Klima

Skal plante flere milliarder trær

Men det er ikke gjort på en, to, tre.

SNAUT: Mens Norge har 37 prosent av landet dekket av skog, har Storbritannia bare 13 prosent. Nå skal det plantes for fullt. Her fra New Forest National Park sør i England. Foto: Shutterstock / NTB
SNAUT: Mens Norge har 37 prosent av landet dekket av skog, har Storbritannia bare 13 prosent. Nå skal det plantes for fullt. Her fra New Forest National Park sør i England. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Storbritannia er sjelden trukket fram som det grønneste og reineste landet i verden. Kullindustrien var i lang tid svært sentral, og lite skog kombinert med høy etterspørsel etter tømmer til blant annet skipsbygging, gjorde bokstavelig talt kraftig innhogg i de britiske skoger.

Etter å ha karret seg tilbake til 13 prosent skogdekket areal, er det fortsatt langt igjen til man ikke ser britene for bare trær.

Nå loves det imidlertid gull og grønne skoger.

ANGRIPER: Det som skulle være en alminnelig dronefilm over den frodige skogen, endte opp med å bli et skikkelig naturfenomen. Video: Viralhog. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV Vis mer

100 millioner i året

En enorm skogplanteplan rulles nå ut i Storbritannia. Tallene er like imponerende som de er overveldende. Ikke mindre enn tre milliarder trær skal plantes de neste 30 åra, ifølge Sky News.

Planen fra landets klimarådgivere får selv den sagnomsuste Sherwoodskogen til å blekne. 13 prosent skogdekket areal skal bli til 17 prosent innen 2050. Det betyr en årlig planting av mellom 90 millioner og 120 millioner trær.

For å sette det i perspektiv, skal 70 kvadratkilometer dekkes med skog hvert år innen 2024. Det tilsvarer hele Stavanger kommune, men er likevel langt unna landets årlige mål om 300 kvadratkilometer - tilsvarende nesten hele Trondheim.

Kommer med advarsel

Den endelige planen vil legges fram på tirsdag, og skal blant annet inneholde en strategi for hvordan trærne skal fordeles utover Storbritannia. Men allerede rasler eksperter med greinene, og advarer mot å gjøre inngrep i myrkledte områder på grunn av deres karbonlagring og viktige betydning for en rekke dyrearter.

Miljøminister George Eustice forsikrer om at det vil bli gjort et godt stykke arbeid.

- Vi skal sørge for at de riktige trærne plantes på riktig sted, og at flere grønne arbeidsplasser samtidig skapes i skogsektoren, sier Eustice.

MYSTISK: Forskere ved Monterey Bay i California kan være et steg nærmere en løsning på klimakrisen. Reporter: Christian Wehus. Video: Kameraone Vis mer

- Ikke rett fram

De britiske politikernes mål er å kompensere for landets klimautslipp ved hjelp av plantingen. Regjeringen la tidligere i år fram svært ambisiøse mål om å kutte utslippene med 78 prosent innen 2035. Det skal bidra på veien til et såkalt netto nullutslipp innen 2050.

Abi Bunker i organisasjonen Woodland Trust sier at regnestykket for planteplanen likevel ikke er så enkel som at et tre tilsvarer et gitt opptak av CO₂.

- Trær kan hjelpe både klimaet og naturen, men det er ikke nødvendigvis så rett fram. Vi har nesten tredoblet mengden skogdekket areal siden starten av 1900-tallet, men mye av dette har vært i form av plantefelt med svært liten variasjon i treslag, sier Bunker.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer