oleg Deripaska

Skal møte i svensk lagmannsrett

Den russiske oligarken og aluminiumsmagnaten Oleg Deripaska ønsker å få tilgang til seks milliarder kroner i frosne eiendeler i Montenegro.

I RETTEN: Den russiske oligarken og aluminiumsmagnaten Oleg Deripaska skal møte i svensk lagmannsrett. Foto: NTB / AP Photo/Alexander Zemlianichenko
I RETTEN: Den russiske oligarken og aluminiumsmagnaten Oleg Deripaska skal møte i svensk lagmannsrett. Foto: NTB / AP Photo/Alexander Zemlianichenko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Striden begynte under finanskrisen i 2008, da den montenegrinske staten delvis overtok Oleg Deripaskas eiendeler i landets eneste aluminiumsverk, som hans selskap var majoritetseier av, melder SvD.

I etterkant henvendte den russiske oligarken seg til Stockholm International Chamber of Commerce, som ofte fungerer som en voldgiftsdomstol i internasjonale forretningstvister.

I 2019 besluttet imidlertid Stockholm International Chamber of Commerce at de ikke hadde kompetanse i saken, og Deripaska anket dermed til Svea lagmannsrett. Ifølge SvD skal saken opp i Svea lagmannsrett 20. september.

Deripaska grunnla aluminiumsgiganten Rusal og er blant dem som er rammet av de vestlige sanksjonene mot Russland. Han har tidligere blitt omtalt som «Putins favoritt».

Hans svenske advokater fra firmaet Westerberg and Partners ber om at sanksjonene blir delvis opphevet for at han skal betale advokatsalærer - altså timesatsen til en privatpraktiserende advokat.

I 2008 var han verdens niende rikeste person, og hadde Russlands aller største pengepung. Han hadde da en estimert formue på 28 milliarder dollar. Finanskrisa blåste imidlertid bort mesteparten av formuen til den da 40 år gamle rikingen, og i 2022 er han vært «usle» 1,7 milliarder.

Deripaska er en av få oligarker i Putins innerste krets som har gått ut offentlig og bedt om fred i Ukraina. Han har tidligere uttalt at det vil være en gedigen feil å ødelegge Ukraina.

Den russiske oligarken har også kalt den russiske invasjonen for en krig, til tross for at russiske myndigheter har insistert på at militæroffensiven i Ukraina er en «militær spesialoperasjon» og lagt ned forbud mot å bruke ordet «krig» om det som skjer i nabolandet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer